Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




JÍDELNÍ A NÁPOJOVÉ LÍSTKY

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (18.58 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

NÁPOJOVÝ LÍSTEK

... seznam nabízených nápojů

Má charakter stálého lístku a mění se při zásadních změnách v sortimentu. V některých podnicích se předkládá jen na vyžádání, v lepších restauracích ihned s jídlením lístkem. V pivnicích a hostincích může být nahrazen vyvěšeným ceníkem.

NÁLEŽITOSTI NÁPOJOVÝCH LÍSTKŮ

- název, množství a cena podávaného nápoje (množství je uváděno v litrech případně centilitrech)

- název střediska a provozovny, časová platnost (od kdy platí nápojový lístek) - nutná archivace 1 rok po skončení platnosti pro kontrolní potřeby (finanční úřad aj.)

- u některých nápojů mohou být uvedeny různé míry a ceny 0,3l , 0,5 l atd. (např. točená kofola, pivo)

- u vín bývají uváděny podrobnější údaje (ročník, bližší značení, charakteristika, výrobce, původ atd.), v současné době jsou samostatné vinné lístky v lepších podnicích samozřejmostí

PRAVIDLA PRO SESTAVOVÁNÍ NÁPOJOVÝCH LÍSTKŮ

- sjednocují postup při volbě pořadí jednotlivých skupin a druhů nápojů, usnadňují hostům i obsluze orientaci

Podle těchto pravidel uvádíme nápoje na nápojovém lístku v tomto pořadí:

- aperitivy - vermuty (kořeněná vína), lihoviny, míšené nápoje, ostatní

- vína - bílá, růžová, červená (dále pak ještě čepovaná, rozlévaná, lahvová, dále pak domácí a domážená)

- dezertní vína - žlutá, červená

- šumivá vína - bílá, růžová, červená

- lihoviny - pálenky obilní, ovocné a ostatní

- likéry - ovocné, ostatní, emulzní

- míšené nápoje - alkoholické, nealkoholické, krátké, dlouhé

- nealkoholické nápoje -vody, limonády, ovocné nápoje, mléko

- pivo - světlé, tmavé, speciální, nealkoholické, dietní (dále pak ještě točené a lahvové)

- teplé nápoje - nealkoholické, alkoholické

Pořadí nápojů uvnitř jednotlivých druhů se dále dělí podle:

* původu (domácí a dovážené)

* chuti (suchý, polosuchý, sladký, hořký)

* stáří (značí se písmeny, hvězdičkami, číslicí)

* kvality (originální, značkový, konzumní)

* výrobce a oblasti původu

* balení (lahvové, rozlévané, točené)

Obsah nápojových lístků i pořadí jednotlivých skupin mohou být v různých střediscích rozdílné. Kavárenský lístek může na prvním místě nabízet teplé nápoje, vinárenský lístek vína, v restauraci může být hned po aperitivech uvedeno pivo a rovněž v pivnici bude pivo uvedeno na prvním místě.

V restauraci se většinou setkáte s tímto řazením nápojů:

- aperitivy - vermuty, lihoviny, míšené nápoje, ostatní

- piva - čepovaná, lahvová, světlá, tmavá, speciální

- vína - bílá, růžová, červená, dezertní, šumivá

- lihoviny, pálenky a likéry

- míšené nápoje - alko, nealko, krátké, dlouhé (mohou být uvedeny na zvláštním lístku nebo vynechány)

- nealkoholické nápoje

- teplé nápoje

Témata, do kterých materiál patří