28. Hygiena a technologie mléka a mléčných výrobků
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
28. HYGIENA A TECHNOLOGIE MLÉKA A MLÉČNÝCH VÝROBKŮ:
SLOŽENÍ MLÉKA:
HYGIENA ZÍSKÁVÁNÍ MLÉKA:
- pouze od zdravých zvířat, mléko musí být získáno hygienicky
Dojič – dodržení osobní hygieny, čistý pracovní oděv, pokrývka hlavy
Dojící stroje:
- kontrola správné funkce
- správně provedená toaleta vemene (očištění, posouzení zdrav. stavu, oddojit 2-3 střiky z každého struku do tmavé nádoby)
- neoddojovat mléko na ruku ani zem -> přenos infekce
- první střiky mléka mají vysoký obsah MO
- po odstřiku vemeno očistit a provést masáž, poté vlastní toaleta vemene => PREDIP (prevence mastitid)
• suchá toaleta – otření struků a dolní části vemene suchou utěrkou
• polosuchá toaleta – vlhká utěrka namočená v dezinfekčním roztoku
• mokrá utěrka (silně znečištěné vemeno) – omýt čistou teplou vodou (45 °C), důkladně osušit utěrkou
namočenou v dezinfekčním roztoku
- masáž vemene – sekrece oxytocinu = ejekce mléka (trvá 6-8 min)
- po ukončení dojení se strukový kanálek uzavírá velmi pomalu (až 2h)
- po dokončení dojení je nutné vyčistit a vydezinfikovat dojící zařízení a potrubí
OŠETŘENÍ MLÉKA PO NADOEJNÍ:
- mléko se čistí bezprostředně po nadojení (filtrace, cezení)
• Vybavení zemědělských podniků:
a) Zařízení k dojení, skladování a chlazení mléka
- konstruovat tak, aby se zamezilo kontaminaci, ochránit proti škůdcům, oddělit od prostoru ustájení zvířat
b) Chladící zařízení
- snadno čistitelné a dezinfikovatelné, udržovat v řádném stavu
c) Nádoby a cisterny pro přepravu mléka
- čistit a dezinfikovat alespoň 1x denně
• Chlazení a uchovávání mléka:
- probíhá v mléčnici (místnost oddělená od dojírny, vybavená chladícími nádržemi => tanky na mléko)
- mléko po nadojení = 33 °C
- svoz mléka každý den – zchladit na 8 °C
- svoz mléka není každý den – zchladit na 6 °C
- při přepravě musí mít mléko max. 10 °C
- sanitace chladících tanků se provádí po každém vyprázdnění
SANITACE V PRVOVÝROBĚ MLÉKA:
Čištění a dezinfekce mléčného potrubí:
- omytí vnějších povrchů, podlah a stěn -> proplach strojů a potrubí vodou (30 °C) -> proplach čistícím roztokem (50 – 70 °C) -> proplach vodou (50 °C, odstranění zbytku čistícího roztoku) -> proplach dezinfekčním prostředkem (zničí MO) -> proplach vodou (25 °C)
Dezinfekce:
= odstranění všech patogenních MO, snížení počtu ostatních MO
Kontrola sanitace:
• senzoricky – zrak, čich, hmat
• fyzikálně chemicky – kontrola koncentrace čistících a dezinfekčních prostředků
• mikrobiologicky – přítomnost patogenních MO
HYGIENICKÉ ZÁSADY PŘI PŘEPRAVĚ MLÉKA:
Odběr vzorků:
- každý den: od každého dodavatele, směsného vzorku z linky
• vzorky od jednotlivých dodavatelů – zkoušky v mlékárně, dohledání pozitivního nálezu reziduí inhibičních látek, prověření jakosti mléka