Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




27. Hygiena a technologie vepřového masa

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (106.51 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

27. Hygiena a technologie vepřového masa

  • Jatečné zvíře = hospodářská zvířata určená k porážce a jatečnému zpracování a jejich maso je určeno k výživě lidí

    Způsob nákupu

    Nákup selat

  • Cca 20 kg

  • 45 – 60 Kč/kg

    Nákup v živém

  • Smyslově se posoudí zmasilost, protučnělost (adspekce, palpace)

  • Živá hmotnost zvířete při odběru = nákupní hmotnost

  • Případná srážka na nakrmenost (odečítá se 5-8 % z nákupní hmotnosti)

  • Není objektivní

  • V ČR se nepoužívá

  • Od začátku 2021 – polovina 2022 – 25 – 34 Kč/kg

  • Pouze chovatelé s registrovaným hospodářstvím

    Nákup v mase

  • Přejímací hmotnost = hmotnost JUT

  • Zjišťuje se vážením v teplém stavu do 45 min. po provedení vykrvovacího vpichu

  • Od začátku 2021 – pol. 2022 – 32 – 46 Kč/kg

  • Tělo se zařadí do třídy jakosti dle systému SEUROP

    systém seurop

  • Měří se tloušťka sádla a svalstva – metody pracují s odrazem světla (tuk odráží více než libové)

  • Invazivní metody – vpichová sonda zavedená do JUT (FOM, HGP)

  • Neinvazivní metody – ultrazvukové přístroje – snímač působí na povrchu těla (UFOM, AUTOFOM) / manuální měřítko (měří se výška tuku)

    Klasifikátor – byl proškolen a byl mu vydán certifikát opravňující ho k této činnosti dle patřičné vyhlášky. Stanovená třída se vyznačí na JUT.

    Jatečně upravené tělo (JUT)

  • Složení JUT se rozlišuje podle jednotlivých zvířat a vzniká bouráním

    Těla prasat od 4. týdne věku

  • Rozpůlena na 2 stejné poloviny – středem páteřního kanálu (mediální rovina)

  • Odstraněna rohovina spárků a paspárků

  • Odstraněny výkroje ušní, oční a řitní (řitní odstraněn při vykolení)

  • Uvolněn plstní tuk

  • Uvolněné ledviny

  • Odstranění CNS a míchy

    Orgány dutiny hrudní a ústní

  • Jazyk je spojen s plícemi (plíce spolu se srdcem), průdušnicí a jícnem + je zachovaná bránice spojena s játry => KOŘÍNEK

    Orgány dutiny břišní a pánevní

  • Samostatně, nebo v přirozené souvislosti

  • Žaludek spolu s tenkým a tlustým střevem a konečníkem (řitní výkroj)

  • Slezina – samostatně

  • Ledviny – u těla

  • Pohlavní orgány – spolu s trávicím traktem

    Klasifikace JUT prasat

    metody klasifikace

  • NA ZÁKLADĚ FYZIKÁLNÍHO PROCESU

    • Elektrická vodivost

    • Ultrazvukové vlny

  • ZDA JE PŘI HODNOCENÍ PORUŠENÉ TĚLO

    • Invazivní

    • Neinvazivní

      Zařazení do tříd jakosti:

  • Dle hmotnosti (60 – 120 kg) a podílu svaloviny (SEUROP)

  • Dle hmotnostní třídy (N, T)

  • Dle pohlaví (třídy Z, H, K))

    Podíl svaloviny z JUT s přejímací hmotností (60 -120 kg)

  • S – 60 a více % podíl svaloviny

  • E – 55 – 59,9% podíl svaloviny

  • U – 50 – 54,9% podíl svaloviny

  • R – 45 – 49,9% podíl svaloviny

  • O – 40 – 44,9% podíl svaloviny

  • P – Méně než 40% podíl svaloviny

    Podle hmotnostní třídy

  • N – JUT prasat do 59,9 kg

  • T – JUT prasat nad 120 kg

    Podle pohlaví

  • Z – JUT zmasilých prasnic, řezanců

  • H – JUT hubených prasnic, řezanců

Témata, do kterých materiál patří