JÍDELNÍ A NÁPOJOVÉ LÍSTKY
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
JÍDELNÍ A NÁPOJOVÉ LÍSTKY
Charakteristika jídelního lístku
Jídelní lístek je seznam nabízených pokrmů a příloh,svým vzhledem a obsahem reprezentuje nejen kuchaře, ale všechen personál včetně majitele.
Pro provozovnu představuje reklamační a propagační prostředek, hosty informuje o nabízeném sortimentu a slouží k reklamačním účelům.
Platí pravidlo, že jídelní lístek nesmí být ''přesycen'',vzbuzuje pochyby o čerstvosti pokrmů.
Základním požadavkem je pestrý výběr pokrmů a příloh, dobrá přehlednost, čitelnost a vkusná úprava.
Na sestavování jídelního lístku se podílí:
-šéfkuchař
-vrchní číšník
-vedoucí restaurace
Druhy jídelního lístku
V zařízeních veřejného stravování se nejčastěji používají některé z následujících druhů jídelního lístku, či jejich kombinace.
V malých provozovnách je možné i účelné spojit jídelní lístek s nápojovým, zvláště při nabídce stálého sortimentu.
Druhy jídelního lístku:
Restaurační JL
Stálý-používá se ve vyšších skupinách a jeho obsah se mění po ¼ roce nebo i déle.
Není v něm povoleno škrtání, přepisování. Je na kvalitním papíře.
Denní-je obvyklý v běžných restauracích. Zpravidla se píše na počítači.Bývá polední nebo večerní. Vyprodaný pokrm se označuje křížkem nebo krátkým škrtnutím názvu pokrmu.
Kombinovaný lístek-se skládá ze stálého lístku doplněného tzv. ,,denní vložkou''.
Kavárenský JL
Má nižší nabídku polévek a pokrmů,ale vyšší nabídku vaječných jídel a moučníků.
Vinárenský JL
Nabízí pokrmy vhodné k vínu (přírodní úpravy), více druhů sýrů, méně moučníků.
Barový JL
Obsahuje speciality všeho druhu, nejlépe přírodně upravené. Týká se to jak nočních, tak denních barů. Pokrmy mají být v co nejjednodušší úpravě.
Dětský JL
Má být atraktivní, rozdělený pro děti do 3 a 12 let. Pro menší děti nabízíme jemné pokrmy (kaše, mletá masa, přírodní úpravy) , pro větší děti běžné pokrmy v menších dávkách. Hotelový JL
Má odpovídat možnostem provozu a požadavkům hostů. Bývá rozdělen na snídaně a ostatní denní jídla,jídla non stop,popřípadě pokrmy časově omezené.
Speciální JL
Mívá atraktivní úpravu a používá se při mimořádných příležitostech jako jsou dny cizích kuchyní, zvěřinové, vepřové, drůbeží, rybí hody, odborné výstavy apod.
Cizojazyčné JL
Jsou nutné v mezinárodních provozovnách a v oblastech cestovního ruchu, kde musí být zaměstnanci obsluhy a provozu kdykoli připraveni cizince přijmout a obsloužit.
Sestavování jídelních lístků
Hlavní zásady pro sestavování jídelníčku z hlediska výživy
Potraviny k přípravě pokrmů se musí střídat -jednotlivé druhy zeleniny, ovoce, obiloviny, luštěniny.
do jídelníčku zařazujeme maso hovězí, vepřové, drůbeží, rybí, (dle možností i jiné např. zvěřinu).
konzervy kupujeme jen pro předem naplánovanou, rychlou úpravu nebo jako doplněk k pokrmům.
Potraviny zpracováváme různými mechanickými či tepelnými způsoby:
střídáme krájení, mletí, strouhání, lisování, mixování, pasírování, atd. - z tepelných úprav střídáme vaření, dušení, pečení, grilování, gratinování, smažení,atd.
Dbáme na barevnost pokrmů a celkovou pestrost podávaných pokrmů. - jídelníček setavujeme tak, aby také vyhovoval ekonomicky.
Jídelníček sestavujeme vždy podle toho, pro koho je určen - pro děti, dospělé, těžce pracující, atd.
Nákup potravin pečlivě promyslíme předem = rozumná a hospodárná příprava pokrmů: - využíváme domácího ovoce a zeleniny - na polévku nekupujeme maso hovězí zadní - dětem připravujeme obilné pokrmy – kaše, vločky – tyto pokrmy nahrazují moučníky -polévky připravujeme z luštěnin, především pro osoby, které vydají hodně energie, luštěniny zasytí, pak podáváme lehčí pokrmy (luštěniny předem namáčíme) - mléčné pokrmy můžeme kombinovat s nastrouhanou zeleninou a ovocem, tím pokryjeme výživové i ekonomické hledisko (tvaroh + mrkev, pažitka, paprika)
Jídelní lístek se setavuje podle zásad správné výživy. - správné zastoupení všech živin ( bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů, minerálních látek) -pestrost (maso a masné výrobky, vejce, mléko a mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce, brambory, tuky a cukr) -přizpůsobit technologii ročnímu období (letní, zimní období) -vzhled potravin (jejich barevné sladění) -chuťové sladění jídel (pokrmy podávané za sebou mají mít odlišnou chuť)
sytost a stravitelnost pokrmů (před hlavním jídlem nepodáváme pokrm, který zasytí)
nepodáváme za sebou těžce stravitelné pokrmy. -k hůře stravitelnému pokrmu podáváme lehčí přílohu a naopak.
přizpůsobujeme technickému vybavení kuchyně (využít moderní vybavení)
využít vědomosti pracovníků při přípravě -cenová relace použitých potravin -krajové speciality a zvyklosti.
Náležitosti jídelního lístku
Náležitosti jídelních lístků jsou údaje,které má jídelní lístek obsahovat.
Slouží totiž nejen hostům při objednávce,ale také pracovníkům provozovny při bonování,expedici,evidenci a kontrole.
Jídelní lístek musí být evidován alespoň jedním výtiskem po dobu 1 roku.
Hlavní náležitosti jídelního lístku:
• název a sídlo provozovny
• datum,skupina,popř.bližší označení
• hmotnost masa v syrovém stavu,přesný název pokrmu a přílohy,cenu za jednu porci
• označení pokrmu s kostí,přípravu na másle,či sádle,cenu podle hmotnosti (např. u celých ryb)
• jméno šéfkuchře,kalkulanta,odpovědného vedoucího pracovníka Náležitosti v dnešní době bývají rozšířeny o energetickou hodnotu pokrmu,hmotnost příloh,stručnou charakteristiku pokrmu,případně i fotografie pokrmů.
Pořadí pokrmů na jídelním lístku:
• Studené předkrmy
• Polévky
• Teplé předkrmy
• Ryby
• Drůbež
Zvěřina
• Dětské pokrmy
• Lehká a zdravotní jídla,dietní pokrmy
• Speciality (dne,šéfa kuchyně,provozovny,oblasti,kraje,země,...) • Hotové pokrmy • Pokrmy na objednávku
• Zeleninové pokrmy (běžné,speciality)
• Teplé přílohy,zeleniny,kompoty,saláty
• Studené pokrmy (studené pečeně, drůbež, uzenářské výrobky, směs, speciality-při malém výběru mohou být součástí studených předkrmů)
• Sýry ( krémové, tvrdé, plísňové, dezertní )
• Teplé moučníky ( vařené, pečené, smažené )
• Studené moučníky ( zákusky, pudinky, krémy )
• Zmrzliny (poháry, bomby, speciality )
• Ovoce ( domácí, dovážené, ovocné saláty )