26. Hygiena a technologie hovězího masa
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
26. Hygiena a technologie hovězího masa
Jatečné zvíře = hospodářská zvířata určená k porážce a jatečnému zpracování a jejich maso je určeno k výživě lidí
Způsob nákupu
Nákup v živém
Smyslově se posoudí zmasilost, protučnělost (adspekce, palpace)
Živá hmotnost zvířete při odběru = nákupní hmotnost
Případná srážka na nakrmenost (odečítá se 5-8 % z nákupní hmotnosti)
Není objektivní
V ČR se nepoužívá
Nákup v mase
Přejímací hmotnost = hmotnost JUT
Zjišťuje se vážením v teplém stavu do 60 min. po provedení vykrvovacího vpichu
Tělo se zařadí do třídy jakosti dle systému SEUROP
systém seurop
Měří se tloušťka sádla a svalstva – metody pracují s odrazem světla (tuk odráží více než libové)
Invazivní metody – vpichová sonda zavedená do JUT (FOM, HGP)
Neinvazivní metody – ultrazvukové přístroje – snímač působí na povrchu těla (UFOM, AUTOFOM) / manuální měřítko (měří se výška tuku)
Klasifikátor – byl proškolen a byl mu vydán certifikát opravňující ho k této činnosti dle patřičné vyhlášky. Stanovená třída se vyznačí na JUT.
Jatečně upravené tělo (JUT)
Složení JUT se rozlišuje podle jednotlivých zvířat a vzniká bouráním
Těla skotu staršího 6 měsíců
Stažená z kůže
Po odstranění konců končetin v karpálním a tarsálním kloubu
Po odstranění hlavy
Po odstranění vemene u krav a jalovic
Rozpůlená na 2 stejné poloviny (řez veden mediální rovinou – středem páteřního kanálu) / 4 čtvrtiny – dvě čtvrtiny přední a dvě zadní
Po uvolnění plstního tuku (loje)
Po uvolnění ledvin z tukového a vazivového pouzdra
Penis může být odstraněn společně s kůží, pokud nevykazuje odchylky
Vykolení – odstranění orgánů, vykuchání
Těla skotu mladšího 6 měsíců
Nerozpůlená středem páteřního kanálu
Orgány dutiny hrudní
Plíce jsou spojené s průdušnicí a se srdcem => KOŘÍNEK
Orgány dutiny břišní a pánevní
Samostatně, nebo v přirozené souvislosti
Předžaludky (bachor, čepec, kniha) – spojeny se žaludkem, tenkým a tlustým střevem a konečníkem
Játra – samostatně
Slezina – samostatně
Ledviny – mohou zůstat u těla, nebo samostatně
Pohlavní orgány – samostatně nebo s trávicím traktem
hlava (lebka)
Samostatně
Oddělená od těla před 1. krčním obratlem
Stažená z kůže
Rohy – odstraněny
Bránice
Při vykolení se odstraní a předkládá se samostatně
Vemeno
Odděleno - samostatně
Staženo z kůže
Předkládáno na prohlížecím místě nebo ve visu
Klasifikace JUT skotu
Neinvazivně, subjektivně
Zařazení do tříd jakosti:
Dle kategorie (věk, pohlaví, přejímací hmotnost)
Dle třídy zmasilosti (SEUROP)
Dle třídy protučnělosti (1-5)
Kategorie
A – mladý býk – JUT mladých, nekastrovaných zvířat do 2 let, samčí pohlaví
B – být – JUT ostatních nekastrovaných zvířat samčího pohlaví
C – vůl – JUT kastrovaných zvířat samčího pohlaví
D – kráva – JUT zvířat samčího pohlaví, která se již otelila
E – jalovice – JUT zvířat samičího pohlaví, která se ještě neotelila
T – telata – do 150 kg živé hmotnosti
M – mladý skot
Podle zmasilosti
Posuzuje se podle utváření JUT a jeho podstatných částí (profilu kýty, hřbetu, plece) a zařadí se do jedné z tříd
S – výjimečná zmasilost – všechny profily výjimečně vyklenuté
E – vynikající zmasilost – všechny profily silně vyklenuté
U – velmi dobrá zmasilost – profily celkově vyklenuté
R – dobrá zmasilost – profily vcelku rovné
O – méně dobrá zmasilost – profily rovné až mírně prohloubené
P – slabá zmasilost – všechny profily prohloubené
Podle protučnělosti
Hodností se podle tloušťky tukové vrstvy na vnější straně jatečných půlek a uvnitř dutiny hrudní a zařadí se do tříd
1 – VELMI SLABÁ PROTUČNĚLOST
2 – SLABÁ PROTUČNĚLOST
3 – STŘEDNÍ PROTUČNĚLOST
4 – SILNÁ PROTUČNĚLOST
5 – VELMI SILNÁ PROTUČNĚLOST
Masná užitkovost
O dostatečné zabezpečení trhu hovězím masem rozhoduje hlavně počet narozených telat (plodnost krav) a průměrná porážková hodnota skotu
tvorba jatečných produktů
Růst skotu je charakterizován jako nepřetržitý sled kvalitativních a kvantitativních změn
Kvantitativní změny = růst
Kvalitativní změny = tělesný vývin
Po dosažení dospělosti se změny projevují převážně tvorbou tuku
K výkrmu vhodná zvířata digestivního typu vyznačující se dobrou záživností
hodnocení masné užitkovosti a faktory, které ji ovlivňují
UKAZATELE:
Výkrmnost
Je dána rychlostí růstu a spotřeby živin na 1 kg přírůstku
V praxi – průměrný denní přírůstek: $\mathbf{P = \ }\frac{\mathbf{b - a}}{\mathbf{n}}$
b – hmotnost při posledním vážení
a – hmotnost při předchozím vážení
n – počet krmných dnů