Zdr - Trávicí systém (Metabolismus - Žaludek)
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Anatomický popis
• česlo - horní část místo vstupu jícnu
• klenba - vyklenutí v horní části
• tělo žaludku
• vrátník - zúžení, silný svalový svěrač, uzavírá žaludek a reguluje průchod
potravy do dvanáctníku
• malé zakřivení - malé zahnutí vpravo nahoře
• velké zakřivení - velké zahnutí vlevo dole
Funkce žaludku
1. mechanická
• po jídle - asi 15 - 20 min
klid = období žaludeční peristoly ( jedna žaludeční peristaltická vlna)
• rytmické stahy žaludku
• rozmělnění + míšení potravy se žaludeční šťávou
trávenina = chymus
• vstřikování po malých dávkách po dvanáctníku přes vrátník
7
• peristaltické vlny při prázdném žaludku jsou slyšitelné - pocit hladu
2. chemická
Žaludeční šťáva
• dospělý člověk vyměšuje 2 až 3 litry žaludeční šťávy za den
Enzymy žaludeční šťávy
• nejdůležitějšími enzymy žaludeční šťávy jsou pepsiny, které štěpí bílkoviny
• pepsin působí jen za kyselé reakce, kterou v žaludečním obsahu vyvolává
kyselina chlorovodíková - ta kromě aktivace pepsinů rozvolňuje vazivo
mezi svalovými snopci a ničí choroboplodné zárodky
• menší význam v žaludeční šťávě má lipáza, která štěpí tuk na glycerol a mastné
kyseliny
• uplatňuje se zejména při štěpení mléčného tuku
Nepodmíněná sekrece žaludečních šťáv
• žaludeční sekreci vyvolávají především podněty vycházející ze sliznice dutiny
ústní (nervová, reflexní sekrece)
• požité jídlo dráždí chuťové čidlo, ze kterého jsou informace vedeny do centra
pro sekreci šťáv v prodloužené míše, a centrum podle charakteru informací řídí
činnost trávicích žláz
• tento reflexní děj probíhá po předem připravených vrozených nervových
drahách (
nepodmíněná sekrece)
• některé látky v potravě vzbuzují sekreci žaludeční šťávy přímým působením
na žlázové buňky ve sliznici žaludeční (chemická, humorální sekrece)
• mezi tyto látky patří např. zplodiny pečení, smažení, kofein, alkohol
• naopak např. smetana nebo žloutek brzdí sekreci žaludeční šťávy
Podmíněná sekrece žaludečních šťáv
• již pouhý pohled na potravu vyvolává žaludeční sekreci (podmíněná sekrece)
• vzhled a úprava jídel, stejně jako vhodné prostředí a společnost, ve které
člověk jí, mají dalekosáhlý význam pro správné trávení
8
9