Témata z pěstování rostlin k ústním závěrečným zkouškám
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Výnosy: optimálně 30-40t/ha, reálně 20-22t/ha, rané odrůdy brambor 12 t/ha a sadbové odrůdy brambor 15t/ha
Skladování:
O sušené- do 20dm3 (mokrá hniloba)
Období hojení – vydýchání a hojení ran – tvorba korkové vrstvy na poškozené hlízy. T 15°C musíme nechat 2 -3 týdny
Období zchlazování – 3 – 6°C
Období klidu- u sadby 3-4°C a u konzumních 4 -5 °C
Relativní vlhkost vzduchu 90%
Okrování hlíz -14 dní před vyskladněním t=10°C, odolnost proti poškození při manipulaci, vydýchaní přebytečných jedno důsledných částic
Ztráty při sklizni 20% a včetně chorob 30%
ČZP instituce – obsah NO%-3 v hlízách maximálně 200mg Na NO%-3x kg-1 a u raných odrůd do 15.7 300mg Na NO%-3x kg-1
Základní zpracování půdy
Klasické (konvenční):
Základní zpracování půdy: (podmítka, podrývání, orba)
Podmítka: Podmítáme, co nejdříve po hlavní plodině „za kosou pluh“. Význam: omezení ztrát vody (výparu) za 1den z 1m2 2-3mm vody, zapravení posklizňových zbytků menší dávka chlévského hnoje, omezení výskytu plevelů, původců chorob a škůdců, provzdušnění půdy-podpora biologické činnosti (bakterie), zlepšení půdní struktury, možnost zapracování průmyslových hnojiv. Hloubka podmítky: 8 -15cm. Použitá mechanizace: diskové, talířové a radličkové. Talířové: nevhodné při zaplevelení pírem nebo jinými oddenkatými plevely. Radličkové: vhodné při zaplevelení a lepé zpracují organickou hmotu, nevýhoda menší pracovní rychlost při větší vlhkosti tvorba větších hrud, hrudoorební podmítky – včasnost, hloubka, podříznutí plevelů, úrodnost povrchu a výskyt plazů
Podrývání: Důvody podrývání: Při orbě pluhy nebo radličkami kypříme půdu do hlouby max.30cm. přitom půdu utužujeme koly traktorů a strojů. Pod nakypřenou půdou vzniká tzv. podorniční vrstva půdy. Tato vrstva špatně propouští dešťovou vodu a hůře do ní pronikají kořeny rostlin. Proto se již v minulosti na půdách se silnou vrstvou ornice kypřilo toto podorničí vždy po několika letech různými podrýváky, které se montují za orební tělesa pluhu, které tuto vrstvu kypřili do několika centimetrů. S používáním těžké mechanizace je však nutné hlavně pro kukuřici a okopaniny kypřit půdu do větší hloubky. Občas používáme tzv. dlátování do 45 cm, ale za delší čas je nutné hloubkové kypření až do hloubky 80 cm. Samozřejmě u pluhu s vysokou vrstvou ornice. Jinak můžeme narazit na skálu. POZOR na uložené kabely a různé potrubí. Technologický postup: Např. při pěstování kukuřice na podzim zaořeme hnůj na 25cm a následně ještě na podzim provedeme podrývání – hloubkové kypření podle potřeby do hloubky 45cm nebo hlouběji. I u ostatních plodin provádíme podrývání také na podzim. Při podrývání dochází k rozrušení půdy v podorničí se však nevynáší na povrch ano nemísí s ostatní půdou tak-že to nenahrazuje orbu u půd s nízkou vrstvou ornice se podrývání provádět nemůže. Použitá mechanizace: Používají se různé typy hloubkových kypřičů s různými tvary háků a dlát a radliček a často s přípojnými urovnávacími válci apod. Tyto stroje vyžadují výkonné a těžké traktory.