Mikroorganismy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
- snášejí vysokou teplotu (60-100 0C)
- energii získávají oxidací S nebo H2S
- výskyt: horké prameny,např.Island
Říše: EUBAKTÉRIE (Eubacteria)
Charakteristika:
- nukleoid není ohraničen jadernou membránou a nedělí se mitózou, ostatní organely také nejsou ohraničeny membránou
- ribozómy volně rozptýleny v cytoplazmě
- hlavní složkou buněčné stěny peptidoglykan(murein).
Podříše:BAKTÉRIE (Bacteria)
Charakteristika:
- jednobuněčné
- většinou jsou heterotrofní (zdroj uhlíku z org. látek), některé autotrofní (zdroj uhlíku z CO2)
- v buněčné stěně je peptidoglykan, nad stěnou může být pouzdro složené z polysacharidů (fce ochranná)
- některé druhy mají bičíky (jeden nebo víc), nebo fimbrie (fce přilnavost)
- zásobní látkou je glykogen nebo kys. poly-β-hydromáselná
- v cytoplazmě se nacházejí malé kruhové molekuly DNA = plazmidy
- fotosyntetizující bakterie mají chromatografy = váčky s chlorofylem => fotosyntéza
- v nepříznivých podmínkách - tvorba spor (ztráta vody, vznik silného obalu, odolávají od +100 do -190 0C).
Rozšíření bakterií:
- téměř všude (voda, vzduch, půda, na povrchu i uvnitř těl organismů)
Výživa bakterií:
1)Autotrofní:
Fotoautotrofní (energii získávají ze slunečního záření- fotosyntézou)
Chemoautotrofní (energii získávají oxidací anorg. Látek- chemosyntézou)
2)Heterotrofní: energii získávají z organických látek
Formy života:
- parazitismus, saprofytismus, symbióza
Vztah ke kyslíku:
1. aerobní- potřebují k životu kyslík
2. anaerobní - kyslík je pro ně jedovatý
3. fakultativně anaerobní- mohou žít s kyslíkem i bez něho
Rozmnožování bakterií:
1. příčné dělení
2. pohlavní rozmnožování-konjugace-dva jedinci se spojí úzkým můstkem a dojde k přesun části DNA z buňky donorové do buňky recipientní- vždy jednosměrný přesun.
Význam baktérií:
- rozklad- mineralizace organických látek (reducenti,destruenti,dekompozitoři)
- původci chorob rostlin, živočichů a člověka (patogenní baktérie)
- využití v biotechnologiích (výroba octa, siláže, bioplynu, kysaných mléčných výrobků, enzymů, antibiotik, hormonů, aminokyselin, čistění odpadních vod, …)
Příklady baktérií:
- nitrifikační- přeměňují amonné soli na dusitany až dusičnany
- denitrifakční- rozkládají dusičnany a dusitany až na molekulární dusík (ochuzují půdu o dusík)
- hlízkové- symbióza s bobovitými rostlinami, obohacující půdu o dusík- vazači dusíku
- kvasné - zkvašují sacharidy− kvašení octové, mléčné, propionové, máselné, ..
- hnilobné- rozkládají bílkoviny− hnití
- patogenní= choroboplodné-způsobují nemoci živočichů a člověka,např.:
- pnemokoky− zápal plic
- streptokoky− angíny, spála, růže, záněty hltanu, patrových mandlí
-stafylokoky− hnisavá onemocnění- vředy
- gonokoky− kapavka, při neléčení poškozuje klouby, šlachy, (sterilita)