Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Lipidy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (23.49 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Lipidy

Lipidy – látky, které obsahují estericky vázané vyšší mastné kyseliny.

Rozdělení:

jednoduché lipidy – glyceridy – tuky – oleje – vosky

složené lipidy – fosfolipidy – sfingolipidy

Lipidy patří k základním látkám v živých organizmech, kde mají funkci zásobní (živočichové, houby) pro velký energetický obsah, stavební (membrány) aj.

I. JEDNODUCHÉ LIPIDY

Acylglyceroly (glyceridy)

Estery vyšších MK s glycerolem (propan-1,2,3-triol).

Esterifikována jedna, dvě nebo všechny tři – OH skupiny glycerolu.

Vlastnosti: bez chuti, bez zápachu (až příměsi), nerozp. ve vodě, rozp. v org. rozpouštědlech (= lipofilní rozpouštědla: benzín, éter...)

Praktické rozdělení: oleje – kapalné, převaha nenasycených MK, hl. rostlin. původ (slunečnicový, řepkový, olivový, lněný...) tuky – tuhé nebo mazlavé, převaha nasycených MK, hl. živočiš. původu (máslo, lůj, sádlo...)

Žluknutí tuků: neutrální hydrolýza (uvolněné malé procento nižších MK, např. k. máselné, způsobuje zápach) oxidace na dvojných vazbách vzdušným kyslíkem, vede ke štěpení řetězce a vzniku hydroxykyselin, ketokys. aj. produktů. Náchylnější k tomu oleje (obsahují nenasycené MK).

Význam tuků a olejů:

- potraviny: mají nejvyšší energetický obsah (proto je výhodné jejich ukládání do zásob). Nadměrný příjem – riziko obezity. Zdroj esenciálních MK (zejména s více dvoj. vazbami) - hl. v olejích a rybím tuku umožňují vstřebávání vitamínů A, D, E, K

- výroba mýdel

- výroba fermeží: ze lněného oleje oxidací na dvoj. Vazbách a polymerací

- bionafta (řepkový olej)

Vosky

Estery vyšších MK s vyššími alifatickými jednosytnými alkoholy.

Přírodní vosky bývají směsi.

Včelí vosk:

- obsahuje dost myricylpalmitátu (ester myricylalkoholu a kyseliny palmitové) a řadu jiných esterů aj. složek

- využívá se v potravinářství (ochranný povrch u ovoce, bonbonů, žvýkaček aj.), v kosmetice (ochrana rtů, kůže) a v průmyslu jako mazadlo ke konzervaci a impregnaci, spec. Svíčky

Vorvaňovina (spermacet):

- vyplňuje lebeční dutinu vorvaně, vyrovnává asi hydrostatický tlak

- obsahuje hlavně cetylpalmitát (ester cetylalkoholu a kyseliny palmitové)

- využívá se v kosmetice a jako mazivo

Lanolin:

- směs esterů z ovčí vlny

- využití v kosmetice a textilním průmyslu

II. SLOŽENÉ LIPIDY

Fosfolipidy (glycerolfosfatidy)

- obsahují zbytek kyseliny fosforečné a často i dusíkaté báze (např. cholin)

Lecitin:

Lecitin (fosfatidylcholin) je základní složkou biomembrán živých organizmů. Vytváří dvojvrstvu opačně orientovaných molekul (v níž jsou pak vnořeny molekuly bílkovin aj. látek). Lecitin je obsažen ve vaječném žloutku. Funguje jako emulgátor tuků (přírodní tenzid). Větší množství je také v semenech rostlin (získává se ze sójových bobů).

Využití:

- potravinářství (do chleba a pečiva – oddaluje tvrdnutí, do instantních výrobků, čokolády aj.)

Témata, do kterých materiál patří