Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Bílkoviny

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (44.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Bílkoviny

Charakteristika

  • bílkoviny jsou základní stavební jednotou živé hmoty, přítomné ve všech buňkách

  • bílkoviny neboli PROTEINY patří mezi BYOPOLIMERY (přírodní makromolekulární látky)

  • jsou složené z aminokyselinových zbytků (více než 100) spojených peptidickou vazbou

  • na jejich stavbě se podílí 20 proteinogenních aminokyselin

  • v organismu mají nejrůznější funkce:

    • stavební (např. kolagen, kreatin)

    • katalytickou (enzymy)

    • regulační (hormony)

    • obrannou (protilátky)

    • transportní (např. hemoglobin)

  • bílkoviny můžeme dělit na :

    • JEDNODUCHÉ - obsahují ve svých molekulách ještě nebílkovinnou složku, tzv. prostetickou skupinu

Struktura

  • PRIMÁRNÍ STRUKTURA udává pořadí (sekvenci) aminokyselin v polypeptidovém řetězci a podmiňuje biochemickou funkci bílkovin, např. Gly-Gly-Ala-Leu-Gly… primární struktura bílkovin je určena geneticky v podobě genetického kódu v molekule DNA. Už při záměně jedné aminokyseliny v sekvenci za jinou aminokyselinu může dojít k těžké poruše organismu

  • SEKUNDÁRNÍ STRUKTURA je dána geometrickým uspořádáním polypeptidového řetězce a je umožněna volnou rotací kolem jednoduchých vazeb α- uhlíku v polypeptidovém řetězci a stabilizována existencí vodíkových vazeb -N-

ı

H

O

-C-

existují dvě základní sekundární struktury :

  • α- helix představuje uspořádání polypeptidového řetězce do pravotočivé šroubovice jsou stabilizovány vodíkovými vazbami, postranní řetězce směřují vně šroubovice

  • skládaný list (β-struktura) představuje spojení mnoha rovnoběžných bílkovinných makromolekul do tvaru, který připomíná složený list papíru; makromolekuly jsou spojeny přes intramolekulární vodíkové vazby, postranní řetězce aminokyselin směřují nad a pod rovinu skládaného listu

    • TERCIÁLNÍ STRUKTURA představuje uspořádání α- helixu a skládaného listu v prostoru, typický je lobulární (klubkovitý) nebo fibrilární (vláknitý) tvar, jednotlivé části řetězce k sobě váží disulfidické vazby (podílí se i vodíkové vazby, van der Waalsovy síly a iontové vazby)

    • KVARTÉRNÍ STRUKTURA objasňuje výstavbu molekul bílkovin z jednotlivých polypeptidových řetězců, tzv. podjednotek, které spolu nejsou propojeny peptidickými vazbami

Vlastnosti

  • vlastnosti bílkovin jsou dány jejich strukturou a určují jejich funkci v organismu

  • jsou to pevné látky, jejich rozpustnost ve vodných roztocích je závislá na struktuře

  • pokud jsou rozpustné, tvoří koloidní roztoky (od pravých roztoků se liší velikostí rozptýlených částic)

  • VYSOLOVÁNÍ (zvyšování koncentrace soli) koloidních roztoků bílkovin způsobuje vyloučení bílkovin z roztoku ve formě sraženiny tzv. KOAGULACE, může být vratná nebo nevratná

  • účinkem některých fyzikálních nebo chemických vlivů (vyšší teplota, ozáření, roztoky kyselin, zásad) dochází k ireversibilním změnám terciální struktury, nastává DENATURACE, bílkovina ztrácí biologickou aktivitu

Témata, do kterých materiál patří