Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




VI. 3. Kyselost a zásaditost látek

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (63.22 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

3. Kyselost a zásaditost látek

  • Kyselost roztoku způsobují vodíkové kationy H+ (oxoniové kationy H3O+)

  • Zásaditost roztoku způsobují hydroxidové anionty OH-

  • Míru kyselosti nebo zásaditosti roztoku udává stupnice pH (stupnice od 0 do 14)

  • Podle hodnoty pH rozdělujeme roztoky na:

a) kyselé – mají pH < 7

b) neutrální – mají pH = 7

c) zásadité – mají pH > 7

  • K měření pH většinou používáme univerzální indikátorové papírky

  • K přesnému měření v chemických laboratořích slouží elektronické přístroje tzv. pH-metry

Indikátory

  • Jsou to organické látky, které mění barvu v závislosti na prostředí (kyselé, neutrální, zásadité) a slouží

ke zjištění kyselosti nebo zásaditosti roztoků

  • Přírodní nebo umělé

  • Přehled indikátorů:

- Lakmus přechází z kyselé červené formy na zásaditou modrou.

- Fenolftalein přechází z kyselé bezbarvé formy na zásaditou fialovou

Neutralizace

  • Je reakce kyseliny s hydroxidem, jejímiž produkty jsou voda a sůl příslušné kyseliny

  • Při neutralizaci se vždy uvolňuje teplo, proto se teplota směsi zvyšuje

  • Využití neutralizace v každodenním životě

1) Překyselení žaludku (pálení žáhy) – neutralizuje se léky, obsahující hydroxid hořečnatý nebo roztokem

jedlé sody

2) Včelí bodnutí, štípnutí mravenci, popálení kopřivou je způsobeno kyselinou mravenčí, neutralizuje se

roztokem mýdla nebo jedlou sodou.

3) Vosí bodnutí je zásadité, neutralizuje se kyselinou citronovou, octem, kyselým ovocem

Témata, do kterých materiál patří