Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (15.43 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH

Obsluha ve vlaku

· Může být v restauračních a v bufetových vozech.

· V obou typech se zpravidla provádí nabídka občerstvení v jednotlivých vagónech.

RESTAURAČNÍ VOZY

· jsou v samostatné vlakové jednotce, menší část slouží k výrobě a skladování, větší k odbytu

· veškerý inventář je zajištěn proti neustálým pohybům vlaku

· restaurační vůz je otevřen po celou dobu provozu, servis se řídí pravidly jednoduché obsluhy, sortiment omezen

· posádka – vedoucí, číšník, kuchař, pomocná síla

BUFETOVÉ VOZY

· jsou umístěny v polovině vagónu a jejich zařízení a sortiment odpovídá středisku občerstvení.

Pokrmy – teplé uzeniny, studené pokrmy připravované předem

Nápoje – studené nápoje, pivo, káva, čaj, grog

Doplňkový sortiment – trvanlivé výrobky

· posádka – vedoucí, pomocník

Obsluha v autokarech a rotelech

AUTOKARY

· mají zpravidla zařízení na poskytování jednoduchého občerstvení při přestávkách v jízdě (automat na horké nápoje, příp. polévky, chladnička na chlazené nápoje, popř. pokrmy)

· obsluha – průvodce, řidič, jsou pověřeni inkasem

ROTEL (OBYTNÝ PŘÍVĚS)

· mívají dost velké prostory na uložení zásob potravin i nápojů, vybavení pro poskytování jednoduché stravy

· převážně je to snídaně nebo večeře připravovaná z konzervovaných pokrmů

· úroveň nebývá příliš vysoká

· o obsluhu se starají průvodci s řidiči

· používá se jednoobrátkový inventář

Obsluha na lodi

· technicky se příliš neliší od obsluhy v běžných podmínkách

NA VNITROZEMSKÝCH LINKÁCH

· projížďky s hudbou a tancem - restaurace a středisko s občerstvením, větší lodě několik restaurací, kavárna, zábavní středisko

· linkový provoz – pouze středisko s občerstvením

NÁMOŘNÍ LODĚ

· Poskytují služby srovnatelné s mezinárodním hotelem, úroveň služeb se liší dle ceny lodních lístků, každá lodní třída má odpovídající ubytování, restauraci, kavárnu popř. další střediska.

· Systémy a způsoby obsluhy se používají podle běžných pravidel, způsoby prodeje se řídí specifickými podmínkami.

· Pokrmy se objednávají většinou den předem dle skupinového prodeje.

· Ve společensko zábavních střediscích je volný výběr lístků a individuální úhrada útraty.

Obsluha v letadlech

· po technické stránce je nenáročná a tvoří část povinností letušek

· rozsah poskytovaných služeb je dán ekonomickými možnostmi poskytovatele služeb a délkou letu

VYBAVENÍ LETADEL

· je jednoduché, cestující sedí na svých místech a prostor ke konzumaci si vytvářejí sklopením desek umístěných na opěradlech

· pokrmy se připravují v letištních základnách a do letadel se přepravují v kontejnerech

· nápoje se podávají většinou láhvové, teplé se připravují instantní na palubě letadla

Témata, do kterých materiál patří