11. Vnitřní vodovod
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Zavodněný požární vodovod – buduje se jako standardní rozvod požární vody. Je trvale napojen na přívod vody a potrubí je trvale zavodněno. Mokré rozvody požární vody musí být nadimenzovány tak, aby byl zajištěn požadovaný průtok vody s přetlakem 0,2 MPa. Dostřik kompaktního proudu u vodovodních systémů je 10 m.
Nezavodněný požární vodovod (tzv.suchovod) – není trvale napojen na zdroj vody. Je vyústěn mimo budovu. U tohoto vyústění musí být možnost napojení externího zdroje (např. požární cisterna nebo venkovní hydrant). Místo musí být dobře označeno a musí zde být zabezpečen trvale možný přístup mobilní požární techniky. Suchovody se zřizují jako doplněk zavodněných požárních rozvodů (např. u výškových budov).
Hydrantový systém typu C – je hasící zařízení složené z hadicového uložení, ručně ovládaného přítokového ventilu, ploché hadice (20 m) se spojkami a z uzavírací proudnice. Instaluje se do skříně s montáží na stěnu nebo do výklenku.
Hydrantový systém typu D – je hasící zařízení složené z navijáku s dodávkou vody středem, tvarově stálé hadice (30m) a uzavírací proudnice. Instalace je buď do skříně nebo bez ní.
Spinklerová hasící zařízení – skládají se z rozvodného potrubí, ventilových stanic a spinklerových hasících hlavic s pojistkou. Při zvýšení teploty praskne v hlavici termická pojistka a hlavice začne rozstřikovat vodu. Šíří-li se požár dál, přidávají se další a další hlavice.
Drenčerová hasící zařízení – od Spinklerových se liší především tím, že hlavice nemají samostatnou pojistku. Pojistkou je chráněn vždy celý požární úsek a v případě požáru se spustí najednou všechny hlavice v chráněném úseku.
Voda
Podle množství rozpuštěných látek
- destilovaná = čistá
- měkká voda = trochu rozpuštěných látek
- tvrdá voda – více rozpuštěných látek
- voda minerální
- voda slaná
Podle teploty
studená – do 15OC
teplá – od 45OC - max 60OC
Fyzikální vlastnosti
- pod 0OC= led – roste objem X hustota klesá
- nad 4OC – objem nejmenší X hustota největší (anomálie vody)
- 4 – 100OC – objem roste X hustota klesá
- nad 100OC = velký objem X minimální hustota, = pára – v uzavřené nádobě roste tlak
- další vlastnosti: Zbarvení, zápach, zákal, chuť
- pitná voda musí být bez zákalu, bez pachu, bez chuti
Chemické vlastnosti
- tvrdost vody – způsobena obsahem vápenatých a hořečnatých solí
- tvrdá voda způsobuje usazeniny u topných spirál ohřívačů a praček
- rozlišujeme vodu měkkou, středně tvrdá, tvrdá, velmi tvrdá
- pitná voda by měla být maximálně středně tvrdá
Kyselost a zásaditost vody
= stupnice pH
- kyselé (pH menší než 7 – dešťová)
- zásadité (pH větší než 7 – podzemní voda)
- neutrální (pH = 7)
- pitná voda musí být neutrální (pH 7-9)