Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Stravovací služby

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (18.99 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

STRAVOVACÍ SLUŽBY

  • Služby základní, placené

  • Předpokladem pro rozvoj dlouhodobého CR

  • Z hlediska živnostenská zákona: ohlašovací řemeslná (splňovat všeobecné a odborné podmínky → vyučení v oboru + délka praxe: čím vyšší vzdělání, tím nižší praxe)

  • Zajišťují základní potřeby výživy

  • Poskytovány během přepravy a v místě pobytu

  • Poskytovány i jiným osobám než pouze účastníkům CR

  • Poskytovány komerčním zařízením → určena všem, platí se za ně

Členění

  1. Podle rozsahu služeb – a. základní stravování – nabízejí prodej kompletního menu (restaurace) b. Doplňkové stravování – Macdonald, fastfoody

c. zařízení poskytující společensko-zábavní služby – kavárny, vinárny

  1. Podle místa působnosti – a. stabilní – restaurace

b. Ambulantní (pohyblivé) – vozíky, stánky

  1. Podle umístění – a. samostatná

b. Součástí zařízení

  1. Podle kategorie – a. restaurace – prodej pokrmů, obslužný způsob prodeje → pohostinství, motoresty, samoobslužné jídelny, rychlé občerstvení, železniční jídelní vozy

b. Bary – převládá prodej nápojů, možnost zábavy → denní, noční (22-5hod), vinárny, kavárny, výčepy piva, expressy, varieté (kulturní program)

Povinnosti provozovatelů: označení kategorie, název a jméno provozovatele, IČO, adresa a jméno odpovědné osoby, provozní doba

Prostorové uspořádání: vstupní prostory (šatna, WC) odbytová část, výrobní část, zásobovací část

Fast foody – nabízejí různý sortiment

– prodávají přes okno – hamburgery, vafle, langoše, kebaby

Technika stravovacích služeb

  1. Nabídka

  2. Způsoby obsluhy

  3. Způsoby prodeje

  4. Placení

Nabídka

  • Určitý objem a sortiment zboží a služeb určených k uspokojování potřeb v určitém místě a za určitou cenu

  • Ústní nabídka – vzniká při rozhovoru s číšníkem

Jídelní lístek – seznam pokrmů v pořadí, ve kterých jsou pokrmy většinou konzumovány

  • Funkce: informační, kontrolní, výrobní program pro kuchyň, propagační, urychluje obsluhu

  • Pořadí pokrmů: studené pokrmy, polévky, teplé předkrmy, speciality, ryby, drůbež, zvěřina, hotová, bezmasá, na objednávku, saláty, kompoty, sýry, moučníky

Druhy:

  1. z hlediska délky používání: a. denní – nižší cenová kategorie, počítá se se stálými zákazníky, aby nebylo poskytování stále stejné jídlo

b. stálé – vyšší cenová kategorie, platí na 6 a více měsíců, nejsou stálí zákazníci

c. kombinovaný – stálá + denní nabídka, nabídka jednotlivých kuchyní

  1. podle charakteru střediska: a. restaurační – nejširší sortiment i nabídka nápojů

b. hotelové – při obsluze hostů na pokoji, obsluhuje etážová služba, stručnější

c. snídaňové – při podávání snídaní na pokojích, stručnější

d. kavárenské – nabídka kávy + moučníků

e. vinárenské – minutková jídla, studené pokrmy

Témata, do kterých materiál patří