8. Chov včel a ryb
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
8. CHOV VČEL A RYB:
CHOV VČEL:
VÝZNAM:
- med, vosk, včelí jed, mateří kašička
- životní prostředí (opylování), významné pro rostlinné hospodářství
Včelstev v ČR: 500 000
Včelařů v ČR: 48 000
Dolet: 5 km
1 včela za život: vytvoří 20 g medu
1. Med
- energetická látka pro včelstvo, potravina pro lidi
Složení: glukóza, fruktóza, organické kyseliny, enzymy
Rozdělení: lesní, květový, medovicový
2. Vosk
- produkt voskových žláz dělnic (voskem zavíčkují buňky s plody či zásobami)
- farmaceutický průmysl, kosmetika, svíčky
3. Mateří kašička
- sekret hltanových žláz – pro výživu plodu a matky
4. Tmel
- směs rostlinných pryskyřic a včelího vosku
- ke tmelení skulin, fixaci rámů, leštění buněk
5. Jed
- k obraně, v lékařství se používá v alergologii
6. Pyl
- samčí pohlavní buňky vyšších rostlin, včely ho nosí na zadním páru končetin do úlu
BIOLOGIE VČELÍHO SPOLEČENSTVÍ:
Vývoj včely: vajíčko -> larva -> kukla -> dospělec
Složení včelstva: matka (1), dělnice (několik desítek tisíc), trubci (několik tisíc)
1. Matka
- larva krmena mateří kašičkou (vývoj 16 dní)
- dožívá se 45 let, včelaři je nahrazena po 2 letech
2. Trubci
- oplozují matku v říji, rodí se z neoplozených vajíček, žijí 50 dní, po páření hynou
3. Dělnice
- nedokonalé samice – krmičky, kojičky, stavitelky, létavky, dožívají se až 8 měsíců
VČELAŘSKÝ ROK:
- má o 3 období více než kalendářní rok
- začíná v období žní (žně – červen až říjen)
1. Podletí (období regenerace)
- od července
- příprava úlu na zimní období
- začíná se líhnout 1. generace zimních (dlouhověkých) včel
- ošetřit proti Varoáze
2. Podzim
- včely nacvičují chomáč, vyženou nepotřebné trubce
3. Zima
- vytváří se chumáč, uprostřed je královna
- včelstvo nerušit, pozor na led (může omezit přístup vzduchu)
4. Předjaří
- kvetou stromy – 1. prolet, obnova včelstva, kontrola zásob
5. Časné léto
- včely se rojí (chtějí novou matku), vytáčí se med
6. Léto
- nejsilnější včelstvo, pozor na matku (méně ji krmí)
CHOV RYB:
- 1. zmínky z 11. století
- 14. – 16. století – nejvíce rybníků
- kapr byl hlavní tržnou rybou
VÝZNAM:
- maso (spotřeba u nás 5,5 kg/os./rok) – u nás se konzumují více slanovodní
ROZDĚLENÍ RYB:
- sladkovodní a slanovodní
ROZDĚLENÍ CHOVŮ:
1. Chov v rybníku
- přirozené prostředí s přirozeným krmivem
Extenzivní – nepřikrmují se
Polointenzivní – přikrmují se 50 kg/ha/den
2. Speciální zařízení
- bez přirozené potravy, řízené prostřední
KRMIVO:
- obilniny, směsi – vysoký podíl N-látek
DRUHY RYB:
1. Kapr obecný
- nejvýznamnější, nepůvodní druh, domestikace z dunajského kapra, všežravec
- tržní hmotnost 3 kg (rekord 51 kg v Maďarsku)
2. Amur bílý
- býložravec, hmotnost 20 kg (V Asii až 50 kg)
3. Štika obecná
- dravec, hmotnost 20 kg, oblíbená sportovní ryba