Stravovací služby
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
STRAVOVACÍ SLUŽBY
Služby základní, placené
Předpokladem pro rozvoj dlouhodobého CR
Z hlediska živnostenská zákona: ohlašovací řemeslná (splňovat všeobecné a odborné podmínky → vyučení v oboru + délka praxe: čím vyšší vzdělání, tím nižší praxe)
Zajišťují základní potřeby výživy
Poskytovány během přepravy a v místě pobytu
Poskytovány i jiným osobám než pouze účastníkům CR
Poskytovány komerčním zařízením → určena všem, platí se za ně
Členění
Podle rozsahu služeb – a. základní stravování – nabízejí prodej kompletního menu (restaurace) b. Doplňkové stravování – Macdonald, fastfoody
c. zařízení poskytující společensko-zábavní služby – kavárny, vinárny
Podle místa působnosti – a. stabilní – restaurace
b. Ambulantní (pohyblivé) – vozíky, stánky
Podle umístění – a. samostatná
b. Součástí zařízení
Podle kategorie – a. restaurace – prodej pokrmů, obslužný způsob prodeje → pohostinství, motoresty, samoobslužné jídelny, rychlé občerstvení, železniční jídelní vozy
b. Bary – převládá prodej nápojů, možnost zábavy → denní, noční (22-5hod), vinárny, kavárny, výčepy piva, expressy, varieté (kulturní program)
Povinnosti provozovatelů: označení kategorie, název a jméno provozovatele, IČO, adresa a jméno odpovědné osoby, provozní doba
Prostorové uspořádání: vstupní prostory (šatna, WC) odbytová část, výrobní část, zásobovací část
Fast foody – nabízejí různý sortiment
– prodávají přes okno – hamburgery, vafle, langoše, kebaby
Technika stravovacích služeb
Nabídka
Způsoby obsluhy
Způsoby prodeje
Placení
Nabídka
Určitý objem a sortiment zboží a služeb určených k uspokojování potřeb v určitém místě a za určitou cenu
Ústní nabídka – vzniká při rozhovoru s číšníkem
Jídelní lístek – seznam pokrmů v pořadí, ve kterých jsou pokrmy většinou konzumovány
Funkce: informační, kontrolní, výrobní program pro kuchyň, propagační, urychluje obsluhu
Pořadí pokrmů: studené pokrmy, polévky, teplé předkrmy, speciality, ryby, drůbež, zvěřina, hotová, bezmasá, na objednávku, saláty, kompoty, sýry, moučníky
Druhy:
z hlediska délky používání: a. denní – nižší cenová kategorie, počítá se se stálými zákazníky, aby nebylo poskytování stále stejné jídlo
b. stálé – vyšší cenová kategorie, platí na 6 a více měsíců, nejsou stálí zákazníci
c. kombinovaný – stálá + denní nabídka, nabídka jednotlivých kuchyní
podle charakteru střediska: a. restaurační – nejširší sortiment i nabídka nápojů
b. hotelové – při obsluze hostů na pokoji, obsluhuje etážová služba, stručnější
c. snídaňové – při podávání snídaní na pokojích, stručnější
d. kavárenské – nabídka kávy + moučníků
e. vinárenské – minutková jídla, studené pokrmy