JÍDELNÍ A NÁPOJOVÉ LÍSTKY
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
NÁPOJOVÝ LÍSTEK
... seznam nabízených nápojů
Má charakter stálého lístku a mění se při zásadních změnách v sortimentu. V některých podnicích se předkládá jen na vyžádání, v lepších restauracích ihned s jídlením lístkem. V pivnicích a hostincích může být nahrazen vyvěšeným ceníkem.
NÁLEŽITOSTI NÁPOJOVÝCH LÍSTKŮ
- název, množství a cena podávaného nápoje (množství je uváděno v litrech případně centilitrech)
- název střediska a provozovny, časová platnost (od kdy platí nápojový lístek) - nutná archivace 1 rok po skončení platnosti pro kontrolní potřeby (finanční úřad aj.)
- u některých nápojů mohou být uvedeny různé míry a ceny 0,3l , 0,5 l atd. (např. točená kofola, pivo)
- u vín bývají uváděny podrobnější údaje (ročník, bližší značení, charakteristika, výrobce, původ atd.), v současné době jsou samostatné vinné lístky v lepších podnicích samozřejmostí
PRAVIDLA PRO SESTAVOVÁNÍ NÁPOJOVÝCH LÍSTKŮ
- sjednocují postup při volbě pořadí jednotlivých skupin a druhů nápojů, usnadňují hostům i obsluze orientaci
Podle těchto pravidel uvádíme nápoje na nápojovém lístku v tomto pořadí:
- aperitivy - vermuty (kořeněná vína), lihoviny, míšené nápoje, ostatní
- vína - bílá, růžová, červená (dále pak ještě čepovaná, rozlévaná, lahvová, dále pak domácí a domážená)
- dezertní vína - žlutá, červená
- šumivá vína - bílá, růžová, červená
- lihoviny - pálenky obilní, ovocné a ostatní
- likéry - ovocné, ostatní, emulzní
- míšené nápoje - alkoholické, nealkoholické, krátké, dlouhé
- nealkoholické nápoje -vody, limonády, ovocné nápoje, mléko
- pivo - světlé, tmavé, speciální, nealkoholické, dietní (dále pak ještě točené a lahvové)
- teplé nápoje - nealkoholické, alkoholické
Pořadí nápojů uvnitř jednotlivých druhů se dále dělí podle:
* původu (domácí a dovážené)
* chuti (suchý, polosuchý, sladký, hořký)
* stáří (značí se písmeny, hvězdičkami, číslicí)
* kvality (originální, značkový, konzumní)
* výrobce a oblasti původu
* balení (lahvové, rozlévané, točené)
Obsah nápojových lístků i pořadí jednotlivých skupin mohou být v různých střediscích rozdílné. Kavárenský lístek může na prvním místě nabízet teplé nápoje, vinárenský lístek vína, v restauraci může být hned po aperitivech uvedeno pivo a rovněž v pivnici bude pivo uvedeno na prvním místě.
V restauraci se většinou setkáte s tímto řazením nápojů:
- aperitivy - vermuty, lihoviny, míšené nápoje, ostatní
- piva - čepovaná, lahvová, světlá, tmavá, speciální
- vína - bílá, růžová, červená, dezertní, šumivá
- lihoviny, pálenky a likéry
- míšené nápoje - alko, nealko, krátké, dlouhé (mohou být uvedeny na zvláštním lístku nebo vynechány)
- nealkoholické nápoje
- teplé nápoje