Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Karboxylové kyseliny

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (32.17 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Karboxylové kyseliny

Názvosloví

  • COOH je součástí hlavního řetězce – koncovka -ová kyselina

  • COOH není součástí hlavního řetězce – koncovka -karboxylová kyselina

  • Triviální názvy

Příprava

  • Oxidace primárních alkoholů/aldehydů

  • Oxidace alkenů za tepla (oxidativní štěpení dvojné vazby, vzniknou dvě molekuly kyseliny)

  • Oxidace arenů

  • Kyselá hydrolýza esterů

  • ad.

Fyzikální vlastnosti

  • nižší – kapalné, většinou pevné krystalické látky

  • Alifatické kyseliny se sudým počtem uhlíků mají vyšší bod tání než kyseliny z lichým počtem uhlíků.

  • Mravenčí, octová – štiplavý zápach

  • Máselná (a vyšší) – nepříjemný silný zápach

  • Od 9 uhlíků – příjemný zápach

  • Tvoří vodíkové můstky --> vyšší bod varu a tání

    • H-můstky jsou tak silné, že mohou tvořit dimery i v plynném stavu

Chemické vlastnosti

  • Acidobazické vlastnosti

    • Čím delší uhlovodíkový řetězec, tím slabší kyselina (R- dodává kladným indukčním efektem elektrony na COOH skupinu a vodík je tak hůře odštěpitelný).

    • Nejsilnější alifatickou kyselinou je tedy kyselina mravenčí.

    • Halogenkyseliny budou silnější kyseliny (halogen odebírá záporným indukčním efektem elektrony z COOH skupiny a vodík je tak snáze odštěpitelný).

    • Čím dál je elektronegativnější prvek od COOH skupiny, tím slabší I-, a tím slabší kyselina.

    • Aromatické kyseliny jsou silnější než alifatické, díky rezonanci

  • Většinou jsou ale organické kyseliny slabší než kyseliny anorganické.

Reakce

Neutralizace

  • Reakce karboxylové kyseliny s hydroxidem za vzniku soli a vody

  • Vzniklé soli karboxylových kyselin mají iontovou stavbu a jsou podobné anorganickým solím

  • RCOOH + NaOH RCOONa + H2O

Esterifikace

  • Nukleofilní adice na karbonylovém uhlíku

  • Reakce karboxylové kyseliny s alkoholem za vzniku esteru a vody

  • Katalyzováno H2SO4

Dekarboxylace

  • Heterolytické štěpení vazby C-COOH zahřátím

  • (Častěji u diových kyselin)

  • Odštěpuje se CO2

Oxidace

  • Oxidace karboxylových kyselin je obtížná a štěpí se při tom vazby C-C

  • Pouze kyselina mravenčí a šťavelová mají redukční účinky (sami se oxidují)

  • Reakce probíhá v kyselém prostředí (H2SO4)

  • Oxidační činidlo: KMnO4, K2Cr2O7

  • HCOOH CO2 + H2O

Zástupci:

  • Kyselina mravenčí (methanová)

    • v tělech mravenců, vos, v kopřivách

    • výroba: oxidací methanolu

    • kapalina s ostrým zápachem

    • konzervování, barvení látek, dezinfekční prostředek, zpracování kůží

    • nejsilnější jednoduchou kyselinou

  • Kyselina octová (ethanová)

    • Kapalina štiplavého zápachu

    • Ocet - 8% roztok kyseliny octové

    • Výroba: octovým kvašením ethanolu (díky bakteriím), oxidací acetaldehydu

    • K výrobě acetátového hedvábí, acylpyrinu

    • Octan hlinitý se dříve používal jako obklad proti otokům

  • Kyselina máselná (butanová)

    • Nepříjemný zápach

    • Je obsažena v másle ve formě esteru, při žluknutí másla se uvolňuje

  • Kyselina palmitová (C15H31COOH)

    • V tucích

Témata, do kterých materiál patří