OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH
Obsluha ve vlaku
· Může být v restauračních a v bufetových vozech.
· V obou typech se zpravidla provádí nabídka občerstvení v jednotlivých vagónech.
RESTAURAČNÍ VOZY
· jsou v samostatné vlakové jednotce, menší část slouží k výrobě a skladování, větší k odbytu
· veškerý inventář je zajištěn proti neustálým pohybům vlaku
· restaurační vůz je otevřen po celou dobu provozu, servis se řídí pravidly jednoduché obsluhy, sortiment omezen
· posádka – vedoucí, číšník, kuchař, pomocná síla
BUFETOVÉ VOZY
· jsou umístěny v polovině vagónu a jejich zařízení a sortiment odpovídá středisku občerstvení.
Pokrmy – teplé uzeniny, studené pokrmy připravované předem
Nápoje – studené nápoje, pivo, káva, čaj, grog
Doplňkový sortiment – trvanlivé výrobky
· posádka – vedoucí, pomocník
Obsluha v autokarech a rotelech
AUTOKARY
· mají zpravidla zařízení na poskytování jednoduchého občerstvení při přestávkách v jízdě (automat na horké nápoje, příp. polévky, chladnička na chlazené nápoje, popř. pokrmy)
· obsluha – průvodce, řidič, jsou pověřeni inkasem
ROTEL (OBYTNÝ PŘÍVĚS)
· mívají dost velké prostory na uložení zásob potravin i nápojů, vybavení pro poskytování jednoduché stravy
· převážně je to snídaně nebo večeře připravovaná z konzervovaných pokrmů
· úroveň nebývá příliš vysoká
· o obsluhu se starají průvodci s řidiči
· používá se jednoobrátkový inventář
Obsluha na lodi
· technicky se příliš neliší od obsluhy v běžných podmínkách
NA VNITROZEMSKÝCH LINKÁCH
· projížďky s hudbou a tancem - restaurace a středisko s občerstvením, větší lodě několik restaurací, kavárna, zábavní středisko
· linkový provoz – pouze středisko s občerstvením
NÁMOŘNÍ LODĚ
· Poskytují služby srovnatelné s mezinárodním hotelem, úroveň služeb se liší dle ceny lodních lístků, každá lodní třída má odpovídající ubytování, restauraci, kavárnu popř. další střediska.
· Systémy a způsoby obsluhy se používají podle běžných pravidel, způsoby prodeje se řídí specifickými podmínkami.
· Pokrmy se objednávají většinou den předem dle skupinového prodeje.
· Ve společensko zábavních střediscích je volný výběr lístků a individuální úhrada útraty.
Obsluha v letadlech
· po technické stránce je nenáročná a tvoří část povinností letušek
· rozsah poskytovaných služeb je dán ekonomickými možnostmi poskytovatele služeb a délkou letu
VYBAVENÍ LETADEL
· je jednoduché, cestující sedí na svých místech a prostor ke konzumaci si vytvářejí sklopením desek umístěných na opěradlech
· pokrmy se připravují v letištních základnách a do letadel se přepravují v kontejnerech
· nápoje se podávají většinou láhvové, teplé se připravují instantní na palubě letadla