Témata ze strojů a zařízení k ústním závěrečným zkouškám
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Podrývání půdy
Důvody podrývání: Při orbě pluhy nebo radličkami kypříme půdu do hlouby max.30cm. přitom půdu utužujeme koly traktorů a strojů. Pod nakypřenou půdou vzniká tzv. podorniční vrstva půdy. Tato vrstva špatně propouští dešťovou vodu a hůře do ní pronikají kořeny rostlin. Proto se již v minulosti na půdách se silnou vrstvou ornice kypřilo toto podorničí vždy po několika letech různými podrýváky, které se montují za orební tělesa pluhu, které tuto vrstvu kypřili do několika centimetrů. S používáním těžké mechanizace je však nutné hlavně pro kukuřici a okopaniny kypřit půdu do větší hloubky. Občas používáme tzv. dlátování do 45 cm, ale za delší čas je nutné hloubkové kypření až do hloubky 80 cm. Samozřejmě u pluhu s vysokou vrstvou ornice. Jinak můžeme narazit na skálu. POZOR na uložené kabely a různé potrubí.
Technologický postup: Např. při pěstování kukuřice na podzim zaořeme hnůj na 25cm a následně ještě na podzim provedeme podrývání – hloubkové kypření podle potřeby do hloubky 45cm nebo hlouběji. I u ostatních plodin provádíme podrývání také na podzim. Při podrývání dochází k rozrušení půdy v podorničí se však nevynáší na povrch ano nemísí s ostatní půdou tak-že to nenahrazuje orbu u půd s nízkou vrstvou ornice se podrývání provádět nemůže.
Použitá mechanizace: Používají se různé typy hloubkových kypřičů s různými tvary háků a dlát a radliček a často s přípojnými urovnávacími válci apod. Tyto stroje vyžadují výkonné a těžké traktory.