Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Složitá obsluha

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (20.82 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

15- SLOŽITÁ OBSLUHA

Složitou obsluhu dělíme na dvě formy:

a) základní forma složité obsluhy (překládání pokrmů u stolu hosta)

b) vyšší forma složité obsluhy (dohotovování pokrmů před zraky hosta)

Příprava pracoviště:

  • kontrola místnosti a úklidu

  • vyvětráme

  • seznámení se s denním plánem (počet hostů, stolů, hostin)

  • mrtvé úklidové práce

  • příprava inventáře

  • příprava jídelních stolů, židlí, pomocných stolů

  • příprava jídelního a nápojového lístku

  • vybavíme vozíky a stoly zbožím

  • zajistíme přípravné práce v office- výčep, pečivo, chléb

  • provést konečnou kontrolu všech místností včetně WC

  • osobní příprava

Systém obsluhy

  • používá se francouzský systém obsluhy

  • rozšířený systém vrchního číšníka

  • pro funkce se používá francouzské označení

  • veškeré pokrmy se servírují na kovovém inventáři

Funkce

  • Directeur de restaurant- ředitel restaurace

  • Matre d‘ Hotel- vedoucí střediska

  • Chef de rang- úsekový vrchní číšník

  • Demi chef de rang- zástupce úsekového vrchního číšníka

  • Commis de rang- pomocník vrchního číšníka

  • Sommelier- vyšší typ nápojáře

  • Hors d’oeuvrier- předkrmář

  • Commis debaraseur- sklízeč nádobí

  • Caisier- pokladní

  • Annonceur- kuchař, přebírá objednávky

  • Trancheur- nabízí krájenou specialitu

Základní pravidla při práci u stolu hosta

  • Přijetí hosta (součástí může být i nabídka nahřátého ubrousku na osvěžení)

  • Nabídka aperitivu a studeného předkrmu

  • Sestavení celé objednávky (menu včetně nápojů)

  • Postupný servis pokrmu ve dvojici

  • Servis kávy a digestivu

  • Předložení účtu a rozloučení

Servis u stolu hosta

  • Většina pokrmů se překládá

  • Na studené pokrmy postačí prostřený keridon a několik překládacích příborů

  • Na teplé předkrmy připravíme ohřívač nebo ohřívací desku

  • Pro větší společnost můžeme připravit dva a více keridonů nebo doplnit keridon vozíky

  • Na keridon- umístíme ohřívač s mísou, ve které je maso, ozdoba, nahřáté talíře, omáčník se šťávou, přílohy

  • Úsekový číšník překládá, pomocník pomáhá s přílohami a se šťávou a zakládá pokrmy podle společenských pravidel hostům, u hlavních chodů a ryb se provádí nachservis, výjimečně si host může posloužit sám (v tom případě založíme zbylou část pokrmu na jídelní stůl)

  • Po přeložení nebo nachservisu ihned debarasujeme keridon a připravíme jej na další servis

Dokončování pokrmu u stolu hosta

  • Flambování

  • Dranžírování

  • Míchání

  • Dochucování

  • Krájení

Práce v týmu při SO

  • Vše musí být perfektně zorganizované, jak v kuchyni, tak i při obsluze

  • Obsluhuje se ve dvojici

  • Musí být připraveno dostatečné množství nahřátých talířů a překládacích příborů

Flambování palačinek, postup a inventář

  • Na flambování se používají jemné a tenčí palačinky- crepes

  • Flambovat lze celkem cokoliv – ovoce, masa, moučníky, přílohy, nápoje

Témata, do kterých materiál patří