20. Světové zemědělství
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
20.1 Charakteristika a význam zemědělství
Z rozdělujeme na: RV + ŽV + lesnictví + rybářství
lidstvo využívá pro Z 36% plochy (z celk. rozlohy pevniny – 149,2 mil. km2)
zaměstnává přes 1,1 mld. osob:
vyspělé země – 23 mil.
země bývalého Sovětského svazu – 20 mil.
transformující se ekonomiky V Evropy – 12 mil.
rozvojové země – 1 mld.
dominuje RV (pěstování plodin) – asi 2/3 Z produkce
geografie zemědělství = zabývá se zákonitostmi a zvláštnostmi územní diferenciace Z výroby (rozmístěním Z)
Z - závislé na :
podnebí, pedogeografické skladbě a georeliéfu
na trhu, spotřebě, pracovní síle a dopravě
nejméně území Z půdy: S Amerika
nejvíce území Z půdy: Austrálie
Evropa = 25% Z půdy
nejvyšší úroveň: USA, Německo, Velká Británie, Francie, Itálie
agro-průmyslový komplex zahrnuje:
průmysl dodávající výrobní prostředky pro Z
vlastní Z výrobu
odvětví zajišťující dopravu, skladování, odbyt Z surovin a potravin
rozdělení zemědělské půdy (60 % Z využívaná X 40% Z nevyužita)
orná půda 10% (včetně sadů, vinic, chmelnic, plantáží)
louky a pastviny 23%
lesy 27%
permafrost 25% (= trvale zmrzlá půda)
nejvíce se za rok vypěstuje pšenice (přes 500 mld. tun)
největší producenti: Čína, USA, Indie, Francie, Rusko, Kanada
daří se jí ve stepích + černozemí
rýže – téměř stejně jako pšenice
největší producenti: Čína (přes 200 mld. tun), Indie, Indonésie, Bangladéš, Thajsko, Vietnam
daří se jí v tropech a subtropech + potřeba vody
hlíznaté rostliny: batáty, jamy, manio, taro, maranta
3 základní pochutiny: kakaové boby, káva, čaj
VÝZNAM
zajišťuje výživu obyvatelstva + produkci krmiv
zajišťuje suroviny pro P výrobu (potravinářský, textilní, chemický P)
Typy zemědělství
intenzivní (na malých plochách)
založeno na dokonalejší technice, lepší organizací výroby, maximálních výnosech
nutnost vysokého kapitálu
rozvoj blízko populací velkých měst (levná + rychlá doprava) – Japonsko
v oblastech, kde jsou příznivé podmínky pro Z
vysoké výnosy, použití hnojiv
není úplně ekologické – ničení půdy, zavřená drůbež a krávy ve velkých chovech
extenzivní (na rozsáhlých plochách)
obdělávání rozsáhlé rozlohy půdy
malý vstup kapitálu, nízké výnosy
plodiny – levnější
např.: Ukrajina, prérie v USA
ve venkovských oblastech s neúrodnou půdou, v neobydlených oblastech, v oblastech vzdálených od trhu
ekologické
bere ohled na přírodní vztahy
priorita – kvalita, ne kvantita
lepší přístup ke zvířatům, ochraně ŽP, šetří neobnovitelné zdroje
součást zemědělské politiky EU
Rostlinná výroba
základní odvětví Z
2/3 Z produkce (převládá nad živočišnou)
podíl na EKO problémech
využití plodin:
potraviny nezbytné pro výživu
krmivo pro hospodářská zvířata
suroviny pro zpracovatelský P