Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




SLAVNOSTNÍ HOSTINY

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (17.76 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

SLAVNOSTNÍ HOSTINY

VÝZNAM - mají dlouholetou tradici, již v minulosti hrály důležitou roli, protože se při nich lidé scházeli a strava přestala být přirozenou potřebou a její význam vzrostl na společenskou potřebu

ROZDĚLENÍ - s nabídkovými stoly - raut, recepce, party, bez nabídkových stolů - banket, galavečeře

  • CHARAKTERISTIKA A DRUHY HOSTINY - Průběh hostiny se řídí předem stanoveným pořadem (protokolem)

  • Podává se předem dohodnuté menu, jednotné pro všechny hosty

  • Hosté sedí u společné tabule podle zasedacího pořádku

  • Pokrmy se z kuchyně expedují na společných mísách a překládají zleva na předem založené talíře

  • Obsluhující mají společné nástupy a odchody

  • Na začátku nebo v průběhu se pronášejí slavnostní přípitky

  • Doba konání je v poledne nebo večer

  • ČINNOSTI SPOJENÉ SE ZAJIŠTĚNÍM HOSTINY - Předběžná dohoda o termínu, počtu hostů, charakteru hostiny, financích a zvláštních přání

  • Písemná objednávka, potvrzující předběžnou dohodu

  • Osobní návštěva hostitele a dojednání podrobností

  • Sepsání pracovního příkazu

  • Složení finanční zálohy

  • Organizační zajištění hostiny, předání pracovních příkazů personálu, vypracování potřebných dokumentů (dohody)

  • Zajištění vlastní hostiny, operativní činnost průběhu hostiny

  • Vystavení a ověření účtu za hostinu, fakturace

  • Vyhodnocení hostiny a případná následná opatření

  • ZASEDACÍ POŘÁDĚK - Je záležitostí hostitele

  • Čestná místa jsou v čele tabule

  • První čestné místo je po pravé ruce hostitele, další po levé ruce

  • Vedle sebe nemají sedět osoby stejného pohlaví a manželské páry

  • Děti a mládež mají vzdálenější místa od místa čestných hostů

  • Vedle cizinců mají sedět hosté ovládající jejich jazyk

  • U svatební tabule sedí nevěsta po pravé ruce ženicha, vedle nevěsty otec ženicha, vedle ženicha matka nevěsty, dále pak další rodiče a svědci

PŘÍPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE A JEJÍ PROSTŘENÍ

  • tvar tabule volíme podle počtu hostů, velikosti a tvaru místnosti, umísťujeme ji uprostřed, na 1 hosta se počítá 65-80cm do šířky, 40cm do hloubky, Tvary tabulí: „I“, „T“, „U“, „E“, oválná, kulatá, ženeva

  • Veškeré přípravné práce mají skončit cca 30 minut před plánovaným začátkem hostiny

  • Kontrola stavu místností (včetně WC)

  • Sestavení tvaru tabule, srovnání a svázání stolů

  • Příprava veškerého inventáře

  • Prostření ubrusů (překlad 20 cm, převis 30 cm)

  • Založení květinové výzdoby a dekorace

  • Založení slepých talířů (od okraje stolu 1 – 2 cm)

  • Založení příborů (maximální počet: vlevo 3 vidličky, vpravo 3 nože + polévková lžíce, nahoře dezertní příbor nebo moučníkový příbor) – vzdálenost mezi založenými příbory 3 – 5 mm

  • Založení skla (1 cm nad špičku základního nože zakládáme sklenku k hlavnímu chodu, maximálně 4 skleničky)

  • Založení pečivových talířků (zakládáme vlevo – 3 možnosti založení)

  • Založení menu Vlevo nad hroty vidliček nebo nad pečivový talíř)

  • Založení jmenovek (zakládáme nad talíř)

  • Založení dochucovacích prostředků (1 sůl + 1 pepř pro 4 hosty)

  • Uspořádání židlí (stavíme okrajem k ubrusu nebo zasunout do poloviny pod ubrus nebo založit šikmo směrem k čelu tabule)

  • Příprava pomocných stolků (20 hostů = 1 příruční stůl)

  • Konečná kontrola a osobní příprava

  • Banketky = pečivo drobnějších tvarů (zakládáme těsně před příchodem hostů)

Témata, do kterých materiál patří