Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




26. Hygiena a technologie hovězího masa

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (139.94 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

26. Hygiena a technologie hovězího masa

  • Jatečné zvíře = hospodářská zvířata určená k porážce a jatečnému zpracování a jejich maso je určeno k výživě lidí

    Způsob nákupu

    Nákup v živém

  • Smyslově se posoudí zmasilost, protučnělost (adspekce, palpace)

  • Živá hmotnost zvířete při odběru = nákupní hmotnost

  • Případná srážka na nakrmenost (odečítá se 5-8 % z nákupní hmotnosti)

  • Není objektivní

  • V ČR se nepoužívá

    Nákup v mase

  • Přejímací hmotnost = hmotnost JUT

  • Zjišťuje se vážením v teplém stavu do 60 min. po provedení vykrvovacího vpichu

  • Tělo se zařadí do třídy jakosti dle systému SEUROP

    systém seurop

  • Měří se tloušťka sádla a svalstva – metody pracují s odrazem světla (tuk odráží více než libové)

  • Invazivní metody – vpichová sonda zavedená do JUT (FOM, HGP)

  • Neinvazivní metody – ultrazvukové přístroje – snímač působí na povrchu těla (UFOM, AUTOFOM) / manuální měřítko (měří se výška tuku)

    Klasifikátor – byl proškolen a byl mu vydán certifikát opravňující ho k této činnosti dle patřičné vyhlášky. Stanovená třída se vyznačí na JUT.

    Jatečně upravené tělo (JUT)

  • Složení JUT se rozlišuje podle jednotlivých zvířat a vzniká bouráním

    Těla skotu staršího 6 měsíců

  • Stažená z kůže

  • Po odstranění konců končetin v karpálním a tarsálním kloubu

  • Po odstranění hlavy

  • Po odstranění vemene u krav a jalovic

  • Rozpůlená na 2 stejné poloviny (řez veden mediální rovinou – středem páteřního kanálu) / 4 čtvrtiny – dvě čtvrtiny přední a dvě zadní

  • Po uvolnění plstního tuku (loje)

  • Po uvolnění ledvin z tukového a vazivového pouzdra

  • Penis může být odstraněn společně s kůží, pokud nevykazuje odchylky

  • Vykolení – odstranění orgánů, vykuchání

    Těla skotu mladšího 6 měsíců

  • Nerozpůlená středem páteřního kanálu

    Orgány dutiny hrudní

  • Plíce jsou spojené s průdušnicí a se srdcem => KOŘÍNEK

    Orgány dutiny břišní a pánevní

  • Samostatně, nebo v přirozené souvislosti

  • Předžaludky (bachor, čepec, kniha) – spojeny se žaludkem, tenkým a tlustým střevem a konečníkem

  • Játra – samostatně

  • Slezina – samostatně

  • Ledviny – mohou zůstat u těla, nebo samostatně

  • Pohlavní orgány – samostatně nebo s trávicím traktem

    hlava (lebka)

  • Samostatně

  • Oddělená od těla před 1. krčním obratlem

  • Stažená z kůže

  • Rohy – odstraněny

    Bránice

  • Při vykolení se odstraní a předkládá se samostatně

    Vemeno

  • Odděleno - samostatně

  • Staženo z kůže

  • Předkládáno na prohlížecím místě nebo ve visu

    Klasifikace JUT skotu

  • Neinvazivně, subjektivně

    Zařazení do tříd jakosti:

  • Dle kategorie (věk, pohlaví, přejímací hmotnost)

  • Dle třídy zmasilosti (SEUROP)

  • Dle třídy protučnělosti (1-5)

    Kategorie

  • A – mladý býk – JUT mladých, nekastrovaných zvířat do 2 let, samčí pohlaví

  • B – být – JUT ostatních nekastrovaných zvířat samčího pohlaví

  • C – vůl – JUT kastrovaných zvířat samčího pohlaví

  • D – kráva – JUT zvířat samčího pohlaví, která se již otelila

  • E – jalovice – JUT zvířat samičího pohlaví, která se ještě neotelila

  • T – telata – do 150 kg živé hmotnosti

  • M – mladý skot

    Podle zmasilosti

  • Posuzuje se podle utváření JUT a jeho podstatných částí (profilu kýty, hřbetu, plece) a zařadí se do jedné z tříd

  • S – výjimečná zmasilost – všechny profily výjimečně vyklenuté

  • E – vynikající zmasilost – všechny profily silně vyklenuté

  • U – velmi dobrá zmasilost – profily celkově vyklenuté

  • R – dobrá zmasilost – profily vcelku rovné

  • O – méně dobrá zmasilost – profily rovné až mírně prohloubené

  • P – slabá zmasilost – všechny profily prohloubené

    Podle protučnělosti

  • Hodností se podle tloušťky tukové vrstvy na vnější straně jatečných půlek a uvnitř dutiny hrudní a zařadí se do tříd

  • 1 – VELMI SLABÁ PROTUČNĚLOST

  • 2 – SLABÁ PROTUČNĚLOST

  • 3 – STŘEDNÍ PROTUČNĚLOST

  • 4 – SILNÁ PROTUČNĚLOST

  • 5 – VELMI SILNÁ PROTUČNĚLOST

    Masná užitkovost

  • O dostatečné zabezpečení trhu hovězím masem rozhoduje hlavně počet narozených telat (plodnost krav) a průměrná porážková hodnota skotu

    tvorba jatečných produktů

  • Růst skotu je charakterizován jako nepřetržitý sled kvalitativních a kvantitativních změn

  • Kvantitativní změny = růst

  • Kvalitativní změny = tělesný vývin

  • Po dosažení dospělosti se změny projevují převážně tvorbou tuku

  • K výkrmu vhodná zvířata digestivního typu vyznačující se dobrou záživností

    hodnocení masné užitkovosti a faktory, které ji ovlivňují

  • UKAZATELE:

    • Výkrmnost

      • Je dána rychlostí růstu a spotřeby živin na 1 kg přírůstku

      • V praxi – průměrný denní přírůstek: $\mathbf{P = \ }\frac{\mathbf{b - a}}{\mathbf{n}}$

        • b – hmotnost při posledním vážení

        • a – hmotnost při předchozím vážení

        • n – počet krmných dnů

Témata, do kterých materiál patří