Metabolismus dusíkatých látek - trávení
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Metabolismus dusíkatých látek
Trávení bílkovin
Enzymy – proteasy (často jsou ve formě zymogenů a musí být aktivovány)
Pepsin A, pepsin C/gastricin (zymogen – pepsinogen A, C) – v žaludku
Trypsin, chymotrypsin (zymogen – trypsinogen, chymotrypsinogen) – ve dvanáctníku
Odbourávání bílkovin (aby se zachoval rovnovážný stav po syntéze bílkovin)
Probíhá v lysosomech pomocí proteas – tzv. kathepsiny
AMK jako prekurzory biosyntézy dusíkatých látek
Biogenní aminy vznikají dekarboxylací (odstranění COO-) aminokyselin – prostetická skupina je pyridoxalfosfát
Serin (spolu s ethanolaminem a cholinem) jsou zabudovány do fosfatidátů
Glycin je prekurzorem hemu
Z tyrosinu jsou odvozeny hormony štítné žlázy (trijodtyronin, thyroxin) a také dopamin, noradrenalin a adrenalin
Kreatin je syntetizován z argininu a glycinu
Biosyntéza nukleových fází
Prekurzory pyrimidového kruhu – aspartát
Zdroj dusíku pro purinový kruh – glycin, glutamin, aspartát
Deaminace AMK
První vždy dojde k odstranění aminoskupiny (3 způsoby) – nahradí se atomem kyslíku -> vznikají 2- oxokyseliny tzv. uhlíkaté kostry AMK
Oxidační deaminace
Prostetická skupina – FMN
Oxidačním činidlem je O2, produktem je H2O2 (těžko odbouratelný!)
Glutamátdehydrogenasová reakce (enzym glutamátdehydrogenasa)
V mitochondriích
Oxidační činidlo – NAD+ nebo NADP+
Přeměna glutamátu na 2-oxoglutarát -> (může být využit v citrátovém cyklu nebo při transaminaci)
Celkově je postup výhodnější protože nevzniká peroxid vodíku a vzniká NADH+H+ (dýchací řetězec)
Transaminace
Výhodné, pokud chceme, aby vznikl právě glutamát (má v metabolismus dusíku důležitou roli)
= přenos aminoskupiny z aminokyseliny na 2-oxokyselinu, vzniká příslušná AMK a 2- oxokyselina
Velmi často je akceptorem 2-oxoglutarát (vzniká glutamát), pyruvát (alanin), oxalacetát (aspartát)
Katalýza aminotransferasami s prostetickou skupinou – pyridoxalfosfát
Vratná reakce, která je velmi citlivá na změnu koncentrace produktů či reaktantů