Mastek, jantar, kalcit
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Domácí úkol – Škarková Lucie, svátek 13.12. – nerosty o tvrdosti 1,2,3
Tvrdost 1 – mastek
Jiný název: talek
Tvoří horninu talkit
Chemický vzorec: MgSi4O10(OH)2
Fyzikální vlastnosti
Soustava: jednoklonná
Štěpný v jednom směru
Vzhled:
Vrstevnatá (lupínkovitá, šupinkovitá) krystalová struktura
Jemnozrnný až celistvý
Perleťově až mastně lesklý
Barva: světle zelená, tmavě zelená, šedá, bílá
Vryp: bílý
Tvrdost: 1 (velmi měkký)
Na ohmat působí mastným dojmem
Chemické vlastnosti
Složení: Mg, Si, O, H
Nerozpustný v kyselinách
Žíháním tvrdne
Vznik:
Přeměnou olivínu a pyroxenů v ultrabazických horninách
Těžba:
Světově: Čína, USA, Jižní Korea, Japonsko
Výskyt vzácně v ČR: Sobotín (Hrubý Jeseník), Vernířovice u Šumperka
Využití:
Vyzdívky pecí, elektroinstalací
Výroba žáruvzdorné keramiky, elektroporcelánu, dlaždic, glazur
Sklářství
Plnidlo papíru, barev, pryží, plastů, mýdel, tužek, leštidel, kosmetiky
Obr. 1: Vrstevnatá struktura mastku. Zobrazena je základní vrstva 2:1, složená ze dvou tetraedrických a jedné trioktaedrické sítě. Vyznačena je základní buňka. Řez podle roviny (100). Vytvořeno programem ATOMS (Shape software).
Obr.2: Zelený celistvý agregát mastku v mastkové břidlici (Zadní Hutisko, Jeseníky).
Obr.3: Zelený, mastně lesklý, celistvý agregát mastku v mastkové břidlici (Zadní Hutisko, Jeseníky).
Tvrdost 2 – jantar
Název z arabského anbar
Chemický vzorec: nemá
Jantar s uzavřeným hmyzem, mechem, částečkami půdy, kůry nebo rostlin = inkluze
Fyzikální vlastnosti
Lasturnatý lom
Vzhled:
průhledný, průsvitný, neprůhledný nebo nápadně lesklý
mastný, na čerstvém lomu skelný
Barva: medově/zlatavě žlutá až hnědá, oranžová, žlutobílá, načervenalá až do červenohnědé, bílá, průhledná, červená, vzácněji i namodralá
Vryp: bílý
Tvrdost: 2 (velmi měkký)
Třeme-li jantar vlněnou látkou, vzniká záporný náboj statické elektřiny.
Zapálíme-li malé kousky jantaru zápalkou, ucítíme vůni připomínající kadidlo
Jantar taje při 287 °C a je hořlavý.
Chemické vlastnosti
Složení: C, H, O
Kyselina jantarová (v množství 3 – 8 %)
Vznik:
organicky vzniklá, fosilní (zkamenělá) pryskyřice jehličnatých stromů
stará až 50 milionů let
Těžba:
Světově: jižní pobřeží Baltského moře
Výskyt v ČR: na Moravě u Študlova u Valašských Klobúk a vzácně i v oblasti severních Čech a Moravy
Využití:
Šperkařství
Jantarová komnata
Tvrdost 3 – kalcit
Jeden z nejrozšířenějších minerálů na zemském povrchu – v prostředí sedimentárních hornin
2 % objemu celé zemské kůry
Tvoří horninu vápenec
Chemický vzorec: CaCO3 (uhličitan vápenatý)
Fyzikální vlastnosti
Soustava: klencová
Štěpný ve 3 směrech
Vzhled:
Krystalovaný (tvar klenec)
zrnitý, bývá i stébelnatý, krápníkovitý