Bílkoviny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Bílkoviny
Charakteristika
bílkoviny jsou základní stavební jednotou živé hmoty, přítomné ve všech buňkách
bílkoviny neboli PROTEINY patří mezi BYOPOLIMERY (přírodní makromolekulární látky)
jsou složené z aminokyselinových zbytků (více než 100) spojených peptidickou vazbou
na jejich stavbě se podílí 20 proteinogenních aminokyselin
v organismu mají nejrůznější funkce:
-
stavební (např. kolagen, kreatin)
-
katalytickou (enzymy)
-
regulační (hormony)
-
obrannou (protilátky)
-
transportní (např. hemoglobin)
-
bílkoviny můžeme dělit na :
JEDNODUCHÉ - obsahují ve svých molekulách ještě nebílkovinnou složku, tzv. prostetickou skupinu
Struktura
PRIMÁRNÍ STRUKTURA udává pořadí (sekvenci) aminokyselin v polypeptidovém řetězci a podmiňuje biochemickou funkci bílkovin, např. Gly-Gly-Ala-Leu-Gly… primární struktura bílkovin je určena geneticky v podobě genetického kódu v molekule DNA. Už při záměně jedné aminokyseliny v sekvenci za jinou aminokyselinu může dojít k těžké poruše organismu
SEKUNDÁRNÍ STRUKTURA je dána geometrickým uspořádáním polypeptidového řetězce a je umožněna volnou rotací kolem jednoduchých vazeb α- uhlíku v polypeptidovém řetězci a stabilizována existencí vodíkových vazeb -N-
ı
H
O
-C-
existují dvě základní sekundární struktury :
α- helix představuje uspořádání polypeptidového řetězce do pravotočivé šroubovice jsou stabilizovány vodíkovými vazbami, postranní řetězce směřují vně šroubovice
skládaný list (β-struktura) představuje spojení mnoha rovnoběžných bílkovinných makromolekul do tvaru, který připomíná složený list papíru; makromolekuly jsou spojeny přes intramolekulární vodíkové vazby, postranní řetězce aminokyselin směřují nad a pod rovinu skládaného listu
TERCIÁLNÍ STRUKTURA představuje uspořádání α- helixu a skládaného listu v prostoru, typický je lobulární (klubkovitý) nebo fibrilární (vláknitý) tvar, jednotlivé části řetězce k sobě váží disulfidické vazby (podílí se i vodíkové vazby, van der Waalsovy síly a iontové vazby)
KVARTÉRNÍ STRUKTURA objasňuje výstavbu molekul bílkovin z jednotlivých polypeptidových řetězců, tzv. podjednotek, které spolu nejsou propojeny peptidickými vazbami
Vlastnosti
vlastnosti bílkovin jsou dány jejich strukturou a určují jejich funkci v organismu
jsou to pevné látky, jejich rozpustnost ve vodných roztocích je závislá na struktuře
pokud jsou rozpustné, tvoří koloidní roztoky (od pravých roztoků se liší velikostí rozptýlených částic)
VYSOLOVÁNÍ (zvyšování koncentrace soli) koloidních roztoků bílkovin způsobuje vyloučení bílkovin z roztoku ve formě sraženiny tzv. KOAGULACE, může být vratná nebo nevratná
účinkem některých fyzikálních nebo chemických vlivů (vyšší teplota, ozáření, roztoky kyselin, zásad) dochází k ireversibilním změnám terciální struktury, nastává DENATURACE, bílkovina ztrácí biologickou aktivitu