11. Technologie produkce konzumních vajec a drůbežího masa
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
11. TECHNOLOGIE PRODUKCE KONZUMNÍCH VAJEC A DRŮBEŽÍHO MASA:
VEJCE:
PŘÍSTROJE:
1. Napáječky – kapátkové s odkapovou miskou
2. Krmítka – talířová
3. Vyskladnění – ručně, kombajny (sběr kuřat, 10 h před porážkou nekrmit, použít modré světlo (člověk vidí)
4. Odkliz exkrementů – pásové dopravníky, mechanické shrnovače (do kontejnerů), čelní nakladač
5. Krmné linky – roboti na krmení (využití světla a zvuku)
6. Vzdálené monitorování (ChickenBoy) – hledá uhynulá kuřata, vlhkou podestýlku, výkyvy teplot, neobvyklé chování
7. Robotické sběrače vajec – vyhledávají a sbírají vejce pomocí senzorů
8. Kamery CCTV – teplota (termovize), upozornění na dravce
9. Osvětlení
USTÁJENÍ:
1. Obohacené klece
- nejrozšířenější
Výhody: produktivita práce, nižší spotřeba krmiva
Nevýhoda: welfare
2. Voliéry
- kombinace halového chovu v klecích s chovem na podestýlce
- klece ve 2 až 4 patrech nad sebou bez dvířek
- v uličkách podestýlka (hrabání, popelení)
Výhoda: welfare, etologie
Nevýhody: zdravotní stav, spotřeba krmiva
2. Haly s podestýlkou
- suchý a dobře savý materiál (dřevěné hobliny)
Výhoda: welfare
3. Haly s výběhem
Výhody: pohyb, welfare
Nevýhody: nižší snáška, spotřeba krmiva, úhyny, paraziti, zdravotní stav
4. Ekologický chov
SBĚR VAJEC:
- ruční či mechanické (pásy, roboti)
TŘÍDĚNÍ VAJEC:
1. Dle jakosti
- třída A – vzduchová bublina do 6 mm, průhledný bílek, čistá a nepoškozená skořápka, bez zápachu
- třída A extra – vzduchová bublina do 4 mm
- třída B – vzduchová bublina do 9 mm
2. Dle hmotnosti (uvedeno na obalu)
- S – 53 a méně g
- M – 53 až 63 g
- L – 63 až 73 g
- XL – 73 a více g
3. Dle Chovu (na skořápce)
- 0 – ekologický
- 1 – volný výběh
- 2 – podestýlka
- 3 – klecový
MASO:
Spotřeba: 25 kg/os./rok
Druhy: kur, krůta, kachna, husa, perlička
Odchyt: modré světlo, kombajny
Přeprava: přepravky s pevným dnem, hlídat teplotu, čistit a dezinfikovat
PORÁŽKA:
1. Nečistá část
a) Příjem
- krytý prostor, veterinární prohlídka antemortem
b) Navěšování
- bez omráčení, manuální, za běháky, ochranný oděv, vyřazení uhynulých kusů (+evidence)
c) Omráčení
- elektrické – hlava do vody pod proudem
- plynem – plyn v komorách, ještě v přepravkách
d) Vykrvení
- naříznutí cév na krku
e) Napaření
- uvolnění peří z chlupových folikulů, vany s horkou vodou
f) Škubání
- odstranění peří, škubací automaty
g) Voskování
- zbavení peří u vodní drůbeže – směs -> ochlazení -> škubání -> oplach
2. Čistá část
a) Kuchání
- vyjmutí orgánů, odstranit běháky, hlavu, krk, průdušnici, obřezat kloaku, opláchnout
- poživatelné orgány – játra, srdce, svalnatý a žláznatý žaludek, krk
b) Chlazení
- teplota 4 °C (proti kažení)
c) Třídění
- kontrola kvality, dle jakosti masa (A, B), znečištění, poškození a pohmožděnin, vážení