38. Soustava travici
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Charakteristika trávící soustavy
zajišťuje získávání živin z potravy živiny se dostávají krví a buňkami, které je využijí jako zdroj energie nebo jako stavební materiál
funkce:
příjem potravy a její trávení
vstřebávání živin, vody, vitaminů a odstranění nestravitelných zbytků a nadbytečných látek
tvorba vitaminů za účasti střevních bakterií
vyměšování hormonů, které řídí činnost trávicí soustavy
má tvar trubice proto se označuje jako trubicovitá
trávicí trubice začíná ústním otvorem, pokračuje ústní dutinou, prochází krkem, hrudní dutinou největší část je umístěna v břišní dutině a končí řitním otvorem
části soustavy:
trávicí trubice - dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké střevo
trávicí žlázy - slinné žlázy, játra, slinivka břišní
Trávicí trubice
ústní dutina - slouží k přijmu potravy umožňuje její mechanické zpracování a promísení se slinami; vpředu je ohraničena rty, z boku tvářemi, od nosní dutiny je oddělena patrem; její součástí je:
jazyk = svalnatý orgán na spodině dutiny ústní; vzadu fixován k jazylce; na hřbetní straně jsou umístěny papily s chuťovými pohárky; účastní se řeči a zpracování potravy
zuby - jsou ukotveny v jamkách čelistí obklopeny dásní na horním a dolním oblouku čelistním; tvoří je:
korunka = vyčnívající část
krček = zanořený do dásně
kořen = zapuštěný v čelisti, upevněný vazivovou ozubicí
sklovina = kryje povrch zubu
zubovina
dřeňová dutina = uvnitř zubů vyplněná zubní dření s cévami a nervy
-
rozlišujeme čtyři typy zubů:
-
řezáky
-
špičáky
-
třenové zuby
-
stoličky
-
-
chrup dočasný tvoří 20 zubů; chrup trvalý tvoří 32 zub
-
v horní a dolní čelisti v každé polovině jsou: 2 řezáky, 1 špičák, 2 třenové zuby a 3 stoličky
slinné žlázy - existují tři velké párové žlázy (příušní, podčelistní a podjazykové) a větší množství drobných žlázek roztroušených v podslizničním vazivu ústní dutiny; produkují sliny, které zvlhčují potravu
hltan = nálevkovitá trubice ústící do jícnu; má tři oddíly:
nosohltan
ústní část hltanu - zde se kříží dýchací a polykací cesty
hrtanovou část - proti hrtanu je uzavřena hrtanovou příklopkou
jícen = valovitá trubice spojující hltan a žaludek; je uložena pod páteří za průdušnicí; horní dvě třetiny jsou tvořeny příčně pruhovanou svalovinou, v dolní třetině se nachází hladká svalovina; svalovými stahy napomáhá k posunutí sousta
žaludek = vakovitý svalový orgán, uložený pod levou brániční klenbou; shromažďuje přijatou potravu a mísí ji se žaludečními šťávami; ve sliznici jsou žlázky produkující žaludeční šťávu; má tři části:
česlo
tělo žaludku
vrátník
tenké střevo - je to 3-5m dlouhá trubice složená v kličky; je místem intenzivního trávení a vstřebávání; jeho sliznice je zbrázděna klky zvětšující resorpční plochu a obsahuje žlázky produkující střevní šťávu; má tři oddíly:
dvanáctník = první část tenkého střeva podkovovitého tvaru; ústí do něj žlučovod a vývody slinivky břišní