Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Stavba a funkce trávicí soustavy člověka

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (201,35 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

30. Trávicí soustava člověka Stavba trávicí soustavy: DUTINA ÚSTNÍ → HLTAN → JÍCEN → ŽALUDEK → TENKÉ STŘEVO → TLUSTÉ STŘEVO → KONEČNÍK Dutina ústní: Jazyk:Rozmělnění a posouvání potravy Tvorba hlásek Polykací reflexNa konci má hrbolkyZuby:je jich jen 20 (chybí třenové)stoličky, poslední zub degenerujeKaz – narušení skloviny působením bakteriíParadontóza: zánět dásníSklovina – nejtvrdší hmota v těle 1 % soliPtyalin štěpí cukryParasympatikus → zvýšení produkce slinSlinné žlázy: příušní, podjazyková, podčelistníPolykání:Centrum: prodloužená míchaJe to vrozený reflexPodráždění nervů na konci jazyka → parasympatikus → sliny → uvedení TS do činnosti Hltan: Místo křížení TS a DSEpiglottis = hrtanová příklopka Jícen: Trubice vedoucí až do žaludku, dlouhá cca 25 cm Dvě vrstvy hladké svaloviny – okružní a podélná Peristaltika (stahy) posouvají sousta do žaludku Žaludek: Roztažitelný svalový vak, objem 2-3 l1. kruhový svěrač = česlo, 2. kruhový svěrač = vrátníkZvrásněný vnitřek pokrytý hlenem mucinem – ochrana proti natráveníTři vrstvy svaloviny – mechanické zpracování potravyŽaludeční šťávy (enzym pepsin, lypáza, HCl) – chemické zpracování potravyKyselé prostředí (pH = 1-4) zabíjí cizí organismyPřes stěnu žaludku se vstřebávají léky, alkohol, …U kojenců: není pepsin, místo něj chymozin (štěpí mléčné bílkoviny) Hormon gastrin podporuje vylučování šťáv Tenké střevo: 4-5 m dlouhé, 3-4 cm širokéČásti:Dvanáctník (duodenum):Za žaludkem, hlavní tráveníOdstranění kyselostiRozklad tuků žlučí a lipázouŠtěpení cukrů amylázouTrypsin štěpí bílkovinyLačník – membránové trávení – štěpení cukrů a bílkovin buňkamiKyčelníkDokončení chemického tráveníVstřebávání živin do krve – v lačníku a kyčelníku, difúze nebo aktivní transport do vrátnicové ž.Klky (výběžky na vnitřní stěně střeva) – rozšiřují plochu Poblíž uložena slinivka břišní – exogenní žláza, pomáhá neutralizovat kyselost (pankreatická amyláza a lipáza) Tlusté střevo: Tračníky: vzestupný, příčný, sestupný, esovitýZačátek: slepé střevo (+ červovitý přívěsek apendix)Konec: konečník (rektum + anus)Délka 1,5 m, šířka 5-6 cm4-8 hodin se plní zbytky, odvodňuje jeDo těla vrací vodu a soli Játra: Největší žláza v těleNejteplejší orgán v tělePravý a levý lalokJaterní vývod → žlučníkVlastní cévní zásobení, vstup vrátnicové žílyFunkce:Změna glukózy na glykogenZměna aminokyselin na hormony, enzymy, plazmatické bílkovinyZásoba tukůZásoba vitamínů B12, A, D, E, K Odbourávání hemoglobinu, zásoba železa Detoxikace těla – odbourávání alkoholu, léků, drogPři velké zátěž zvětšení, tvrdnutí (cirhóza)Hepatitida = zánět jater (žloutenka) Metabolismus: Přeměna látek na energiiAnabolismus = syntézy – vznikají složité látky, energie se ukládá (např cukry → tuky)Katabolismus = rozkladné reakce, vznikají jednoduché látky a energie se uvolňuje Bazální metabolismus: Nejmenší množství energie potřebné pro činnost životně důležitých orgánůMěření: ráno, nalačno, při teplotě cca 20°CVlivy: věk, pohlaví, hmotnostCca 6 300 kJ (1 505 kcal) na den Celkový metabolismus: Bazál + energie potřebná k výkonuMalá zátěž: 12 000 kJ (2 868 kcal)Střední zátěž: 16 000-17 000 kJ (3 824 – 4 063 kcal)Velká zátěž: 20 000 kJ (4 780 kcal) Metabolismus cukrů – sacharidů: Glukóza = okamžitý zdroj energieV játrech se glukóza skládá v glykogen, tvoří se zásobaPři přebytku se ukládá v podobě tukůPři potřebě se vrací do krve Metabolismus tuků – lipidů: Glycerol a mastné kyseliny přechází lymfou do jaterGlycerol se štěpí na glukózu a ta jde do krveFunkce: zásoba energie a udržení tepla, rozpouštění vitamínů A, D, E, KNenasycené mastné kyseliny snižují cholesterolCholesterol:LDL – ukládání tuků v cévách, množství do 3 mmol/lHDL – snižování tuků v cévách, množství nad 1 mmol/l Metabolismus bílkovin: Stavební a funkční jednotky pro enzymy, hormony, plazmatické bílkovinyŠtěpí se na aminokyseliny nebo cukry, tukyEsenciální aminokyseliny (alaniny) si neumíme vytvořit – musíme je přijímatPříjem: 1 g na 1 kg hmotnosti jedince Minerální látky: Na, K, Mg – nervosvalová dráždivostCa, P – stavba kostíCa – srážlivost krveFe – stavba erytrocytůI – štítná žlázaZn – stavba inzulinuMg – tvorba pohlavních hormonů Výživa: Cukry: 50-60 %Tuky: 20-40 %Bílkoviny: 10-20 %1 g cukru = 17 kJ (4 kcal)1 g bílkoviny = 17 kJ (4 kcal)1 g tuku = 39 kJ (9 kcal)Důležitá je vyvážená strava – jednostranné diety mohou způsobit špatnou tvorbu enzymů, hormonů a strádání těla Vitamíny: Hypovitaminóza = nedostatek, avitaminóza = smrtelný stavB, C – rozpustné ve vodě, A, D, E, K – rozpustné v tucíchSkupina B – výskyt v kvasnicích, masu, mléku, vajíčkách a luštěninách (a pivu, no jo)B1 – ned.: obrna, záněty nervůB2 (riboflavin) – ned.: poškození sliznic (popraskané koutky, afty)B5 – ned.: svalové křečeB6, 10, 12 – ned.: špatná tvorba krvinekNiacin PP – ten je v tom pivu, ned.: poruchy mozku a nervů C – denní dávka 80 mg, ned.: kurděje (záněty dásní a ztráta zubů), únava, špatná imunitaA – v rybím tuku a barevné zelenině, vliv na sliznice, zuby, sítnici, nadbytek je nebezpečný v těh.D – vytváří se v kůži na slunci, vliv na správný vývoj kostíK – zelené části rostlin, listová zelenina, vliv na srážlivost krve, důležitý v těhotenství Choroby trávicí soustavy: Rakoviny všeho možnéhoŽaludeční vředy – naleptání sliznice žaludku trávicími šťávamiZánět apendixuCirhóza – poškození jaterDyzentrie – krvácivý průjem v důsledku infekceZácpa nebo průjemNevolnost, zvraceníGastroenteritida – zánět žaludkuŽlučové kamenySalmonelózaCrohnova choroba a další zánětlivá onemocnění Prevence: HygienaSprávně upravené potravinyPravidelné preventivní prohlídky u lékaře

Témata, do kterých materiál patří