Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Inventar_jeho__cleneni

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (75.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Inventář a jeho členění

Inventářem rozumíme předměty používané na úseku obsluhy. Pro přehlednost jej členíme do skupin. Znalost rozlišení je důležitá pro organizaci práce v restauračním provozu i pro organizaci slavnostních hostin a cateringu. Pro potřeby těchto akcí sestavuje vedoucí tzv.

Žádanku na inventář.

Členění do skupin :

  1. stolový a sedací inventář – restaurační stoly, kavárenské stoly, židle, křesla

  2. restaurační prádlo

  3. drobný stolní inventář

  4. příbory jídelní a překládací

  5. inventář na pokrmy

  6. inventář na nápoje studené a teplé

  7. pomocný inventář

  8. pomocné stoly a vozíky

Restaurační prádlo

Podniky si mohou praní prádla zajišťovat vlastními silami nebo u specializovaných firem. Obvykle se používá kombinace těchto přístupů. Komplikace způsobuje doprava prádla, v případě, že ji nezajišťuje dodavatel a prádlo je převáženo osobními vozy nebo vozy přepravujícími potraviny a pokrmy. Prádlo musí provozovatel udržovat v suchu a čistotě, v opačném případě se vyskytují plísně a tvoří se mikroorganismy. Praní utěrek může zajistit i např. pracovník úklidu nebo pokojská.Trendem je omezit používání ručníků v přímém provozu. Restaurační prádlo podléhá evidenci.

  • Ubrusy – mají mít přesah 30 cm na každé straně stolové desky. Při běžné restaurační kostce proto tvoří 140 x 140 cm. Obdélníky 140 x 180 cm. Banketní ubrusy jsou větší ( 140 x 240)

a vyžadují vyšší péči vzhledem k cenové náročnosti. Dlouhé ubrusy na banketních stolech lze uchovávat i navinuté na role. Prostírání ubrusů má svá pravidla – sklady a záložky, žehlení.

  • Zástěry – se používají na nabídkové stoly. Prostírají se tak, aby dosahovali max. 5 cm od země. Uchycení zástěr je přišpendlením nebo za pomoci klipsů a suchého zipu.

  • Moltony – obvykle plstěné podložky pod ubrus vyrobené na rozměr stolu. Jejich úkolem je tlumit náraz inventáře při servisu, zabránit rozlití, zabránit smekání ubrusu. Jejich údržba se provádí méně často než u ubrusů – cca čtvrtletně.

  • Naperony- jsou menší ubrusy. Používají se k překrytí ubrusů nebo menších stolků. Jejich význam je estetický. Mohou bát v různých barevných provedeních, mohou zakrývat i drobné nedostatky v kvalitě ubrusů. Obvyklé rozměry ( 70 x 70, 80 x 80 )

  • Ubrousky - jídelní jsou v rozměrech 60 x 60 , snídaňové mohou být menší 30 x 30. Používají se při založení inventáře na stůl v různých skladech, nebo při servise vín.

  • Příručníky – jsou osobním vybavením obsluhujícího. Rozměr není předepsán, pouze doporučen 60 x 40 až 60 x 80 cm. Slouží k vyšší úrovni servisu.

  • Utěrky – savý materiál, je důležité je rozčlenit dle způsobu použití. Nové utěrky mají špatnou sací i leštící schopnost a je nutno je minimálně pětkrát přeprat aby nepouštěly.

  • Dečky – slouží jako podložky mezi klubovým a dalším talířem, na plata. Jako forma tzv. anglického prostírání. Trendem je upouštět od tohoto materiálu pro jeho náročnost na údržbu a materiální i morální zastarávání.

Témata, do kterých materiál patří