Karboxylové kyseliny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
VMK
Kyselina stearová (C17H35COOH)
V tucích
VMK
Kyselina olejová
V olejích
vyšší nenasycená mastná kyselina
Kyselina šťavelová (COOH)2
Bílá krystalická látka, málo rozpustná ve vodě, jedovatá (její sodná sůl tvoří ledvinové kameny)
V rebarboře, špenátu, šťavelu, šťovíku
užívá se v odměrné analýze, kde se využívá jejích kyselých i redukčních vlastností
Kyselina benzoová
Bílá krystalická látka
Konzervační činidlo (dříve v hořčivi
Výchozí látka pro řadu organických syntéz
Kyselina ftalová
Ftaláty – změkčovadla v plastech
Výroba barviv, indikátorů (fenolftalein)
Kyselina tereftalová (para-ftalová kyselina)
Výroba syntetických vláken, polyethylentereftalátu (používá se na výrobu PET lahví)