26. Hygiena a technologie hovězího masa
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Jatečná hodnota
Výtěžnost, složení jatečného těla a kvalita masa a tuku
Základ kvalitativní hodnocení s přímou vazbou na zpeněžování zvířete
Jatečná výtěžnost
$\mathbf{Jatečná\ výtěžnost = \ }\frac{\mathbf{\text{JOT}}}{\mathbf{\text{ZH}}}\mathbf{*100}$
JOT – hmotnost JUT
ZH – živá hmotnost zvířete
Kolísá dle jednotlivých kategorií
Ø 50 – 52 %, rozmezí 40 – 68 %
Dělení hovězího masa na jatečně opracované půlce
Zjišťování stavu výkrmnosti pomocí tzv. řeznických hmatů
Faktory ovlivňující masnou užitkovost
VNITŘNÍ
Genetické
VNĚJŠÍ
Vnější prostředí
Rozhodující vliv má dědičné založení zvířat, prostředí, výživa a krmení