19. Krmiva
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
19. KRMIVA:
= látky, které slouží k uspokojení metabolických potřeb zvířat
ROZDĚLENÍ KRMIV:
1. Dle původu:
Rostlinné – zelená píce, okopaniny
Živočišné – mléko, masokostní moučka
Minerální – krmná sůl, vápenec
Mikrobiální – kvasnice
Syntetické – močovina
2. Dle koncentrace stravitelných živin:
Jadrná – jádro (pšenice, žito, ječmen)
Objemná – seno, siláž
3. Dle poměru energie a dusíkatých látek (N-látek):
Bílkovinná – píce, vojtěška, sója
Polobílkovinná – luční porost
Sacharidová – okopaniny, kukuřice
4. Dle obsahu sušiny:
Šťavnatá – zelená píce
Suchá – seno
5. Dle místa výroby:
Statková – seno
Nakupovaná – granule, krmné směsi
ROSTLINNÁ KRMIVA:
1. Zelená píce:
= nadzemní část rostliny
Vzhled: svěží, přiměřené vlhká
Vůně: aromatická
Druhy: vojtěška, jetel, kukuřice, slunečnice, luční porost
Siláž = šťavnatá píce konzervovaná přirozeným kvašením
Seno = zelená píce konzervovaná sušením
2. Okopaniny:
= glycidová krmiva s nízkým obsahem vlákniny
Krmná řepa (přežvýkavci, prasata), mrkev (vit. A), brambory (klíčky jedovaté)
3. Zrniny:
= reprodukční orgány rostlin
Jadrná krmiva – obilniny, luštěniny, olejniny
- nejvyšší obsah N-látek
4. Obilniny:
= koncentrovaná glycidová krmiva
Pšenice – více N-látek než kukuřice
Kukuřice – méně vlákniny, hodně energie
Ječmen – více vlákniny
Oves – pro koně a králíky, více vlákniny
5. Luštěniny:
= koncentrovaná bílkovinná krmiva
Sója – bohatá na tuk
Bob – antinutriční látky
6. Olejniny:
= koncentrovaná bílkovinná krmiva
- vysoký obsah tuku
Lněné semínko – dietetické (dávat před porodem a po něm)
7. Sláma:
= objemné krmivo, které zůstane po vymlácení trav, obilovin a luskovin
- pro přežvýkavce – dokáží trávit celulózu (na peristaltiku střev, bachorovou mikroflóru)
8. Průmyslová krmiva:
Otruby – žitné, krmné, obilné
9. Krmné zbytky tukového průmyslu:
- bílkovinné krmivo
Extrahované šroty – sójové, řepkové, slunečnicové
10. Zbytky z cukrovarského průmyslu:
Cukrovarské řízky, melasa (tmavohnědý sirup)
11. Krmné zbytky pivovarského průmyslu:
Sladový květ, pivovarské kvasnice (zbytek po kvašení piva)
ŽIVOČIŠNÁ KRMIVA:
- bohatý obsah vitamínů a minerálních látek
1. Mléko:
Syrovátka – výborná stravitelnost
2. Krev:
- výborná stravitelnost, sušená krev (bílkoviny)
- nedávat prasečí krev prasatům – vždy jiný druh
3. Rybí moučka - hodně energie, dává se slepicím
4. Masokostní moučka - v ČR zkrmování zakázáno
5. Živočišný tuk - hovězí lůj, vepřové sádlo, škvarky – náhrada mléčného tuku, pozor na oxidaci (žluknutí)
SYNTETICKÁ KRMIVA:
1. Močovina – pro bachorové MO, pro prasata toxická
HODNOCENÍ KRMIV:
1. Drůbež:
- energetická hodnota, N-látky
2. Prasata:
- energetická hodnota, N-látky
3. Přežvýkavci:
