Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




26. Hygiena a technologie hovězího masa

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (139.94 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Jatečná hodnota

    • Výtěžnost, složení jatečného těla a kvalita masa a tuku

    • Základ kvalitativní hodnocení s přímou vazbou na zpeněžování zvířete

  • Jatečná výtěžnost

    • $\mathbf{Jatečná\ výtěžnost = \ }\frac{\mathbf{\text{JOT}}}{\mathbf{\text{ZH}}}\mathbf{*100}$

    • JOT – hmotnost JUT

    • ZH – živá hmotnost zvířete

    • Kolísá dle jednotlivých kategorií

    • Ø 50 – 52 %, rozmezí 40 – 68 %

  • Dělení hovězího masa na jatečně opracované půlce

  • Zjišťování stavu výkrmnosti pomocí tzv. řeznických hmatů

    Faktory ovlivňující masnou užitkovost

  • VNITŘNÍ

    • Genetické

  • VNĚJŠÍ

    • Vnější prostředí

  • Rozhodující vliv má dědičné založení zvířat, prostředí, výživa a krmení

  • Témata, do kterých materiál patří