Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




11. Technologie produkce konzumních vajec a drůbežího masa

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (140.54 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

11. TECHNOLOGIE PRODUKCE KONZUMNÍCH VAJEC A DRŮBEŽÍHO MASA:

VEJCE:

PŘÍSTROJE:

1. Napáječky – kapátkové s odkapovou miskou

2. Krmítka – talířová

3. Vyskladnění – ručně, kombajny (sběr kuřat, 10 h před porážkou nekrmit, použít modré světlo (člověk vidí)

4. Odkliz exkrementů – pásové dopravníky, mechanické shrnovače (do kontejnerů), čelní nakladač

5. Krmné linky – roboti na krmení (využití světla a zvuku)

6. Vzdálené monitorování (ChickenBoy) – hledá uhynulá kuřata, vlhkou podestýlku, výkyvy teplot, neobvyklé chování

7. Robotické sběrače vajec – vyhledávají a sbírají vejce pomocí senzorů

8. Kamery CCTV – teplota (termovize), upozornění na dravce

9. Osvětlení

USTÁJENÍ:

1. Obohacené klece

- nejrozšířenější

Výhody: produktivita práce, nižší spotřeba krmiva

Nevýhoda: welfare

2. Voliéry

- kombinace halového chovu v klecích s chovem na podestýlce

- klece ve 2 až 4 patrech nad sebou bez dvířek

- v uličkách podestýlka (hrabání, popelení)

Výhoda: welfare, etologie

Nevýhody: zdravotní stav, spotřeba krmiva

2. Haly s podestýlkou

- suchý a dobře savý materiál (dřevěné hobliny)

Výhoda: welfare

3. Haly s výběhem

Výhody: pohyb, welfare

Nevýhody: nižší snáška, spotřeba krmiva, úhyny, paraziti, zdravotní stav

4. Ekologický chov

SBĚR VAJEC:

- ruční či mechanické (pásy, roboti)

TŘÍDĚNÍ VAJEC:

1. Dle jakosti

- třída A – vzduchová bublina do 6 mm, průhledný bílek, čistá a nepoškozená skořápka, bez zápachu

- třída A extra – vzduchová bublina do 4 mm

- třída B – vzduchová bublina do 9 mm

2. Dle hmotnosti (uvedeno na obalu)

- S – 53 a méně g

- M – 53 až 63 g

- L – 63 až 73 g

- XL – 73 a více g

3. Dle Chovu (na skořápce)

- 0 – ekologický

- 1 – volný výběh

- 2 – podestýlka

- 3 – klecový

MASO:

Spotřeba: 25 kg/os./rok

Druhy: kur, krůta, kachna, husa, perlička

Odchyt: modré světlo, kombajny

Přeprava: přepravky s pevným dnem, hlídat teplotu, čistit a dezinfikovat

PORÁŽKA:

1. Nečistá část

a) Příjem

- krytý prostor, veterinární prohlídka antemortem

b) Navěšování

- bez omráčení, manuální, za běháky, ochranný oděv, vyřazení uhynulých kusů (+evidence)

c) Omráčení

- elektrické – hlava do vody pod proudem

- plynem – plyn v komorách, ještě v přepravkách

d) Vykrvení

- naříznutí cév na krku

e) Napaření

- uvolnění peří z chlupových folikulů, vany s horkou vodou

f) Škubání

- odstranění peří, škubací automaty

g) Voskování

- zbavení peří u vodní drůbeže – směs -> ochlazení -> škubání -> oplach

2. Čistá část

a) Kuchání

- vyjmutí orgánů, odstranit běháky, hlavu, krk, průdušnici, obřezat kloaku, opláchnout

- poživatelné orgány – játra, srdce, svalnatý a žláznatý žaludek, krk

b) Chlazení

- teplota 4 °C (proti kažení)

c) Třídění

- kontrola kvality, dle jakosti masa (A, B), znečištění, poškození a pohmožděnin, vážení

Témata, do kterých materiál patří