Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Proteiny v živých soustavách

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (67.27 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Smyslová funkce

    • Mnohé bílkoviny snímají smyslové informace, které jsou dále zpracovávány.

ROZDĚLENÍ PROTEINŮ

  • JEDNODUCHÉ (HOMOPROTEINY)

  1. Fibrilární = vláknité = skleroproteiny

Mají stavební funkci, jsou nerozpustné ve vodě, nestravitelné.

KERATIN: obsahuje relativně velké množství cysteinu, je přítomen zejména v kůži, nehtech, peří a ve vlasech.

KOLAGEN: molekuly obsahují zejména glycin, prolin a hydroxyprolin. Tato bílkovina je obsažena v kůži, ve šlachách, chrupavkách a kostech. Společně s Ca3(PO4)2 tvoří základ kostry vyšších živočichů. Tepelným zpracováním kolagenu vzniká klih, případně želatina. Želatina – potravinářská surovina, je to velmi jemný a čistý klih. Má schopnost rosolovatění. Od technického klihu (lepící hmota) se liší i v čistotě a použitých surovinách.

ELASTIN: ve šlachách, vazech, kůži, stěnách tepen

FIBROIN: obsažen v přírodním hedvábí

FIBRINOGEN: v krvi a míše. Uplatňuje se při srážení krve = enzymatický proces, při kterém je třeba vitamín K a Ca2+. Za pomoci vitamínu K se v játrech tvoří bílkovina protrombin. Ten se činností enzymu trombokinázy a Ca2+ přeměňuje na trombin. Trombin působí jako enzym a vyvolá přeměnu fibrinogenu na vláknitý nerozpustný FIBRIN. Fibrin vytvoří v ráně síť vláken, která zachycují krevní destičky, vytvoří se krevní koláč a céva se uzavře.

  1. Globulární = klubkovité = sferoproteiny

Mají kulovitý = globulární tvar a jsou rozpustné ve vodě nebo v roztocích solí. Vyskytují se ve většině tělních tkání, v krevní plazmě a tělních tekutinách vůbec. Funkce je většinou transportní, obranná, katalytická.

HISTONY: obsahují zásadité AMK, vyskytují se v jádře buňky, kde jsou na ně vázány nukleové kyseliny. Histony obsahují vysoký podíl tyrosinu a glutaminu.

PROLAMINY, GLUTELINY- rostlinné bílkoviny, obsahují hlavně prolin a glutamin. Tvoří základ lepku = glutenu.

ALBUMINY - rozpouštějí se v čisté vodě. Jsou obsaženy v mléce, vaječném bílku a v krevním séru. Jsou zdrojem AMK pro organismus.

GLOBULINY - nerozpouštějí se v čisté vodě, ale ve zředěných roztocích solí, kyselin a zásad. Jsou obsaženy v mléce, vaječném bílku, krevním séru, jaterní a svalové tkáni.

  • SLOŽENÉ (HETEROPROTEINY)

Obsahují nebílkovinnou složku, která se obecně označuje jako protetická skupina.

Lipoproteiny: nebílkovinnou složkou je lipid. Podílejí se na stavbě buněčných membrán.

Glykoproteiny: obsahují sacharidy. Jsou ve slinách, vylučuje je sliznice trávicí trubice.

MUCIN – chrání žaludeční stěnu před štěpnými účinky enzymů.

Fosfoproteiny: v molekulách jsou esterově vázány molekuly H3PO4 na hydroxylovou skupinu serinu. Nacházejí se především v mléce a ve vaječném bílku. Jsou zdrojem fosforu pro syntézu nukleových kyselin.

KASEIN: v mléce ve formě vápenaté soli, je zdrojem vápníku.

Témata, do kterých materiál patří