38. Soustava travici
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
lačník - tvoří horní část kliček tenkého střeva (asi 3/5)
kyčelník - tvoří dolní část kliček tenkého střeva (asi 2/5)
tlusté střevo - je přibližně 1,5m dlouhá trubice; hromadí se zde nestrávené zbytky potravy a dochází zde k resorpci vody (zahušťování obsahu) a minerálních látek; jeho stěna je tenká, svalovina je redukována, chybí klky tvoří se výdutě; sliznice produkuje hlen, který ji chrání a obaluje nestravitelné zbytky; má tyto části:
slepé střevo - je zde vyústění tenkého střeva; na jeho spodině se z něj vychlipuje červovitý výběžek obsahující množství lymfoidní tkáně často dochází k zánětu
tračník - složeny z tračníku vzestupného, příčného a sestupného končícího esovitou kličkou
konečník - shromažďuje se zde stolice zahuštěné nestrávené zbytky; jeho naplnění vyvolá vyprázdnění, ústí řitním otvorem ven z těla
Trávicí žlázy
slinivka břišní - je to protáhlý orgán uložený v ohybu dvanáctníku; je žlázou s vnitřní i vnější sekrecí vnější sekrece spočívá v produkci pankreatické šťávy, která je odváděna do dvanáctníku, vnitřní sekreci zajišťují buňky tvořící tzv. Langerhansovy ostrůvky, které produkují hormon inzulin, glukagon a somatostatin
játra - jsou největší žlázou v těle; jsou uložena vpravo pod bránicí, tvořena pravým a levým lalokem; jsou složena z jaterních lalůčků, obsahujících trámce jaterních buněk ty produkují žluč ta se dostává jaterním vývodem do žlučníku, kde se hromadí a v případě potřeby je odváděna do dvanáctníku; probíhá tu metabolismus bílkovin (tvorba bílkovin a močoviny), sacharidů (tvorba a odbourávání cholesterolu); vlivem intenzivního metabolismu se v játrech tvoří teplo je to nejteplejší orgán těla (40-41°C); jsou také zásobárna železa a vitaminů (A, D, K, B12), jsou místem detoxikace organismu zneškodňují cizorodé a toxické látky - např. alkohol
Trávení a vstřebávání
trávení - zahrnuje zpracování potravy:
mechanické = rozmělnění potravy a její promíchání s trávicími šťávami
chemické - pomocí trávicích šťáv obsahujících enzymy jsou živiny štěpeny na jednodušší látky
v dutině ústní je potrava mechanicky rozmělněna (zuby, jazyk) a promísena se slinami (=bezbarvá vazká tekutina obsahující vodu, minerální látky, amylázu ptyalin - zahajuje trávení škrobu, mucin - hlenovitá látka způsobující vazkost úst, lysozym - ničí choroboplodné zárodky); polknutím se sousto dostává do hltanu a dále do jícnu; dýchací cesty se při průchodu hltanem reflexně zavírají (zvednutím měkkého patra a sklopením hrtanové příklopky)
v žaludku je strava promíchávána peristaltickými pohyby s žaludeční šťávou obsahující HCl (svým nízkým pH ničí choroboplodné zárodky, aktivuje pepsin, usnadňuje vstřebávání minerálních látek), pepsin (štěpí bílkoviny na polypeptidy), chymozin (jen při krmení mateřským mlékem), mucin (hlenovitá látka, chrání před natrávením vlastní žaludeční sliznice), žaludeční lipázu (štěpí tuky) trávenina je posouvána směrem k vrátníku a po malých dávkách se dostává do dvanáctníku
tenké střevo je místem nejintenzivnějšího trávení hladká svalovina vykonává peristaltické a kyvavé pohyby; trávení napomáhá:
střevní šťáva - je slabě zásaditá; obsahuje peptidázy (štěpí bílkoviny na AMK), lipázy a amylázy (štěpí vyšší sacharidy na jednoduché)
pankreatická šťáva - obsahuje trypsin (štěpí bílkoviny), lipázy a amylázy
žluč = žlutohnědá kapalina; obsahuje soli žlučových kyselin napomáhající trávení tuku emulgace