SLAVNOSTNÍ HOSTINY
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
SLAVNOSTNÍ HOSTINY
VÝZNAM - mají dlouholetou tradici, již v minulosti hrály důležitou roli, protože se při nich lidé scházeli a strava přestala být přirozenou potřebou a její význam vzrostl na společenskou potřebu
ROZDĚLENÍ - s nabídkovými stoly - raut, recepce, party, bez nabídkových stolů - banket, galavečeře
CHARAKTERISTIKA A DRUHY HOSTINY - Průběh hostiny se řídí předem stanoveným pořadem (protokolem)
Podává se předem dohodnuté menu, jednotné pro všechny hosty
Hosté sedí u společné tabule podle zasedacího pořádku
Pokrmy se z kuchyně expedují na společných mísách a překládají zleva na předem založené talíře
Obsluhující mají společné nástupy a odchody
Na začátku nebo v průběhu se pronášejí slavnostní přípitky
Doba konání je v poledne nebo večer
ČINNOSTI SPOJENÉ SE ZAJIŠTĚNÍM HOSTINY - Předběžná dohoda o termínu, počtu hostů, charakteru hostiny, financích a zvláštních přání
Písemná objednávka, potvrzující předběžnou dohodu
Osobní návštěva hostitele a dojednání podrobností
Sepsání pracovního příkazu
Složení finanční zálohy
Organizační zajištění hostiny, předání pracovních příkazů personálu, vypracování potřebných dokumentů (dohody)
Zajištění vlastní hostiny, operativní činnost průběhu hostiny
Vystavení a ověření účtu za hostinu, fakturace
Vyhodnocení hostiny a případná následná opatření
ZASEDACÍ POŘÁDĚK - Je záležitostí hostitele
Čestná místa jsou v čele tabule
První čestné místo je po pravé ruce hostitele, další po levé ruce
Vedle sebe nemají sedět osoby stejného pohlaví a manželské páry
Děti a mládež mají vzdálenější místa od místa čestných hostů
Vedle cizinců mají sedět hosté ovládající jejich jazyk
U svatební tabule sedí nevěsta po pravé ruce ženicha, vedle nevěsty otec ženicha, vedle ženicha matka nevěsty, dále pak další rodiče a svědci
PŘÍPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE A JEJÍ PROSTŘENÍ
tvar tabule volíme podle počtu hostů, velikosti a tvaru místnosti, umísťujeme ji uprostřed, na 1 hosta se počítá 65-80cm do šířky, 40cm do hloubky, Tvary tabulí: „I“, „T“, „U“, „E“, oválná, kulatá, ženeva
Veškeré přípravné práce mají skončit cca 30 minut před plánovaným začátkem hostiny
Kontrola stavu místností (včetně WC)
Sestavení tvaru tabule, srovnání a svázání stolů
Příprava veškerého inventáře
Prostření ubrusů (překlad 20 cm, převis 30 cm)
Založení květinové výzdoby a dekorace
Založení slepých talířů (od okraje stolu 1 – 2 cm)
Založení příborů (maximální počet: vlevo 3 vidličky, vpravo 3 nože + polévková lžíce, nahoře dezertní příbor nebo moučníkový příbor) – vzdálenost mezi založenými příbory 3 – 5 mm
Založení skla (1 cm nad špičku základního nože zakládáme sklenku k hlavnímu chodu, maximálně 4 skleničky)
Založení pečivových talířků (zakládáme vlevo – 3 možnosti založení)
Založení menu Vlevo nad hroty vidliček nebo nad pečivový talíř)
Založení jmenovek (zakládáme nad talíř)
Založení dochucovacích prostředků (1 sůl + 1 pepř pro 4 hosty)
Uspořádání židlí (stavíme okrajem k ubrusu nebo zasunout do poloviny pod ubrus nebo založit šikmo směrem k čelu tabule)
Příprava pomocných stolků (20 hostů = 1 příruční stůl)
Konečná kontrola a osobní příprava
Banketky = pečivo drobnějších tvarů (zakládáme těsně před příchodem hostů)