MIKROORGANISMY V POTRAVINÁŘSTVÍ
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
MIKROORGANISMY V POTRAVINÁŘSTVÍ - BAKTERIE
ROD CAMPYLOBACTER
• GRAMNEGATIVNÍ ŠTÍHLÉ, MÍRNĚ SPIRÁLOVITĚ ZAKŘIVENÉ TYČINKY
• KAMPYLOBAKTERIÓZA – CAMPYLOBACTER COLI, C. JEJUNI
• C. LARI (U RACKŮ), C. UPSALIENSIS (VE STŘEVĚ PSŮ A KOČEK), C. FETUS (POTRATY U SKOTU A OVCÍ)
• INFEKCE – POŽITÍ INFIKOVANÉ POTRAVY (DRŮBEŽÍ MASO, SYROVÉ MLÉKO, VEPŘOVÉ A HOVĚZÍ MASO) NEBO VODY, KONTAKT S NAKAŽENÝMI ZVÍŘATY (ZOONÓZA)
• C. JEJUNI SE MNOŽÍ V TENKÉM STŘEVĚ, INVADUJE DO EPITELU, VYVOLÁVÁ ZÁNĚT
• PRONIKNUTÍ MIKROBA DO KREVNÍHO OBĚHU – SYSTÉMOVÉ HOREČNATÉ ONEMOCNĚNÍ
• BOLESTI BŘICHA, VÝRAZNÝ PRŮJEM, BOLEST HLAVY, HOREČKA
• PREVENCE – DODRŽOVÁNÍ OBECNÝCH ZÁSAD HYGIENY PŘI VÝROBĚ A ZPRACOVÁNÍ POTRAVIN, DOSTATEČNÉ TEPELNÉ OŠETŘENÍ POTRAVIN PŘI VÝROBĚ NEBO PŘED KONZUMACÍ (PASTERACE)
ROD BRUCELLA
• G- KOKY, KOKOBACILY AŽ TYČINKY
• SYROVÉ MLÉKO, KREV, MOČ INFIKOVANÝCH ZVÍŘAT
• BRUCELLA ABORTUS – NAKAŽLIVÉ ZMETÁNÍ (POTRATY U HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT), U ČLOVĚKA DLOUHODOBÉ NEPRAVIDELNÉ HOREČKY
ESCHERICHIA COLI
• GTYČINKY
• INDIKÁTOR FEKÁLNÍHO ZNEČIŠTĚNÍ (VODY) A ŠPATNÉ NEBO NEDOSTATEČNÉ HYGIENY A SANITACE
• BĚŽNÁ SOUČÁST STŘEVNÍ MIKROFLÓRY ZDRAVÝCH LIDÍ
• KOMENZÁL, ČÁSTEČNĚ SAPROFYT, SYMBIONT
• ZNEMOŽŇUJE PRŮNIK PATOGENŮ (KOLICINY)
• PODÍLÍ SE NA TVORBĚ NĚKTERÝCH VITAMÍNŮ (PŘEDEVŠÍM VIT. K)
• FEKÁLNĚ-ORÁLNÍ PŘENOS
• BĚŽNÝ VÝSKYT V POTRAVINÁCH
• V MLETÉM HOVĚZÍM MASE PŘEŽÍVÁ PŘI – 20 °C DLOUHOU DOBU (9 MĚSÍCŮ)
• PREVENCE
DŮSLEDNÉ DODRŽOVÁNÍ HYGIENY PŘI VÝROBĚ, ZPRACOVÁNÍ, ÚPRAVĚ POTRAVIN A JEJICH DISTRIBUCI
DODRŽOVÁNÍ OSOBNÍ HYGIENY
UCHOVÁVÁNÍ RIZIKOVÝCH POTRAVIN PŘI NÍZKÉ TEPLOTĚ
ROD SALMONELLA
• GTYČINKY
• SALMONELLA ENTERICA SUBSP. ENTERICA – NEJČASTĚJŠÍ SALMONELA ZPŮSOBUJÍCÍ GASTROENTERITIDY U ČLOVĚKA, ČASTO I U ZVÍŘAT
• SALMONELLA ENTERICA SUBSP. ENTERICA SV. TYPHI – PATOGENNÍ POUZE PRO ČLOVĚKA – PŮVODCE BŘIŠNÍHO TYFU
• ENTERITIDY TRVAJÍCÍ 8 – 28 DNÍ, PRŮJMY, KŘEČE, HOREČKA
• U MALÝCH DĚTÍ, STARŠÍCH A OSLABENÝCH OSOB – SALMONELOVÁ SEPSE, ČASTO SMRTELNÁ
• FEKÁLNĚ – ORÁLNÍ PŘENOS (KONTAMINOVANÁ POTRAVA, PITNÁ VODA)
• PREVENCE
VYLOUČENÍ BACILONOSIČŮ Z VEŠKERÉHO KONTAKTU S POTRAVINAMI
HYGIENA PŘI ZPRACOVÁNÍ, DISTRIBUCI A PŘÍPRAVĚ POTRAVIN
TEPELNÉ OŠETŘENÍ POTRAVIN
SKLADOVÁNÍ POTRAVIN V CHLADU
ROD LACTOCOCCUS
• G+ OVOIDNÍ BUŇKY
• HOMOFERMENTATIVNÍ BAKTERIE MLÉČNÉHO KVAŠENÍ
• SOUČÁST ČISTÝCH MLÉKAŘSKÝCH KULTUR – VÝROBA SMETANY, KYSANÉHO MLÉKA, TVAROHŮ A SÝRŮ
• LACTOCOCCUS LACTIS
ROD CLOSTRIDIUM
• G+ TYČINKY
• CLOSTRIDIUM ACETOBUTYLICUM – KVASNÁ VÝROBA KYSELINY MÁSELNÉ, BUTANOLU A ACETONU
• CLOSTRIDIUM TETANI – TETANUS
• CLOSTRIDIUM PERFRINGENS – VÝZNAMNÝ PATOGEN – ENTEROTOXIKÓZY
• CLOSTRIDIUM BOTULINUM – BOTULOTOXIN – POTRAVINY KONZUMOVANÉ ZA STUDENA BEZ POVAŘENÍ – ZVLÁŠTĚ DOMÁCÍ VÝROBY (KLOBÁSY, ŠUNKA, KONZERVY)