Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Květ, semeno, plod

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (89.55 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

jednosemenné  díly 

i.  struk  –  z  1  nebo   2  plodolistů,   nepuká   podélně,   ale   láme  se 

příčně   (ohnice) 

ii.  dvounažka  –  ze   2  plodolistů,   rozpadá   se   na   2  semena 

(javor) 

iii.  tvrdky  –  ze   2  plodolistů,   rozpadá   se   na   4  semena 

(hluchavka) 

b)  Dužnaté  –  oplodí   je   rozlišeno   na  blanitý   exokarp  a   dužnatý   mezokarp,  

někdy   i   tvrdý   endokarp 

a.  Bobule  –  většinou   z  více  plodolistů,   vzniká   vícesemenný 

dužnatý  plod,   endokarp   chybí  (jmelí,  datle,  angrešt,  vinná  réva, 
okurka,  rajče,  dýně,  paprika,  meloun) 

b.  Peckovice  –  většinou   z  1  plodolistu,   vzniká   jednosemenný 

dužnatý  plod  s  třívrstvým   oplodím   včetně  endokarpu  – 
sklerenchymatickou  peckou  (meruňka,  švestka,  oliva,  ořešák, 

kokosovník) 

Dělení  nepravých   plodů:  Souplodí  –  soubor   plodů  vzniklý   z  plodolistů  jediného  květu  spojených  květním  

lůžkem 

a)  Souplodí   peckoviček  –  na   zdužnatělém  květním  lůžku  (maliník, 

ostružiník) 

b)  Souplodí   nažek  –  na   zdužnatělém  květním  lůžku  (jahodník),  srůstem  

květního  lůžka  a   květních   obalů  =  češule  (růže   šípková) 

c)  Malvice    -­‐  souplodí   vzniklé   srůstem  zdužnatělé  češule  (blanitý   exokarp  

+  dužnatý  mezokarp)  s  jádřincem  (kožovité  stěny  semeníku  =  endokarp), 
jabloň,   hrušeň 

Plodenství  –  soubor   plodů  vzniklých   z  1  květenství 

a)  Volné   plodenství  –  např.   hrozen   bobulí   (vinná   réva,   rybíz) 

b)  Srostlé   plodenství  –  plody  srůstají  se  zdužnatělými  stopkami  a  květními 

obaly    

HOSPODÁŘSKÉ   VYUŽITÍ   PLODŮ  Potrava  (ovoce,   plodová  zelenina,   obiloviny,   luštěniny),   olejniny  (slunečnice,  
řepka),  pochutiny  (kávovník,   kakaovník),   koření  (kmín,  pepř,  vanilka),  léčiva 

Témata, do kterých materiál patří