VI. 3. Kyselost a zásaditost látek
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
3. Kyselost a zásaditost látek
Kyselost roztoku způsobují vodíkové kationy H+ (oxoniové kationy H3O+)
Zásaditost roztoku způsobují hydroxidové anionty OH-
Míru kyselosti nebo zásaditosti roztoku udává stupnice pH (stupnice od 0 do 14)
Podle hodnoty pH rozdělujeme roztoky na:
a) kyselé – mají pH < 7
b) neutrální – mají pH = 7
c) zásadité – mají pH > 7
K měření pH většinou používáme univerzální indikátorové papírky
K přesnému měření v chemických laboratořích slouží elektronické přístroje tzv. pH-metry
Indikátory
Jsou to organické látky, které mění barvu v závislosti na prostředí (kyselé, neutrální, zásadité) a slouží
ke zjištění kyselosti nebo zásaditosti roztoků
Přírodní nebo umělé
Přehled indikátorů:
- Lakmus přechází z kyselé červené formy na zásaditou modrou.
- Fenolftalein přechází z kyselé bezbarvé formy na zásaditou fialovou
Neutralizace
Je reakce kyseliny s hydroxidem, jejímiž produkty jsou voda a sůl příslušné kyseliny
Při neutralizaci se vždy uvolňuje teplo, proto se teplota směsi zvyšuje
Využití neutralizace v každodenním životě
1) Překyselení žaludku (pálení žáhy) – neutralizuje se léky, obsahující hydroxid hořečnatý nebo roztokem
jedlé sody
2) Včelí bodnutí, štípnutí mravenci, popálení kopřivou je způsobeno kyselinou mravenčí, neutralizuje se
roztokem mýdla nebo jedlou sodou.
3) Vosí bodnutí je zásadité, neutralizuje se kyselinou citronovou, octem, kyselým ovocem