Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




1.13. Dychani

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (32.16 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

= výsledkem oxidační fosforylace na 1 molekulu glukózy je vznik 34 molekul ATP

  • enzymy zabezpečující reakce Krebsova cyklu a oxidačního řetězce jsou u eukaryot na vnitřní membráně mitochondrií

  • enzymy zabezpečující tytéž reakce u aerobních bakterií jsou umístěny na vnitřní straně cytoplazmatické membrány

Shrnutí: Celkový energetický výtěžek na 1 molekulu glukózy je 36 molekul ATP = 2 molekuly ATP – glykolýza + 2 molekuly ATP –Krebsův cyklus + 34 molekul ATP- oxidační fosforylace = 38 molekul ATP (musí se však odečíst 2 molekuly ATP spotřebované na transport pyruvátu z cytoplazmy do mitochondrie. Z těchto 36 molekul se ve využitelnou E přemění cca 50%

Faktory ovlivňující intenzitu buněčného dýchání:

  1. vnější faktory:

  • teplota prostředí (optimum = 25°- 35°C), vyšší či nižší teploty intenzitu dýchání snižují

  • obsah kyslíku v prostředí

  • přítomnost některých látek, které působí jako jedy buň. dýchání. = kyanidy, oxid uhelnatý, oxid siřičitý

  1. vnitřní faktory:

  • fyziologický stav organismu, jeho stáří, obsah vody v pletivech, množství zásobních látek (=asimilátů) schopných oxidace

Kvašení (= fermentace)

= disimilační proces, dochází ke štěpení glukózy za nepřístupu kyslíku = anaerobní způsob

  • základní zdroje E = proces glykolýzy – odbourání glukózy na 2 pyruváty za současného vzniku 2 molekul ATP

  • při anaerobním metabolismu je kyselina pyrohroznová dále přeměněna: kys. mléčná/ alkohol

  1. ALKOHOLOVÉ KVAŠENÍ

  • u některých rostlin a hub, především kvasinky

  • přeměna kys. pyrohroznové na etanal – přeměna etanalu na etanol

  • využití: pekařské kvasinky = kynutí těsta, pivní a vinné kvasinky = alkoholické nápoje

  1. MLÉČNÉ KVAŠENÍ

  • u některých bakterií, živočišných buněk

  • z kys. pyrohroznové vzniká kys. mléčná

  • Lactobakterie – kvašení mléčného cukru (laktóza) na kys. pyrohroznovou – kys. méčná

  • využití: kysnutí mléka – výroba jogurtů, zakysaná smetana, kvašení okurek, kvašení zelí…

Kvašení pravděpodobně získávali E praorganismy (před 3- 4 ml. let), kdy na Zemi nebyl kyslík

ATP (= adenosintrifosfát)

Stavba: dusíkatá báze adenin + cukr ribóza + 3 fosfáty (3 zbytky kys. trihydrogenfosforečné)

  • při ztrátě 1 fosfátu dochází ke vzniku ADP za současného uvolnění E z makroergní vazby, kterou buňka využije k aktivní činnosti (teplo, pohyby, transport, rozmnožování, růst)

  • E je vázána v makroergních vazbách fosfátových skupin

  • Každá buňka si ATP musí vytvořit sama, vytváří si jej v procesu dýchání, molekuly ATP nemohou volně přecházet z buňky do buňky

  • molekuly ATP se v buňce tvoří neustále a jsou opět rychle rozkládány na ADP = koloběh se opakuje po celý život buňky

  • vznik ATP v procesu fosforylace: substrátová, oxidační, fotosyntetická

  1. Substrátová fosforylace = fosfát se nejprve naváže na metabolizovaný substrát, dojde tak k vytvoření fosforylovaného meziproduktu se zvýšeným energetickým obsahem. Jeho energie je využita pro syntézu ATP, který převezme fosfát z meziproduktu a naváže jej na ADP.

Témata, do kterých materiál patří