MIKROORGANISMY V POTRAVINÁŘSTVÍ
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
ROD LACTOBACILLUS
• G+ BAKTERIE
• HLAVNÍ METABOLIT – KYSELINA MLÉČNÁ, NĚKTERÉ DRUHY PRODUKUJÍ KYSELINU OCTOVOU, ETHANOL, CO2
• LACTOBACILLUS CASEI – MLÉKO, SÝRY, MLÉČNÉ VÝROBKY, PEKAŘSKÝ KVÁSEK, SILÁŽ, INTESTINÁLNÍ TRAKT, ÚSTNÍ DUTINA LIDÍ
• LACTOBACILLUS FERMENTUM – KVASNICE, MLÉČNÉ VÝROBKY, FERMENTOVANÝ ROSTLINNÝ MATERIÁL
KONTAMINACE POTRAVIN
• PRIMÁRNÍ
MIKROORGANISMY PŘÍTOMNY JIŽ V ORGANISMU (SUROVINĚ) PŘED ZAPOČETÍM VÝROBY POTRAVIN (MLÉKO PŘI DOJENÍ, MASO PŘED PORÁŽKOU, ROSTLINA PŘED SKLIZNÍ)
• SEKUNDÁRNÍ
DOCHÁZÍ K NÍ V PRŮBĚHU VLASTNÍHO PROCESU VÝROBY NEBO KULINÁRNÍ ÚPRAVY
ZDROJEM MOHOU BÝT: PROSTŘEDÍ A PŘÍRODNÍ ZDROJE (PŮDA, VODA, ORGANICKÉ ODPADY), ČLOVĚK BACILONOSIČ, STROJE A ZAŘÍZENÍ
MIKROORGANISMY V POTRAVINÁŘSTVÍ - MIKROMYCETY
ROD MUCOR
• SAPROFYTNÍ HOUBY VYSKYTUJÍCÍ SE NA ROSTLINÁCH, OVOCI, POTRAVINÁCH
• MUCOR RACEMOSUS – KAZÍ OVOCNÉ ŠŤÁVY, VYSKYTUJE SE NA ZRALÉM OVOCI, MLÁTU, SÝRECH
• MUCOR MUCEDO – VÝROBA PROTEOLYTICKÝCH ENZYMŮ
ROD FUSARIUM
• FUSARIUM CULMORUM – NA PŮDĚ A NA CEREÁLIÍCH, ZPŮSOBUJE KRČKOVÉ I KOŘENOVÉ HNILOBY U OBILNIN, NAPADÁ USKLADNĚNÉ BRAMBORY A CUKROVOU ŘEPU
ROD PENICILLIUM
• PENICILLLIUM CHRYSOGENUM – KONTAMINACE POTRAVIN ROSTLINNÉHO I ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU, KRMIV, PRODUKCE PENICILINU
• PENICILLIUM ROQUEFORTI – VÝROBA SÝRŮ TYPU ROQUEFORT, KONTAMINACE POTRAVIN, KRMIV
• PENICILLIUM CAMEMBERTI – VÝROBA SÝRŮ S POVRCHOVOU PLÍSNÍ
ROD SACCHAROMYCES
• SACCHAROMYCES CEREVISIAE – TECHNOLOGICKY NEJDŮLEŽITĚJŠÍ KVASINKA, ZKVAŠUJE GLUKÓZU, GALAKTÓZU, SACHARÓZU, MALTÓZU
ROD ZYGOSACCHAROMYCES
• OSMOTOLERANTNÍ KVASINKY, V PROSTŘEDÍ SNESOU I 50 % GLUKÓZY
• KAŽENÍ MEDU, ČOKOLÁD A ČOKOLÁDOVÝCH CUKROVINEK
MYKOTOXINY
• SEKUNDÁRNÍ TOXICKÉ METABOLITY PLÍSNÍ (TOXICKÉ PRO ČLOVĚKA A ŽIVÉ ORGANISMY)
• JSOU PROSTŘEDKEM PLÍSNÍ V BOJI O POTRAVU A PŘEŽITÍ
• PŘÍČINY VÝSKYTU MYKOTOXINŮ V POTRAVINÁCH
SKLIZEŃ VLHKÝCH OBILOVIN A JEJICH NEVHODNÉ SKLADOVÁNÍ
TECHNOLOGICKÉ OPERACE PROVÁDĚNÉ ZA NEVYHOVUJÍCÍCH HYGIENICKÝCH PODMÍNEK
POUŽITÍ ZAPLÍSNĚNÝCH SUROVIN PRO VÝROBU POTRAVIN
KRMENÍ ZAPLÍSNĚNÝCH KRMIV
• PREVENCE
VHODNÁ ÚPRAVA SKLADOVACÍCH PROSTOR (VLHKOST)
VYLOUČENÍ SEKUNDÁRNÍ KONTAMINACE
VYUŽITÍ VHODNÝCH KONZERVAČNÍCH POSTUPŮ
ALIMENTÁRNÍ INFEKCE
• ALIMENTUM = POTRAVA, VÝŽIVA
• ONEMOCNĚNÍ SOUVISEJÍCÍ S KONZUMACÍ POTRAVY
• NEJČASTĚJŠÍ PŮVODCI ALIMENTÁRNÍCH NÁKAZ:
BAKTERIE – STŘEVNÍ INFEKCE, INTOXIKACE
VIRY – GASTROENTERITIDY
PARAZITÉ
• ZDROJ PŮVODCE NÁKAZY:
ČLOVĚK – NEMOCNÝ, NOSIČ
ZVÍŘE – NEMOCNÉ, NOSIČ
PŘENOS ALIMENTÁRNÍ INFEKCE
• NEJČASTĚJI FEKÁLNĚ – ORÁLNÍ
• VSTUPNÍ BRÁNA ÚSTA
• PŘÍMÝ
BEZPROSTŘEDNĚ ZE ZDROJE PŮVODCE NÁKAZY NA VNÍMAVOU OSOBU
• NEPŘÍMÝ
KONZUMACE PRIMÁRNĚ INFIKOVANÝCH POTRAVIN ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU (VEJCE, MASO, MLÉKO)
KONZUMACE SEKUNDÁRNĚ INFIKOVANÝCH POTRAVIN (PŮVODNĚ ZCELA NEZÁVADNÝCH) PŘI KŘÍŽENÍ PROVOZU V POTRAVINÁŘSTVÍ NEBO KONTAMINOVANÝCH PROSTŘEDNICTVÍM POMŮCEK, PLOCH ATD.
FEKÁLNĚ KONTAMINOVANOU POTRAVOU, VODOU, MLÉKEM • KONTAMINOVANÝMI PŘEDMĚTY