Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Stavba a funkce trávicí soustavy člověka

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (201.35 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Metabolismus:

  • Přeměna látek na energii

  • Anabolismus = syntézy – vznikají složité látky, energie se ukládá (např cukry → tuky)

  • Katabolismus = rozkladné reakce, vznikají jednoduché látky a energie se uvolňuje

Bazální metabolismus:

  • Nejmenší množství energie potřebné pro činnost životně důležitých orgánů

  • Měření: ráno, nalačno, při teplotě cca 20°C

  • Vlivy: věk, pohlaví, hmotnost

  • Cca 6 300 kJ (1 505 kcal) na den

Celkový metabolismus:

  • Bazál + energie potřebná k výkonu

  • Malá zátěž: 12 000 kJ (2 868 kcal)

  • Střední zátěž: 16 000-17 000 kJ (3 824 – 4 063 kcal)

  • Velká zátěž: 20 000 kJ (4 780 kcal)

Metabolismus cukrů – sacharidů:

  • Glukóza = okamžitý zdroj energie

  • V játrech se glukóza skládá v glykogen, tvoří se zásoba

  • Při přebytku se ukládá v podobě tuků

  • Při potřebě se vrací do krve

Metabolismus tuků – lipidů:

  • Glycerol a mastné kyseliny přechází lymfou do jater

  • Glycerol se štěpí na glukózu a ta jde do krve

  • Funkce: zásoba energie a udržení tepla, rozpouštění vitamínů A, D, E, K

  • Nenasycené mastné kyseliny snižují cholesterol

  • Cholesterol:

  • LDL – ukládání tuků v cévách, množství do 3 mmol/l

  • HDL – snižování tuků v cévách, množství nad 1 mmol/l

Metabolismus bílkovin:

  • Stavební a funkční jednotky pro enzymy, hormony, plazmatické bílkoviny

  • Štěpí se na aminokyseliny nebo cukry, tuky

  • Esenciální aminokyseliny (alaniny) si neumíme vytvořit – musíme je přijímat

  • Příjem: 1 g na 1 kg hmotnosti jedince

Minerální látky:

  • Na, K, Mg – nervosvalová dráždivost

  • Ca, P – stavba kostí

  • Ca – srážlivost krve

  • Fe – stavba erytrocytů

  • I – štítná žláza

  • Zn – stavba inzulinu

  • Mg – tvorba pohlavních hormonů

Výživa:

  • Cukry: 50-60 %

  • Tuky: 20-40 %

  • Bílkoviny: 10-20 %

  • 1 g cukru = 17 kJ (4 kcal)

  • 1 g bílkoviny = 17 kJ (4 kcal)

  • 1 g tuku = 39 kJ (9 kcal)

  • Důležitá je vyvážená strava – jednostranné diety mohou způsobit špatnou tvorbu enzymů, hormonů a strádání těla

Vitamíny:

  • Hypovitaminóza = nedostatek, avitaminóza = smrtelný stav

  • B, C – rozpustné ve vodě, A, D, E, K – rozpustné v tucích

  • Skupina B – výskyt v kvasnicích, masu, mléku, vajíčkách a luštěninách (a pivu, no jo)

  • B1 – ned.: obrna, záněty nervů

  • B2 (riboflavin) – ned.: poškození sliznic (popraskané koutky, afty)

  • B5 – ned.: svalové křeče

  • B6, 10, 12 – ned.: špatná tvorba krvinek

  • Niacin PP – ten je v tom pivu, ned.: poruchy mozku a nervů

  • C – denní dávka 80 mg, ned.: kurděje (záněty dásní a ztráta zubů), únava, špatná imunita

  • A – v rybím tuku a barevné zelenině, vliv na sliznice, zuby, sítnici, nadbytek je nebezpečný v těh.

  • D – vytváří se v kůži na slunci, vliv na správný vývoj kostí

  • K – zelené části rostlin, listová zelenina, vliv na srážlivost krve, důležitý v těhotenství

Choroby trávicí soustavy:

  • Rakoviny všeho možného

  • Žaludeční vředy – naleptání sliznice žaludku trávicími šťávami

  • Zánět apendixu

  • Cirhóza – poškození jater

  • Dyzentrie – krvácivý průjem v důsledku infekce

  • Zácpa nebo průjem

  • Nevolnost, zvracení

  • Gastroenteritida – zánět žaludku

  • Žlučové kameny

  • Salmonelóza

  • Crohnova choroba a další zánětlivá onemocnění

Témata, do kterých materiál patří