Stavba a funkce trávicí soustavy člověka
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Metabolismus:
Přeměna látek na energii
Anabolismus = syntézy – vznikají složité látky, energie se ukládá (např cukry → tuky)
Katabolismus = rozkladné reakce, vznikají jednoduché látky a energie se uvolňuje
Bazální metabolismus:
Nejmenší množství energie potřebné pro činnost životně důležitých orgánů
Měření: ráno, nalačno, při teplotě cca 20°C
Vlivy: věk, pohlaví, hmotnost
Cca 6 300 kJ (1 505 kcal) na den
Celkový metabolismus:
Bazál + energie potřebná k výkonu
Malá zátěž: 12 000 kJ (2 868 kcal)
Střední zátěž: 16 000-17 000 kJ (3 824 – 4 063 kcal)
Velká zátěž: 20 000 kJ (4 780 kcal)
Metabolismus cukrů – sacharidů:
Glukóza = okamžitý zdroj energie
V játrech se glukóza skládá v glykogen, tvoří se zásoba
Při přebytku se ukládá v podobě tuků
Při potřebě se vrací do krve
Metabolismus tuků – lipidů:
Glycerol a mastné kyseliny přechází lymfou do jater
Glycerol se štěpí na glukózu a ta jde do krve
Funkce: zásoba energie a udržení tepla, rozpouštění vitamínů A, D, E, K
Nenasycené mastné kyseliny snižují cholesterol
Cholesterol:
-
LDL – ukládání tuků v cévách, množství do 3 mmol/l
-
HDL – snižování tuků v cévách, množství nad 1 mmol/l
Metabolismus bílkovin:
Stavební a funkční jednotky pro enzymy, hormony, plazmatické bílkoviny
Štěpí se na aminokyseliny nebo cukry, tuky
Esenciální aminokyseliny (alaniny) si neumíme vytvořit – musíme je přijímat
Příjem: 1 g na 1 kg hmotnosti jedince
Minerální látky:
Na, K, Mg – nervosvalová dráždivost
Ca, P – stavba kostí
Ca – srážlivost krve
Fe – stavba erytrocytů
I – štítná žláza
Zn – stavba inzulinu
Mg – tvorba pohlavních hormonů
Výživa:
Cukry: 50-60 %
Tuky: 20-40 %
Bílkoviny: 10-20 %
1 g cukru = 17 kJ (4 kcal)
1 g bílkoviny = 17 kJ (4 kcal)
1 g tuku = 39 kJ (9 kcal)
Důležitá je vyvážená strava – jednostranné diety mohou způsobit špatnou tvorbu enzymů, hormonů a strádání těla
Vitamíny:
Hypovitaminóza = nedostatek, avitaminóza = smrtelný stav
B, C – rozpustné ve vodě, A, D, E, K – rozpustné v tucích
Skupina B – výskyt v kvasnicích, masu, mléku, vajíčkách a luštěninách (a pivu, no jo)
B1 – ned.: obrna, záněty nervů
B2 (riboflavin) – ned.: poškození sliznic (popraskané koutky, afty)
B5 – ned.: svalové křeče
B6, 10, 12 – ned.: špatná tvorba krvinek
Niacin PP – ten je v tom pivu, ned.: poruchy mozku a nervů
C – denní dávka 80 mg, ned.: kurděje (záněty dásní a ztráta zubů), únava, špatná imunita
A – v rybím tuku a barevné zelenině, vliv na sliznice, zuby, sítnici, nadbytek je nebezpečný v těh.
D – vytváří se v kůži na slunci, vliv na správný vývoj kostí
K – zelené části rostlin, listová zelenina, vliv na srážlivost krve, důležitý v těhotenství
Choroby trávicí soustavy:
Rakoviny všeho možného
Žaludeční vředy – naleptání sliznice žaludku trávicími šťávami
Zánět apendixu
Cirhóza – poškození jater
Dyzentrie – krvácivý průjem v důsledku infekce
Zácpa nebo průjem
Nevolnost, zvracení
Gastroenteritida – zánět žaludku
Žlučové kameny
Salmonelóza
Crohnova choroba a další zánětlivá onemocnění