Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Zdr - Trávicí systém (Metabolismus - Žaludek)

PDF
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.48 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.

Anatomický popis

• česlo - horní část místo vstupu jícnu
• klenba - vyklenutí v horní části
• tělo žaludku
• vrátník - zúžení, silný svalový svěrač, uzavírá žaludek a reguluje průchod

potravy do dvanáctníku

• malé zakřivení - malé zahnutí vpravo nahoře
• velké zakřivení - velké zahnutí vlevo dole

Funkce žaludku

1. mechanická

• po jídle - asi 15 - 20 min

klid = období žaludeční peristoly ( jedna žaludeční peristaltická vlna)

• rytmické stahy žaludku

• rozmělnění + míšení potravy se žaludeční šťávou

trávenina = chymus

• vstřikování po malých dávkách po dvanáctníku přes vrátník

7

• peristaltické vlny při prázdném žaludku jsou slyšitelné - pocit hladu

2. chemická

Žaludeční šťáva

• dospělý člověk vyměšuje 2 až 3 litry žaludeční šťávy za den

Enzymy žaludeční šťávy


• nejdůležitějšími enzymy žaludeční šťávy jsou pepsiny, které štěpí bílkoviny

• pepsin působí jen za kyselé reakce, kterou v žaludečním obsahu vyvolává

kyselina chlorovodíková - ta kromě aktivace pepsinů rozvolňuje vazivo

mezi svalovými snopci a ničí choroboplodné zárodky

• menší význam v žaludeční šťávě má lipáza, která štěpí tuk na glycerol a mastné

kyseliny

• uplatňuje se zejména při štěpení mléčného tuku

Nepodmíněná sekrece žaludečních šťáv

• žaludeční sekreci vyvolávají především podněty vycházející ze sliznice dutiny

ústní (nervová, reflexní sekrece)

• požité jídlo dráždí chuťové čidlo, ze kterého jsou informace vedeny do centra

pro sekreci šťáv v prodloužené míše, a centrum podle charakteru informací řídí

činnost trávicích žláz

• tento reflexní děj probíhá po předem připravených vrozených nervových

drahách (

nepodmíněná sekrece)

• některé látky v potravě vzbuzují sekreci žaludeční šťávy přímým působením

na žlázové buňky ve sliznici žaludeční (chemická, humorální sekrece)

• mezi tyto látky patří např. zplodiny pečení, smažení, kofein, alkohol

• naopak např. smetana nebo žloutek brzdí sekreci žaludeční šťávy

Podmíněná sekrece žaludečních šťáv

• již pouhý pohled na potravu vyvolává žaludeční sekreci (podmíněná sekrece)

• vzhled a úprava jídel, stejně jako vhodné prostředí a společnost, ve které

člověk jí, mají dalekosáhlý význam pro správné trávení

8

9

Témata, do kterých materiál patří