38. Soustava travici
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
do tlustého střeva se neuvolňují žádné enzymy; působí zde kvasné bakterie (E-coli), produkují CH4 a CO2 střevní plyn napínající stěny tlustého střeva a povzbuzující jeho pohyby; dále zde působí hnilobné bakterie, které rozkládají bílkoviny na amoniak, sulfan, fenol před jejich toxickými účinky je sliznice chráněna hlenem
- vstřebávání = resorpce = přechod látek vzniklých štěpením do krevního oběhu; hlavním místem je sliznice tenkého střeva, která je uzpůsobena svou velkou plochou a bohatým prokrvením; při vstřebávání látky pronikají stěnou tenkého střeva do krevních kapilár nebo do lymfatických kapilár krevní kapiláry se spojují a slévají do portální žíly, která se zanořuje do jater a větví se do dalšího kapilárního řečiště; krevní kapiláry z jater pak spojují a ústí do dolní duté žíly portální (vrátnicový) jaterní oběh 
- Přeměna živin 
- výsadné postavení v metabolismu má jaterní tkáň většina látek vstřebaných v tenkém střevě jsou portálně vedeny právě do jater 
- sacharidy - ve střevě štěpeny až na monosacharidy 
- lipidy - ve střevě se štěpí na glycerol a vyšší mastné kyseliny 
- bílkoviny - ve střevě jsou štěpeny na aminokyseliny 
- Potravinová pyramida 
- je způsob grafického znázornění skupin potravin založený na jejich výživové hodnotě 
- je rozdělena typicky do čtyř pater zařazení potraviny do patra určuje, jak často by měl člověk danou potravinu konzumovat čím vyšší patro, tím méně často - první patro - nejníže položené patro tvoří základní suroviny, mezi něž patří hlavně obiloviny, brambory, těstoviny a rýže tyto potraviny by měly být nejlépe celozrnné; obiloviny představují základ výživy a jsou pro člověka hlavním zdrojem energie; počet porcí za den: 3 – 6 
- druhé patro - skládá se z ovoce a zeleniny, přičemž přednost má hlavně syrová; počet porcí ovoce za den: 2-4 porce, počet porcí zeleniny za den: 3-5 porcí tyto potraviny zastupují hlavně zdroje ochranných látek, vitamínů, minerálů a vlákniny 
- třetí patro - je rozděleno na dvě poloviny - v první polovině se nachází mléčné výrobky (mléko, jogurt, sýry) a v druhé části jsou ryby, maso a drůbež v těchto potravinách je velký podíl bílkovin, které bychom měli nejvíce jíst v době růstu člověka; počet porcí mléčných výrobků za den: 2-3, počet porcí masových výrobků: 1-2 
- čtvrté patro - nachází se tu nejméně vhodné potraviny, což je sůl, cukr a tuk jedná se především o živočišné tuky, které zvyšují hladinu cholesterolu; počet porcí za den: 0-2 
 
- Nemoci a poranění soustavy 
- vředová choroba - narušení sliznice žaludku nebo dvanáctníku způsobené ztrátou její odolnosti vůči trávicím šťávám dochází ke vzniku vředu; příčiny: špatné prokrvení sliznice, nízká produkce ochranného hlenu, porucha střevních pohybů nebo přítomnost bakterie Helicobacter pylori 
- infekční hepatitidy = infekční záněty jater způsobené různými typy virů; příznakem některých typů hepatitid může být žloutenka žluté zbarvení kůže, sliznic a očního bělma toto zbarvení způsobuje v tkáních se hromadící odpadní látka bilirubin (vzniká při rozpadu červených krvinek), kterou nedokážou poškozená játra odbourávat 
- zubní kaz = porušení tvrdých zubních tkání (sklovina, dentin, cement) vyvolané bakteriemi a zkvašováním cukrů z potravy 
- poleptání trávicí trubice - při pozření žíraviny dochází nejčastěji k poškození ústní dutiny, jícnu nebo žaludku odumření tkáně nebo proděravění orgánů 
