Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




ZDR - Játra - Složení potravy

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (98.05 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

stříbřitě šedá barva

• zápach - hnití bílkovin, činnost bakterií
• množství - závisí na množství jídla

- průměrně 150 - 300 g

Vyprazdňování stolice

= reflexní děj, cca 1x za 24 až 48 hodin

nahromadění stolice v konečníku —> dráždí mechanoreceptory ve stěně

—> uvolní se vnitřní svěrač (reflex) —> zevní svěrač se uvolní vůlí (+ pomocí
břišního lisu —> kontrakce břišních svalů) —> uvolní se tzv.

defekační reflex

(centrum v míše) —> zesílení peristaltických vln + uvolnění svěračů

5

Složení potravy

Bílkoviny (proteiny)

využívány především k tvorbě vlastních bílkovin

zdroje: živočišné - mléko, maso, vejce

rostlinné - sója, pšenice, brambory

Cukry (sacharidy)

nejsnáze stravitelné

hlavní zdroj energie

Tuky (lipidy)

zdroj energie

nepostradatelné pro resorpci vitamínů rozpustných v tucích

Nerostné látky

sodík, chlor - zajišťují osmotický tlak v okolí buněk

- zdroj: kuchyňská sůl (NaCl)

vápník - nezbytný pro mineralizaci kostí a zubů, srážení krve, ovlivňuje dráždivost

- zdroj: mléko

draslík - nezbytný pro svalovou a nervovou činnost

- zdroj: brambory, meruňky

fosfor - většina uvolněna v kostech

- zdroj: žloutky, mléko, mořské ryby

železo - nutné pro stavbu hemoglobinu

- zdroj: játra, některé druhy zeleniny

jód - nezbytný pro funkci štítné žlázy

- zdroj: voda, jodizovaná kuchyňská sůl

fluor - nutný pro správný vývoj svaloviny

- zdroj: fluorizovaná voda

stopové prvky (kobalt, mangan, zinek, brom, měď, hliník, magnézium)

- množství nezbytné pro život je dostatečně obsaženo v běžné stravě

6

Voda

hlavní stavební složka takřka všech tkání (65 - 75 % hmotnosti těla)

prostředí pro většinu chemických reakcí

denní příjem 2 - 3 l

Vláknina (celulóza)

nestravitelná část, rostlinné potravy

velký význam pro trávicí ústrojí - podpora střevní peristaltiky, prevence rakoviny

tlustého střeva

Vitamíny

organické látky, které katalyzují celou řadu biochemických reakcí a jsou

pro život nezbytné

7

Témata, do kterých materiál patří