Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Smysly

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (157.45 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • chemoreceptory (čich, chuť) – podráždění chemickými látkami

  • termoreceptory – změny teploty (chlad, teplo)

  • nociceptory – bolest

  • adekvátní podnět (adekvátní charakter podráždění: bubínek zvukem, sítnice světlem…)

  • prahová hodnota intenzity podnětu = vyvolání nervového impulsu

  • ČIDLA

    • Statokinetické - součást vnitřního ucha

      • kostěný labyrint, blanitý labyrint

      • perilymfa, endolymfa

      • Kinetické – pohybové (polokruhovité kanálky) reakce na úhlové zrychlení, rotační pohyby hlavy

      • Statické – polohové (vejčitý a kulovitý váček) reakce na lineární zrychlení (pád, stoupání), změnu polohy hlavy vzhledem k trupu, udržení vzpřímeného postoje a rovnováhy těla

    HMAT

    • reaguje na dotyk a tlak

    • receptory vnímající

      • teplo (Rafiniho tělíska)

      • chlad (Krauseova tělíska)

      • tlak a tah (Vater-Paciniho tělíska; nestejná citlivost, v podkožním vazivu)

      • pohyb, hmat (Meissnerova tělíska)

    ČICH

    • čichový epitel – horní část sliznice nosní dutiny

    • 1 milión smyslových buněk na ploše 500 mm2

    • vysoká citlivost → nízký práh (k identifikaci nutná 50× vyšší koncentrace)

    • rychlá a úplná adaptace

    • informace do hypotalamu a limbického systému

    CHUŤ

    • chuťové pohárky na jazyku a na patře

    • adekvátní podnět = látky rozpuštěné v tekutině

    • každý pohárek inervován asi 5 neurony

    • rozlišení – asi 10 000 chutí

    • základní chuti: hořko, slano, sladko, kyselo

    • chuťové vjemy ovlivněny: a) současným drážděním čichu, b) teplotou potravy, c) složením potravy, d) hmatovými/dotykovými vjemy, e) konsistencí potravy

    • chuťové centrum: kůra temenních laloků

    • cirkadiánní kolísání citlivosti (nejvyšší brzy odpoledne)

    SLUCHOVÝ ORGÁN

    • uložen v kosti skalní – součást kosti spánkové, kostěný labyrint, blanitý labyrint – hlemýžď

    • adekvátní podnět = tlakové vlny

    • stavba ucha:

      • zevní ucho: boltec, zevní zvukovod

      • bubínek: membrána 0,1 mm silná

      • střední ucho: sluchové kůstky (kladívko, kovadlinka, třmínek), Eustachova trubice

      • vnitřní ucho: hlemýžď, polokruhovité chodby, sacculus a utriculus

    • hlemýžď: 35 mm dlouhý, 2¾ závitu, dvě membrány ho dělí po délce na 3 prostory

      • patro předsíňové (scala vestibuli)

      • patro střední (scala media)

      • patro bubínkové (scala tympani)

      • patro předsíňové a bubínkové obsahuje perilymfu

      • patro střední endolymfu a Cortiho orgán

      • perilymfa a endolymfa se liší obsahem iontů K a Na

      • třmínek nasedá na oválné okénko předsíňového patra

      • patro bubínkové končí u okrouhlého okénka, směřuje do Eustachovy trubice

    • přenos zvuku:

      • zevní zvukovod → rozkmitání bubínku → sluchové kůstky

      • oválné okénko → perilymfa předsíňového patra

      • Reissnerova membrána → endolymfa

      • tektoriální membrána → smyslové buňky Cortiho orgánu

      • bazální membrána → perilymfa bubínkového patra

      • okrouhlé okénko → Eustachova trubice

    • hlasitost zvuku – měrná jednotka: decibel

    Témata, do kterých materiál patří