21. Venkovní vodovod
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
- používají se pro tlaky až do 50MPa
Membránová čerpadla
U membránových čerpadel nepřichází čerpaná kapalina do styku s pohyblivými částmi čerpadel, s těsněními a ucpávkami, mohou tedy dopravovat chemicky aktivní či znečištěné kapaliny.
Používají se tedy například v chemickém průmyslu, jednoduché membránové čerpadlo bez pístu se také používá jako palivové čerpadlo u spalovacích motorů
Rotační čerpadla
dělí se na: zubová, lamelová, vřetenová
Zubová čerpadla
Jsou nejčastěji používaným typem, protože jsou poměrně levná, lehká, málo rozměrná, konstrukčně i technologicky jednoduchá, provozně spolehlivá, odolná proti nečistotám a nenáročná na údržbu.
Obvykle se skládají ze dvou spoluzabírajících ozubených kol uložených v tělese. Čerpaná kapalina je unášena zubovými mezerami podél stěn skříně.
Zubová čerpadla jsou schopna vyvodit tlak do 20 MPa. Nejčastěji se používají jako čerpadla mazacího oleje ve spalovacích motorech, čerpadla pro hydraulická zařízení obráběcích strojů či čerpadla oleje pro menší hydraulické regulační obvody.
Lamelová čerpadla
Dodávají kapalinu stejnoměrně a pro stejný výkon jsou ještě menší a lehčí než čerpadla zubová. Kapalina je vedena v prostoru mezi lamelami, které jsou posuvně uloženy v rotoru.
Lamelová čerpadla se používají do tlaku 14 MPa především v hydraulických systémech automobilů, obráběcích strojů a automatizačních zařízeních
Vřetenová čerpadla
- rovnoměrnější průtok než u zubových a tišší chod
- nevýhoda: obtížnější výroba
- kapalina se unášena v mezerách mezi rotujícími vřeteny a skříní
- jednovřetenné – znečištěné nebo husté kapaliny (Archimédova spirála (šroub))
- vícevřetenná – čerpadlo mazacího oleje
Zemní souprava = teleskopická tyč v pouzdře (plastovém) k uzavření a otevření přípojky
Voda
Podle množství rozpuštěných látek
- destilovaná = čistá
- měkká voda = trochu rozpuštěných látek
- tvrdá voda – více rozpuštěných látek
- voda minerální
- voda slaná
Podle teploty
studená – do 15OC
teplá – od 45OC - max 60OC
Fyzikální vlastnosti
- pod 0OC= led – roste objem X hustota klesá
- nad 4OC – objem nejmenší X hustota největší (anomálie vody)
- 4 – 100OC – objem roste X hustota klesá
- nad 100OC = velký objem X minimální hustota, = pára – v uzavřené nádobě roste tlak
- další vlastnosti: Zbarvení, zápach, zákal, chuť
- pitná voda musí být bez zákalu, bez pachu, bez chuti
Chemické vlastnosti
- tvrdost vody – způsobena obsahem vápenatých a hořečnatých solí
- tvrdá voda způsobuje usazeniny u topných spirál ohřívačů a praček
- rozlišujeme vodu měkkou, středně tvrdá, tvrdá, velmi tvrdá
- pitná voda by měla být maximálně středně tvrdá
Kyselost a zásaditost vody
= stupnice pH
- kyselé (pH menší než 7 – dešťová)