Složitá obsluha
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
15- SLOŽITÁ OBSLUHA
Složitou obsluhu dělíme na dvě formy:
a) základní forma složité obsluhy (překládání pokrmů u stolu hosta)
b) vyšší forma složité obsluhy (dohotovování pokrmů před zraky hosta)
Příprava pracoviště:
kontrola místnosti a úklidu
vyvětráme
seznámení se s denním plánem (počet hostů, stolů, hostin)
mrtvé úklidové práce
příprava inventáře
příprava jídelních stolů, židlí, pomocných stolů
příprava jídelního a nápojového lístku
vybavíme vozíky a stoly zbožím
zajistíme přípravné práce v office- výčep, pečivo, chléb
provést konečnou kontrolu všech místností včetně WC
osobní příprava
Systém obsluhy
používá se francouzský systém obsluhy
rozšířený systém vrchního číšníka
pro funkce se používá francouzské označení
veškeré pokrmy se servírují na kovovém inventáři
Funkce
Directeur de restaurant- ředitel restaurace
Matre d‘ Hotel- vedoucí střediska
Chef de rang- úsekový vrchní číšník
Demi chef de rang- zástupce úsekového vrchního číšníka
Commis de rang- pomocník vrchního číšníka
Sommelier- vyšší typ nápojáře
Hors d’oeuvrier- předkrmář
Commis debaraseur- sklízeč nádobí
Caisier- pokladní
Annonceur- kuchař, přebírá objednávky
Trancheur- nabízí krájenou specialitu
Základní pravidla při práci u stolu hosta
Přijetí hosta (součástí může být i nabídka nahřátého ubrousku na osvěžení)
Nabídka aperitivu a studeného předkrmu
Sestavení celé objednávky (menu včetně nápojů)
Postupný servis pokrmu ve dvojici
Servis kávy a digestivu
Předložení účtu a rozloučení
Servis u stolu hosta
Většina pokrmů se překládá
Na studené pokrmy postačí prostřený keridon a několik překládacích příborů
Na teplé předkrmy připravíme ohřívač nebo ohřívací desku
Pro větší společnost můžeme připravit dva a více keridonů nebo doplnit keridon vozíky
Na keridon- umístíme ohřívač s mísou, ve které je maso, ozdoba, nahřáté talíře, omáčník se šťávou, přílohy
Úsekový číšník překládá, pomocník pomáhá s přílohami a se šťávou a zakládá pokrmy podle společenských pravidel hostům, u hlavních chodů a ryb se provádí nachservis, výjimečně si host může posloužit sám (v tom případě založíme zbylou část pokrmu na jídelní stůl)
Po přeložení nebo nachservisu ihned debarasujeme keridon a připravíme jej na další servis
Dokončování pokrmu u stolu hosta
Flambování
Dranžírování
Míchání
Dochucování
Krájení
Práce v týmu při SO
Vše musí být perfektně zorganizované, jak v kuchyni, tak i při obsluze
Obsluhuje se ve dvojici
Musí být připraveno dostatečné množství nahřátých talířů a překládacích příborů
Flambování palačinek, postup a inventář
Na flambování se používají jemné a tenčí palačinky- crepes
Flambovat lze celkem cokoliv – ovoce, masa, moučníky, přílohy, nápoje