Inventar_jeho__cleneni
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
Drobný stolní inventář
Se ošetřuje minimálně jednou týdně. Je umístěn na střed stolu, nebo je přenosný. Zakládáme jej jako první.
Kořenky – sůl, pepř, paprika, vegeta atd. sypátka musí být označená, čistá a pravidelně doplněná. Ustupuje se od otevřených kořenek. Kořenky musí stát na stole volně, v dosahu hosta. Vlhkosti u soli lze předejít promícháním s rýží.
Menážky – jsou přenosné sety kořenek doplněné o karafy s octem, olejem, sojovou om. Atd.
V provedení sklo, porcelán.výjimečně i keramika.
Mlýnky – používají se na pepř, obzvláště při servisu.
Hořčičníky, ( sosírky ) , cukřenky, pudřenky, párátníky, stojánky rezervé
Popelníky – vyžadují zvýšené nároky na údržbu, vymetání na sucho, po směně umytí ve zvláštním dřezu . Žvýkačky a jiný odpad lze eliminovat založením „ papírků“.
V letních provozech lze zakládat ještě zásobníky na zvlhčené ubrousky.
Porcelánové pivní podtácky, v pivnicích mohou být založeny i stojany na papírové pivní podtácky.
Karafy – používáme především jako součást menážek. Zvyklostí jižních národů je mít na stolech založeny karafy s pitnou vodou neustále k dispozici hostům.
Příbory
Členíme na jídelní a překládací. Používáme podle gastronomických pravidel dle velikosti porce, charakteru pokrmu a zvyklostí. Obvykle z materiálu nerez, v letadlech např. plast. Mohou být kombinovány se dřevem, postříbřené nebo pozlacené. údržba je prováděna speciálními čistícími prostředky v myčkách, za pomocí leštidel a před použitím musí být příbory přepulírovány. Stříbrné příbory minimálně jednou za měsíc ošetřujeme speciálním prostředkem nebo ve vodě se sodou.
Jídelní příbory
masový
dezertní
rybí
moučníkový
koktejlový
lžíce polévková, bujónová, dezertní
moučníková vidlička
lžičky kávová, moka, limonádová, lopatka- zmrzlinová
Speciální jídelní příbory na raky, humry, hlemýždě, ústřice, ovocný příbor, grepfruitový příbor, nůž na kaviár, kleště na chřest, úchytka na kukuřici.
Překládací příbory
běžný
velký překládací
rybí překládací
salátový ( podobný jako velký ale z plastu nebo dřeva)
lopatky, kleště, naběračky
dranžírovací příbor
nůžky na drůbež
Inventář na pokrmy
Obvykle porcelán, francouzské sklo, sklo, výjimečně speciální dřevo, nerez, stříbro
- klubový talíř ( 30 cm)
- masový ( 24 cm )
- polévkový ( 22 cm )
- dezertní ( 19 cm )
- pečivový ( 17 cm )
- máslový ( 8 cm )
Oválné mísy – talíře jsou různých velikostí a používají se na servis ryb, ale i na servis hlavních chodů ( dělené ) , dortů a cukrářských výrobků. Platí, že velikost porce a tvar a charakter pokrmu musí odpovídat velikosti inventáře. Trendem je ponechat na talířích prostor a pokrm se aranžuje na střed talíře „ do výšky „ .