Květ, semeno, plod
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
jednosemenné díly
i. struk – z 1 nebo 2 plodolistů, nepuká podélně, ale láme se
příčně (ohnice)
ii. dvounažka – ze 2 plodolistů, rozpadá se na 2 semena
(javor)
iii. tvrdky – ze 2 plodolistů, rozpadá se na 4 semena
(hluchavka)
b) Dužnaté – oplodí je rozlišeno na blanitý exokarp a dužnatý mezokarp,
někdy i tvrdý endokarp
a. Bobule – většinou z více plodolistů, vzniká vícesemenný
dužnatý plod, endokarp chybí (jmelí, datle, angrešt, vinná réva,
okurka, rajče, dýně, paprika, meloun)
b. Peckovice – většinou z 1 plodolistu, vzniká jednosemenný
dužnatý plod s třívrstvým oplodím včetně endokarpu –
sklerenchymatickou peckou (meruňka, švestka, oliva, ořešák,
kokosovník)
Dělení nepravých plodů: Souplodí – soubor plodů vzniklý z plodolistů jediného květu spojených květním
lůžkem
a) Souplodí peckoviček – na zdužnatělém květním lůžku (maliník,
ostružiník)
b) Souplodí nažek – na zdužnatělém květním lůžku (jahodník), srůstem
květního lůžka a květních obalů = češule (růže šípková)
c) Malvice -‐ souplodí vzniklé srůstem zdužnatělé češule (blanitý exokarp
+ dužnatý mezokarp) s jádřincem (kožovité stěny semeníku = endokarp),
jabloň, hrušeň
Plodenství – soubor plodů vzniklých z 1 květenství
a) Volné plodenství – např. hrozen bobulí (vinná réva, rybíz)
b) Srostlé plodenství – plody srůstají se zdužnatělými stopkami a květními
obaly
HOSPODÁŘSKÉ VYUŽITÍ PLODŮ Potrava (ovoce, plodová zelenina, obiloviny, luštěniny), olejniny (slunečnice,
řepka), pochutiny (kávovník, kakaovník), koření (kmín, pepř, vanilka), léčiva