9. Systém a evoluce hub
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
[9] Systém a evoluce hub
Charakteristika:
-
Početná, vývojově velmi různorodá skupina eukaryotických organismů,
-
Spojují některé znaky rostlin (nepohyblivost, schopnost tvorby vitaminů) a živočichů (heterotrofní způsob výživy, stavební polysacharid chitin, zásobní látka glykogen),
-
Jednobuněčné i mnohobuněčné organismy, rozmanité z hlediska utváření houbové stélky, rychlý růst,
-
Základní stavební jednotka hub = houbové vlákno = hyfa,
-
Hyfy se větví, vzájemně proplétají a tvoří podhoubí = mycelium (většinou přehrádkované, přehrádky rozdělují houbové vlákno na jednotlivé buňky),
-
Hyfy mohou vytvářet i nepravá pletiva = plektenchym,
-
Vývojově vyšší houby – na podhoubí vyrůstají plodnice, část houbové stélky, ve které se tvoří výtrusy (spory),
Rozmnožování hub:
Pohlavní
a) splývání gamet - izogamie, anizogamie, oogamie
b) splývání pohlavních orgánů - gametangiogamie
c) splývání somatických buněk – somatogamie
Nepohlavní pomocí různých typů spor,
zoospory (pohyblivé)
sporangiospory (nepohyblivé, vznikají ve sporangiích),
konidie (odškrcují se z konců specializovaných hyf),
askospory (u vřeckovýtrusých hub), vznikají meiózou,
bazidiospory (u stopkovýtrusých hub), vznikají meiózou,
Výskyt hub:
Nejrůznější stanoviště téměř po celém světě,
Nejdůležitější stanovištní faktor je vlhkost →biotopy s vyšší půdní vlhkostí,
Další faktor je teplota 4-40 stupňů C
Heterotrofní způsob výživy
Saprofyté,
Parazité
Mnohé houby žijí v symbióze se sinicemi nebo zelenými řasami (lišejníky) nebo s cévnatými rostlinami - mykorhiza (soužití s kořeny vyšších rostlin čímž zvětšují plochu kořenového systému).
Význam hub:
Rozkladači (dekompozitoři) složitých organických látek (koloběh živin),
Složka potravy (žampióny, hlíva, …), potravinářství (sýry, alkoholické nápoje…)
Výroba léčiv, antibiotik, enzymů, vitaminů,
Biologický boj proti hmyzím škůdcům, hubení plevelů,
Negativní význam – původci mnoha chorob kulturních rostlin, zvířat i člověka
Systém hub:
Mezi nejznámější a nejrozšířenější houby řadíme:
Říše: FUNGI
Oddělení: VŘECKOVÝTRUSNÉ HOUBY (Askomyceta)
Mikroskopické i makroskopické rozměry,
Kromě kvasinek mají dobře vyvinuté článkované mycelium,
Charakteristický znak, tvorba pohlavních orgánů a specializovaných 1buněčných sporangií – vřecek (ascus),
Vřecko obsahuje askospory (výtrusy),
Vývojově starší formy – vřecka jednotlivě na konci hyf
Dokonalejší formy – souvislá výtrusorodá vrstva (hymenium) na povrchu nebo uvnitř plodnic,
Rozmnožování – nepohlavní výtrusy (nejčastěji) = konidie
KVASINKY
-
Saprofytické houby, žijí na povrchu i uvnitř živočichů a rostlin, v půdě,
-
Nejčastěji jednobuněčné, pučením tvoří řetízky buněk (nepravé mycelium),
-
Kvasinka pivní, kvasinka vinná → alkoholové kvašení,
-
Farmaceutický a potravinářský průmysl,
-
Negativní význam – rod Candida – dermatomykózy, napadající člověka