oběžný majetek
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Obsah
1) 2
OBĚŽNÝ MAJETEK (ekonomika) 2
Pojem 2
Členění 2
Zásobování 2
Zásobovací činnosti 2
Plán zásobování 2
řízení zásob 3
Kontrola materiálu 4
Skladování materiálu 4
Evidence a rozbor materiálových zásob 5
SYSTÉM ZÁSOBOVÁNÍ JUST IN TIME (logistika) 5
Charakteristika 5
Přínosy a problémy 5
Předpoklady 5
Turismus (turismus 6
Pojem 6
Turista VS výletník 6
Turista 6
Výletník 6
Aktivní a pasivní cestovní ruch 6
Aktivní 6
Pasivní cestovní ruch 6
Ekonomické aspekty aktivního cestovního ruchu 6
Vysvětlení 7
Nadpis 1 – hlavní otázka předmětu 7
Nadpis 2 - podotázka 7
Nadpis 3 – dělení podotázky 7
1)
OBĚŽNÝ MAJETEK (ekonomika)
Pojem
oběžný majetek je majetek, který má pořizovací cenu nižší než 80 000 Kč a zároveň ho držíme kratší dobu než 1 rok. Pokud nestanoví účetní jednotka jinak. Oběžný majetek se spotřebovává
Členění
Zásobování
Činnosti, kterými podnik zajišťuje potřebný materiál pro svou činnost
Zásobovací činnosti
Nákup a zásobování činnosti dělíme na
strategický
Zjišťování potřeby materiálu a volba dodavatele
Jednání s dodavateli, uzavírání kupních smluv
Zajišťování dodávek, příjem materiálu na sklad, kontrola materiálu
Operativní
Jednotlivé dodávky
Skladování materiálu
Výdej do spotřeby
Plán zásobování
Cílem zásobování je mít materiál ve správný čas, na správném místě, ve správném množství, ve správné kvalitě, za správnou cenu
Klíčový je koloběh oběžného majetku, který se snažíme mít co možná nejkratší
Plán zásobování vychází z aktuálního stavu zásob, plánu výroby a spotřeby na 1 výrobek a dodávkového cyklu
Dodávkový cyklus – doba mezi 2 po sobě jdoucími dodávkami
Druhy Zásob
Celkové zásoby = běžné + pojistné + technické zásoby
Běžná zásoba – pokrývá spotřebu mezi dvěma dodávkami
Technická zásoba – materiál, který je třeba před vydáním do výroby upravit (sušení, zrání,)
Klíčové je mít optimum zásob (ani málo ani moc)
Málo zásob – omezení schopnosti vyrábět
Moc zásob – náklady za sklad, mrtvý kapitál, mzdy skladníků, náklady obětované příležitosti (místo vytvoření další výrobní linky máme zásoby)
řízení zásob
ABC
Dle důležitosti materiálu na výrobku a finanční náročnosti př. stůl
A (60-80 %) výrobku (dřevo) základní surovina, bez které by výrobek nešel vyrobit
B (15–25 %) výrobku (lak, šrouby) snadno dostupné lehce se dá objednat, kratší čekací doby
C (5 %) výrobku (kancelářské potřeby) nemusí být součástí výrobku
Fifo
First in first out – první na skladě, první ze skladu
Využívá se u rychle zkazitelného zboží (jogurty, salámy)
Lifo
Last in first out
Poslední na skladě, první ze skladu
Využívá se u nadrozměrného nebo těžkého zboží (uhlí)
použití této metody není dle českých účetních předpisů povoleno (porušení účetního principu pravdivého a věrného zobrazení)