M02 - Zdravotní inženýrství
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Povrchové vody mají oproti podzemním vodám obvykle vyšší a proměnlivou
teplotu, větší množství organických látek, vyšší koncentraci kyslíku, nízkou
koncentraci oxidu uhličitého, výrazně vyšší zastoupení mikroorganizmů atd.
Kvalita povrchových vod obecně je ovlivněna řadou vlivů souvisejících
s fyzikálními, chemickými a biologickými procesy v daných hydrologických,
hydraulických, geologických, klimatických a morfologických poměrech.
2.1.1 Druhy vod
2.1.1.1
Podle zdroje vody můžeme dělit vody na:
• Povrchovou; podzemní a dešťovou vodu
V ČR využíváme z 57% povrchové zdroje, většinou z vodárenských nádrží,
méně z toků. Povrchové jímání je jednodušší, složitější je však úprava vody.
Podzemní jímání je složitější, jednodušší je naopak úprava vody.
Vodní zdroje – jímání vody
- 9 (9) -
2.1.1.2
Dle normy dělíme vody na:
• Vodu pitnou
• stolní
– ČSN 56 78 59
• kojenecká
– ČSN 56 78 59
• balená
• destilovaná
– ČSN 68 60 63
2.1.2 Objekty k jímání podzemních vod můžeme dělit na:
• vertikální (trubní a šachtové studny)
• horizontální (zářezy, štoly, galerie, vodorovné vrty)
• plošné (pramenní jímky).
2.1.2.1
Vertikální jímací objekty
Šachtové studny: Šachtové studny mají relativně velký objem a slouží tedy i
k akumulaci vody. Hloubka šachtových studní zpravidla nepřevyšuje 15 m.
Voda proudí do studny vtokovými otvory na obvodovém plášti. Studny mohou
být kopané nebo spouštěné.