38. Soustava travici
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
do tlustého střeva se neuvolňují žádné enzymy; působí zde kvasné bakterie (E-coli), produkují CH4 a CO2 střevní plyn napínající stěny tlustého střeva a povzbuzující jeho pohyby; dále zde působí hnilobné bakterie, které rozkládají bílkoviny na amoniak, sulfan, fenol před jejich toxickými účinky je sliznice chráněna hlenem
vstřebávání = resorpce = přechod látek vzniklých štěpením do krevního oběhu; hlavním místem je sliznice tenkého střeva, která je uzpůsobena svou velkou plochou a bohatým prokrvením; při vstřebávání látky pronikají stěnou tenkého střeva do krevních kapilár nebo do lymfatických kapilár krevní kapiláry se spojují a slévají do portální žíly, která se zanořuje do jater a větví se do dalšího kapilárního řečiště; krevní kapiláry z jater pak spojují a ústí do dolní duté žíly portální (vrátnicový) jaterní oběh
Přeměna živin
výsadné postavení v metabolismu má jaterní tkáň většina látek vstřebaných v tenkém střevě jsou portálně vedeny právě do jater
sacharidy - ve střevě štěpeny až na monosacharidy
lipidy - ve střevě se štěpí na glycerol a vyšší mastné kyseliny
bílkoviny - ve střevě jsou štěpeny na aminokyseliny
Potravinová pyramida
je způsob grafického znázornění skupin potravin založený na jejich výživové hodnotě
je rozdělena typicky do čtyř pater zařazení potraviny do patra určuje, jak často by měl člověk danou potravinu konzumovat čím vyšší patro, tím méně často
první patro - nejníže položené patro tvoří základní suroviny, mezi něž patří hlavně obiloviny, brambory, těstoviny a rýže tyto potraviny by měly být nejlépe celozrnné; obiloviny představují základ výživy a jsou pro člověka hlavním zdrojem energie; počet porcí za den: 3 – 6
druhé patro - skládá se z ovoce a zeleniny, přičemž přednost má hlavně syrová; počet porcí ovoce za den: 2-4 porce, počet porcí zeleniny za den: 3-5 porcí tyto potraviny zastupují hlavně zdroje ochranných látek, vitamínů, minerálů a vlákniny
třetí patro - je rozděleno na dvě poloviny - v první polovině se nachází mléčné výrobky (mléko, jogurt, sýry) a v druhé části jsou ryby, maso a drůbež v těchto potravinách je velký podíl bílkovin, které bychom měli nejvíce jíst v době růstu člověka; počet porcí mléčných výrobků za den: 2-3, počet porcí masových výrobků: 1-2
čtvrté patro - nachází se tu nejméně vhodné potraviny, což je sůl, cukr a tuk jedná se především o živočišné tuky, které zvyšují hladinu cholesterolu; počet porcí za den: 0-2
Nemoci a poranění soustavy
vředová choroba - narušení sliznice žaludku nebo dvanáctníku způsobené ztrátou její odolnosti vůči trávicím šťávám dochází ke vzniku vředu; příčiny: špatné prokrvení sliznice, nízká produkce ochranného hlenu, porucha střevních pohybů nebo přítomnost bakterie Helicobacter pylori
infekční hepatitidy = infekční záněty jater způsobené různými typy virů; příznakem některých typů hepatitid může být žloutenka žluté zbarvení kůže, sliznic a očního bělma toto zbarvení způsobuje v tkáních se hromadící odpadní látka bilirubin (vzniká při rozpadu červených krvinek), kterou nedokážou poškozená játra odbourávat
zubní kaz = porušení tvrdých zubních tkání (sklovina, dentin, cement) vyvolané bakteriemi a zkvašováním cukrů z potravy
poleptání trávicí trubice - při pozření žíraviny dochází nejčastěji k poškození ústní dutiny, jícnu nebo žaludku odumření tkáně nebo proděravění orgánů