Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




38. Soustava travici

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (412.43 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • do tlustého střeva se neuvolňují žádné enzymy; působí zde kvasné bakterie (E-coli), produkují CH4 a CO2 střevní plyn napínající stěny tlustého střeva a povzbuzující jeho pohyby; dále zde působí hnilobné bakterie, které rozkládají bílkoviny na amoniak, sulfan, fenol před jejich toxickými účinky je sliznice chráněna hlenem

    • vstřebávání = resorpce = přechod látek vzniklých štěpením do krevního oběhu; hlavním místem je sliznice tenkého střeva, která je uzpůsobena svou velkou plochou a bohatým prokrvením; při vstřebávání látky pronikají stěnou tenkého střeva do krevních kapilár nebo do lymfatických kapilár krevní kapiláry se spojují a slévají do portální žíly, která se zanořuje do jater a větví se do dalšího kapilárního řečiště; krevní kapiláry z jater pak spojují a ústí do dolní duté žíly portální (vrátnicový) jaterní oběh

    1. Přeměna živin

    • výsadné postavení v metabolismu má jaterní tkáň většina látek vstřebaných v tenkém střevě jsou portálně vedeny právě do jater

    • sacharidy - ve střevě štěpeny až na monosacharidy

    • lipidy - ve střevě se štěpí na glycerol a vyšší mastné kyseliny

    • bílkoviny - ve střevě jsou štěpeny na aminokyseliny

    1. Potravinová pyramida

    • je způsob grafického znázornění skupin potravin založený na jejich výživové hodnotě

    • je rozdělena typicky do čtyř pater zařazení potraviny do patra určuje, jak často by měl člověk danou potravinu konzumovat čím vyšší patro, tím méně často

      • první patro - nejníže položené patro tvoří základní suroviny, mezi něž patří hlavně obiloviny, brambory, těstoviny a rýže tyto potraviny by měly být nejlépe celozrnné; obiloviny představují základ výživy a jsou pro člověka hlavním zdrojem energie; počet porcí za den: 3 – 6

      • druhé patro - skládá se z ovoce a zeleniny, přičemž přednost má hlavně syrová; počet porcí ovoce za den: 2-4 porce, počet porcí zeleniny za den: 3-5 porcí tyto potraviny zastupují hlavně zdroje ochranných látek, vitamínů, minerálů a vlákniny

      • třetí patro - je rozděleno na dvě poloviny - v první polovině se nachází mléčné výrobky (mléko, jogurt, sýry) a v druhé části jsou ryby, maso a drůbež v těchto potravinách je velký podíl bílkovin, které bychom měli nejvíce jíst v době růstu člověka; počet porcí mléčných výrobků za den: 2-3, počet porcí masových výrobků: 1-2

      • čtvrté patro - nachází se tu nejméně vhodné potraviny, což je sůl, cukr a tuk jedná se především o živočišné tuky, které zvyšují hladinu cholesterolu; počet porcí za den: 0-2

    1. Nemoci a poranění soustavy

    • vředová choroba - narušení sliznice žaludku nebo dvanáctníku způsobené ztrátou její odolnosti vůči trávicím šťávám dochází ke vzniku vředu; příčiny: špatné prokrvení sliznice, nízká produkce ochranného hlenu, porucha střevních pohybů nebo přítomnost bakterie Helicobacter pylori

    • infekční hepatitidy = infekční záněty jater způsobené různými typy virů; příznakem některých typů hepatitid může být žloutenka žluté zbarvení kůže, sliznic a očního bělma toto zbarvení způsobuje v tkáních se hromadící odpadní látka bilirubin (vzniká při rozpadu červených krvinek), kterou nedokážou poškozená játra odbourávat

    • zubní kaz = porušení tvrdých zubních tkání (sklovina, dentin, cement) vyvolané bakteriemi a zkvašováním cukrů z potravy

    • poleptání trávicí trubice - při pozření žíraviny dochází nejčastěji k poškození ústní dutiny, jícnu nebo žaludku odumření tkáně nebo proděravění orgánů

    Témata, do kterých materiál patří