Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Stravovací služby

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (18.99 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Náležitosti:

  1. základní – název a sídlo provozovny, jméno odpovědné osoby, seznam jídel, gramáž, cena, alergeny, jméno šéfkuchaře, osoba, která kalkulovala cenu, couvert – přirážka za pečivo, dochucovadla

  2. ostatní – číselný kód a fotografie pokrmu, energetická hodnota, charakteristika

MENU – předem připraveno, sled pokrmů a nápojů, které na sebe navazují a doplňují se

Druhy: a) základní – slouží k obohacení nabídky, obsahuje 2 – 3 chody, od 11 – 14 hod, výhodná cena b) rozšířené – obsahuje 4 chody

c) slavnostní – 6 a více chodů, např. svatební hostina

NÁPOJOVÝ LÍSTEK – náležitosti stejné jako u jídelního lístku, menší formát, v barech a vinárnách, dlouhodobé, množství je uvedeno v objemu

Způsob obsluhy

  • závisí na kategorii „cenové skupině“

  1. restaurační – jednoduchá – základní – číšník přináší pokrm na talíři přímo z kuchyně

– vyšší – číšník nese pokrmy i přílohy zvlášť

– složitá – základní – pokrmy jsou překládány ze servírovacího stolku a část později

– vyšší – na servírovacím stolku, pokrm je doděláván před hosty

  1. nabídkové stoly – hotelové restaurace, hosté mají možnost výběru za jednotnou cenu

  2. kavárenský – samostatné tácky, zůstávají hostovi až do příchodu dalšího nápoje

  3. barový

  4. etážový – obsluha na hotelových pokojích, pokud je objednáno pro 2 osoby

  5. slavnostní – a. banket – pravidla: koná se v době oběda nebo večeře

  • podává se předem dohodnuté menu pro všechny hosty

  • hosté sedí u společné tabule podle zasedacího pořádku

  • pokrmy se expedují na společných mísách, překládají se zleva na předem založené talíře

  • obsluhující mají společné nástupy a odchody

  • na začátku nebo během hostiny se pronášejí přípitky

  • zasedací pořádek = věcí hostitele → čestná místa v čele tabule směrem ke vchodu

→ 1. čestné místo = po pravé straně hostitele další po levé

→ vedle sebe nesmějí sedět osoby stejného pohlaví, manželské páry, pokud není banket na jejich počest

→ cizinec musí sedět vedle osoby, která mluví jeho jazykem

→ malé děti nejdále od čestných hostů

b. Raut – volnější forma pohoštění → klasické, obchodní, reklamní

– doba pořádání = neomezená

– recepce – slavnostní forma v diplomatických kruzích, slavnostní zahájení, přípitek, oficiální zakončení, hosty vítá hostitel, připouští se pozdějších příchod a dřívější odchod cca 15 minut – nemusí všichni sedět, místa k sezení = určena pros starší osoby

– nepřipravuje se jednotné menu, ale seznam nabízených nápojů a pokrmů → připravuje se na bufetové stoly, hosté si pokrmy nandávají sami

– některé pokrmy se mohou nabízet atraktivní formou

– probíhá v několika místnostech + salonek pro VIP osoby

Způsob prodeje

  1. A la carte – pomocí jídelního lístku, ve veřejných zařízeních

  2. A la menu – z připraveného menu, usnadňuje rozhodování z „ekonomického pohledu“ → v různých cenových relacích, pro všechny výhodné

  3. Skupinový prodej – při stravování větších skupin osob

Témata, do kterých materiál patří