Karboxylové kyseliny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Karboxylové kyseliny
Názvosloví
COOH je součástí hlavního řetězce – koncovka -ová kyselina
COOH není součástí hlavního řetězce – koncovka -karboxylová kyselina
Triviální názvy
Příprava
Oxidace primárních alkoholů/aldehydů
Oxidace alkenů za tepla (oxidativní štěpení dvojné vazby, vzniknou dvě molekuly kyseliny)
Oxidace arenů
Kyselá hydrolýza esterů
ad.
Fyzikální vlastnosti
nižší – kapalné, většinou pevné krystalické látky
Alifatické kyseliny se sudým počtem uhlíků mají vyšší bod tání než kyseliny z lichým počtem uhlíků.
Mravenčí, octová – štiplavý zápach
Máselná (a vyšší) – nepříjemný silný zápach
Od 9 uhlíků – příjemný zápach
Tvoří vodíkové můstky --> vyšší bod varu a tání
H-můstky jsou tak silné, že mohou tvořit dimery i v plynném stavu
Chemické vlastnosti
Acidobazické vlastnosti
Čím delší uhlovodíkový řetězec, tím slabší kyselina (R- dodává kladným indukčním efektem elektrony na COOH skupinu a vodík je tak hůře odštěpitelný).
Nejsilnější alifatickou kyselinou je tedy kyselina mravenčí.
Halogenkyseliny budou silnější kyseliny (halogen odebírá záporným indukčním efektem elektrony z COOH skupiny a vodík je tak snáze odštěpitelný).
Čím dál je elektronegativnější prvek od COOH skupiny, tím slabší I-, a tím slabší kyselina.
Aromatické kyseliny jsou silnější než alifatické, díky rezonanci
Většinou jsou ale organické kyseliny slabší než kyseliny anorganické.
Reakce
Neutralizace
Reakce karboxylové kyseliny s hydroxidem za vzniku soli a vody
Vzniklé soli karboxylových kyselin mají iontovou stavbu a jsou podobné anorganickým solím
RCOOH + NaOH RCOONa + H2O
Esterifikace
Nukleofilní adice na karbonylovém uhlíku
Reakce karboxylové kyseliny s alkoholem za vzniku esteru a vody
Katalyzováno H2SO4
Dekarboxylace
Heterolytické štěpení vazby C-COOH zahřátím
(Častěji u diových kyselin)
Odštěpuje se CO2
Oxidace
Oxidace karboxylových kyselin je obtížná a štěpí se při tom vazby C-C
Pouze kyselina mravenčí a šťavelová mají redukční účinky (sami se oxidují)
Reakce probíhá v kyselém prostředí (H2SO4)
Oxidační činidlo: KMnO4, K2Cr2O7
HCOOH CO2 + H2O
Zástupci:
Kyselina mravenčí (methanová)
v tělech mravenců, vos, v kopřivách
výroba: oxidací methanolu
kapalina s ostrým zápachem
konzervování, barvení látek, dezinfekční prostředek, zpracování kůží
nejsilnější jednoduchou kyselinou
Kyselina octová (ethanová)
Kapalina štiplavého zápachu
Ocet - 8% roztok kyseliny octové
Výroba: octovým kvašením ethanolu (díky bakteriím), oxidací acetaldehydu
K výrobě acetátového hedvábí, acylpyrinu
Octan hlinitý se dříve používal jako obklad proti otokům
Kyselina máselná (butanová)
Nepříjemný zápach
Je obsažena v másle ve formě esteru, při žluknutí másla se uvolňuje
Kyselina palmitová (C15H31COOH)
V tucích