27. Hygiena a technologie vepřového masa
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
K – JUT kanců, kryptorchidů
Produkce vepřového masa
vepřové maso
Maso v užším slova smyslu = kosterní svalovina s inter- a intramuskulárním tukem
Maso v širším slova smyslu = veškeré tkáně těla, které se dají využít jako potravina pro lidi – maso, tuk, poživatelné orgány…
průměrné nutriční hodnoty
Voda 58 % (42 % sušiny)
Bílkoviny 18,1 %
Tuky 23,9 %
vlivy působící na kvalitu masa
VNITŘNÍ VLIVY
Plemeno (hybrid)
Kategorie
Pohlaví – lépe rostou samci díky růstovým hormonům, ale produkují pachové látky -> změny chuti. Prasničky – horší konverze a více tuku
Věk – inflexní bod – kolem 80 – 90 kg (mění se hranice mezi růstu svalů a tuků. Potom do tuku)
Individualita zvířete
VNĚJŠÍ VLIVY
Management chovu
Výživa
Ustájení
Zoohygiena
zásady pro požadovanou úroveň kvality masa
Šetrné zacházení s živými zvířaty
Výška hřbetního tuku nad 8 mm
Správně provedená porážka
Postupné zchlazování masa (do 3 hodin po poražení NE méně než 10 °C)
Nepoužívat PSE nebo DFD maso
Porážka
příprava na porážku
Odpočinek prasat
Osprchování prasat
PSE maso vzniká jako následek stresu, hlavně bezprostředního před porážkou
vlastní porážka
OMRÁČENÍ
Mechanicky
Jateční expanzí – jateční pistole
Úder do hlavy
Elektricky
Elektrodami na spáncích
Chemicky
Plyny, které způsobují bezvědomí – CO2
PODMÍNKOU PRO SPRÁVNÉ ZNECITLIVĚNÍ JE, ŽE SRDCE NADÁLE PRACUJE
VYKRVENÍ
Vleže nebo ve visu
3 – 3,5 % krve z hmotnosti zvířete
Dojde k usmrcení
VNĚJŠÍ OPRACOVÁNÍ
Opaření a odstranění štětin a pak je opálení nožiček a hlavy
Strhnutí rohoviny ze spárků a paspárků
Výkroje uší a očí
VYKOLENÍ
Odstranění orgánů dutiny břišní a hrudní
Dutina břišní – žaludek, střeva, ledviny, močový měchýř, pohlavní ústrojí
Dutina hrudní – kořínek a játra
Po vykolení – veterinární prohlídka orgánů a JUT -> označení nezávadnosti a závadnosti
BOURÁNÍ
Rozpůlení těla mediálním řezem a rozdělení JUT na jednotlivé partie
Maso
Výsekové – přímo k prodeji
Výrobní – Dále se zpracovává a prodává se ve výrobcích
Veterinární prohlídka
Probíhá přes celý proces poražení
Kontrola – v podniku před odjezdem na jatka
Kontrola – v živém stavu – jestli nejeví známky onemocnění
Kontrola – v procesu poražení
Výstupem jsou razítka
Razítka
Zdravotní nezávadnost – poživatelné maso
Zdravotní nezávadnost – poživatelné po úpravě – sledované nákazy
SLAK
Klasický/africký mor prasat
Vezikulární choroba prasat
Mor skotu
Mor malých přežvýkavců
Newcastelská choroba
Aviární influenza
Zdravotní nezávadnost – poživatelné po úpravě – jiné než sledované nákazy
Zdravotní nezávadnost – poživatelné po úpravě – jiné než sledované nákazy (zápachy...)
Zdravotní nezávadnost – poživatelné po úpravě - slabá cysticerkóza
Maso nepoživatelné
Vyloučení z lidské spotřeby – krmivo pro zvířata v zájmové