Stravovací služby
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Náležitosti:
základní – název a sídlo provozovny, jméno odpovědné osoby, seznam jídel, gramáž, cena, alergeny, jméno šéfkuchaře, osoba, která kalkulovala cenu, couvert – přirážka za pečivo, dochucovadla
ostatní – číselný kód a fotografie pokrmu, energetická hodnota, charakteristika
MENU – předem připraveno, sled pokrmů a nápojů, které na sebe navazují a doplňují se
Druhy: a) základní – slouží k obohacení nabídky, obsahuje 2 – 3 chody, od 11 – 14 hod, výhodná cena b) rozšířené – obsahuje 4 chody
c) slavnostní – 6 a více chodů, např. svatební hostina
NÁPOJOVÝ LÍSTEK – náležitosti stejné jako u jídelního lístku, menší formát, v barech a vinárnách, dlouhodobé, množství je uvedeno v objemu
Způsob obsluhy
závisí na kategorii „cenové skupině“
restaurační – jednoduchá – základní – číšník přináší pokrm na talíři přímo z kuchyně
– vyšší – číšník nese pokrmy i přílohy zvlášť
– složitá – základní – pokrmy jsou překládány ze servírovacího stolku a část později
– vyšší – na servírovacím stolku, pokrm je doděláván před hosty
nabídkové stoly – hotelové restaurace, hosté mají možnost výběru za jednotnou cenu
kavárenský – samostatné tácky, zůstávají hostovi až do příchodu dalšího nápoje
barový
etážový – obsluha na hotelových pokojích, pokud je objednáno pro 2 osoby
slavnostní – a. banket – pravidla: koná se v době oběda nebo večeře
-
podává se předem dohodnuté menu pro všechny hosty
-
hosté sedí u společné tabule podle zasedacího pořádku
-
pokrmy se expedují na společných mísách, překládají se zleva na předem založené talíře
-
obsluhující mají společné nástupy a odchody
-
na začátku nebo během hostiny se pronášejí přípitky
-
zasedací pořádek = věcí hostitele → čestná místa v čele tabule směrem ke vchodu
→ 1. čestné místo = po pravé straně hostitele další po levé
→ vedle sebe nesmějí sedět osoby stejného pohlaví, manželské páry, pokud není banket na jejich počest
→ cizinec musí sedět vedle osoby, která mluví jeho jazykem
→ malé děti nejdále od čestných hostů
b. Raut – volnější forma pohoštění → klasické, obchodní, reklamní
– doba pořádání = neomezená
– recepce – slavnostní forma v diplomatických kruzích, slavnostní zahájení, přípitek, oficiální zakončení, hosty vítá hostitel, připouští se pozdějších příchod a dřívější odchod cca 15 minut – nemusí všichni sedět, místa k sezení = určena pros starší osoby
– nepřipravuje se jednotné menu, ale seznam nabízených nápojů a pokrmů → připravuje se na bufetové stoly, hosté si pokrmy nandávají sami
– některé pokrmy se mohou nabízet atraktivní formou
– probíhá v několika místnostech + salonek pro VIP osoby
Způsob prodeje
A la carte – pomocí jídelního lístku, ve veřejných zařízeních
A la menu – z připraveného menu, usnadňuje rozhodování z „ekonomického pohledu“ → v různých cenových relacích, pro všechny výhodné
Skupinový prodej – při stravování větších skupin osob