27. Hygiena a technologie vepřového masa
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
27. Hygiena a technologie vepřového masa
Jatečné zvíře = hospodářská zvířata určená k porážce a jatečnému zpracování a jejich maso je určeno k výživě lidí
Způsob nákupu
Nákup selat
Cca 20 kg
45 – 60 Kč/kg
Nákup v živém
Smyslově se posoudí zmasilost, protučnělost (adspekce, palpace)
Živá hmotnost zvířete při odběru = nákupní hmotnost
Případná srážka na nakrmenost (odečítá se 5-8 % z nákupní hmotnosti)
Není objektivní
V ČR se nepoužívá
Od začátku 2021 – polovina 2022 – 25 – 34 Kč/kg
Pouze chovatelé s registrovaným hospodářstvím
Nákup v mase
Přejímací hmotnost = hmotnost JUT
Zjišťuje se vážením v teplém stavu do 45 min. po provedení vykrvovacího vpichu
Od začátku 2021 – pol. 2022 – 32 – 46 Kč/kg
Tělo se zařadí do třídy jakosti dle systému SEUROP
systém seurop
Měří se tloušťka sádla a svalstva – metody pracují s odrazem světla (tuk odráží více než libové)
Invazivní metody – vpichová sonda zavedená do JUT (FOM, HGP)
Neinvazivní metody – ultrazvukové přístroje – snímač působí na povrchu těla (UFOM, AUTOFOM) / manuální měřítko (měří se výška tuku)
Klasifikátor – byl proškolen a byl mu vydán certifikát opravňující ho k této činnosti dle patřičné vyhlášky. Stanovená třída se vyznačí na JUT.
Jatečně upravené tělo (JUT)
Složení JUT se rozlišuje podle jednotlivých zvířat a vzniká bouráním
Těla prasat od 4. týdne věku
Rozpůlena na 2 stejné poloviny – středem páteřního kanálu (mediální rovina)
Odstraněna rohovina spárků a paspárků
Odstraněny výkroje ušní, oční a řitní (řitní odstraněn při vykolení)
Uvolněn plstní tuk
Uvolněné ledviny
Odstranění CNS a míchy
Orgány dutiny hrudní a ústní
Jazyk je spojen s plícemi (plíce spolu se srdcem), průdušnicí a jícnem + je zachovaná bránice spojena s játry => KOŘÍNEK
Orgány dutiny břišní a pánevní
Samostatně, nebo v přirozené souvislosti
Žaludek spolu s tenkým a tlustým střevem a konečníkem (řitní výkroj)
Slezina – samostatně
Ledviny – u těla
Pohlavní orgány – spolu s trávicím traktem
Klasifikace JUT prasat
metody klasifikace
NA ZÁKLADĚ FYZIKÁLNÍHO PROCESU
Elektrická vodivost
Ultrazvukové vlny
ZDA JE PŘI HODNOCENÍ PORUŠENÉ TĚLO
Invazivní
Neinvazivní
Zařazení do tříd jakosti:
Dle hmotnosti (60 – 120 kg) a podílu svaloviny (SEUROP)
Dle hmotnostní třídy (N, T)
Dle pohlaví (třídy Z, H, K))
Podíl svaloviny z JUT s přejímací hmotností (60 -120 kg)
S – 60 a více % podíl svaloviny
E – 55 – 59,9% podíl svaloviny
U – 50 – 54,9% podíl svaloviny
R – 45 – 49,9% podíl svaloviny
O – 40 – 44,9% podíl svaloviny
P – Méně než 40% podíl svaloviny
Podle hmotnostní třídy
N – JUT prasat do 59,9 kg
T – JUT prasat nad 120 kg
Podle pohlaví
Z – JUT zmasilých prasnic, řezanců
H – JUT hubených prasnic, řezanců
