Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Stavba a funkce trávicí soustavy člověka

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (201.35 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

30. Trávicí soustava člověka

Stavba trávicí soustavy:

DUTINA ÚSTNÍ → HLTAN → JÍCEN → ŽALUDEK → TENKÉ STŘEVO → TLUSTÉ STŘEVO → KONEČNÍK

Dutina ústní:

  • Jazyk:

  • Rozmělnění a posouvání potravy

  • Tvorba hlásek

  • Polykací reflex

  • Na konci má hrbolky

  • Zuby:

  • Dětské: začínají růst v 6m, vypadávají v 6l,
    je jich jen 20 (chybí třenové)

  • Trvalé: 32 – řezáky, špičáky, třenové zuby,
    stoličky, poslední zub degeneruje

  • Kaz – narušení skloviny působením bakterií

  • Paradontóza: zánět dásní

  • Sklovina – nejtvrdší hmota v těle

  • Sliny – z 99% voda + hlen (mucin) + enzym ptyalin
    1 % soli

  • Ptyalin štěpí cukry

  • Parasympatikus → zvýšení produkce slin

  • Slinné žlázy: příušní, podjazyková, podčelistní

  • Polykání:

  • Centrum: prodloužená mícha

  • Je to vrozený reflex

  • Podráždění nervů na konci jazyka → parasympatikus → sliny → uvedení TS do činnosti

Hltan:

  • Místo křížení TS a DS

  • Epiglottis = hrtanová příklopka

Jícen:

  • Trubice vedoucí až do žaludku, dlouhá cca 25 cm

  • Dvě vrstvy hladké svaloviny – okružní a podélná

  • Peristaltika (stahy) posouvají sousta do žaludku

Žaludek:

  • Roztažitelný svalový vak, objem 2-3 l

  • 1. kruhový svěrač = česlo, 2. kruhový svěrač = vrátník

  • Zvrásněný vnitřek pokrytý hlenem mucinem – ochrana proti natrávení

  • Tři vrstvy svaloviny – mechanické zpracování potravy

  • Žaludeční šťávy (enzym pepsin, lypáza, HCl) – chemické zpracování potravy

  • Kyselé prostředí (pH = 1-4) zabíjí cizí organismy

  • Přes stěnu žaludku se vstřebávají léky, alkohol, …

  • U kojenců: není pepsin, místo něj chymozin (štěpí mléčné bílkoviny)

  • Hormon gastrin podporuje vylučování šťáv

Tenké střevo:

  • 4-5 m dlouhé, 3-4 cm široké

  • Části:

  • Dvanáctník (duodenum):

  • Za žaludkem, hlavní trávení

  • Odstranění kyselosti

  • Rozklad tuků žlučí a lipázou

  • Štěpení cukrů amylázou

  • Trypsin štěpí bílkoviny

  • Lačník – membránové trávení – štěpení cukrů a bílkovin buňkami

  • Kyčelník

  • Dokončení chemického trávení

  • Vstřebávání živin do krve – v lačníku a kyčelníku, difúze nebo aktivní transport do vrátnicové ž.

  • Klky (výběžky na vnitřní stěně střeva) – rozšiřují plochu

  • Poblíž uložena slinivka břišní – exogenní žláza, pomáhá neutralizovat kyselost (pankreatická amyláza a lipáza)

Tlusté střevo:

  • Tračníky: vzestupný, příčný, sestupný, esovitý

  • Začátek: slepé střevo (+ červovitý přívěsek apendix)

  • Konec: konečník (rektum + anus)

  • Délka 1,5 m, šířka 5-6 cm

  • 4-8 hodin se plní zbytky, odvodňuje je

  • Do těla vrací vodu a soli

Játra:

  • Největší žláza v těle

  • Nejteplejší orgán v těle

  • Pravý a levý lalok

  • Jaterní vývod → žlučník

  • Vlastní cévní zásobení, vstup vrátnicové žíly

  • Funkce:

  • Změna glukózy na glykogen

  • Změna aminokyselin na hormony, enzymy, plazmatické bílkoviny

  • Zásoba tuků

  • Zásoba vitamínů B12, A, D, E, K

  • Odbourávání hemoglobinu, zásoba železa

  • Detoxikace těla – odbourávání alkoholu, léků, drog

  • Při velké zátěž zvětšení, tvrdnutí (cirhóza)

  • Hepatitida = zánět jater (žloutenka)

Témata, do kterých materiál patří