Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční trhy (FP-KftP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FP-KftP - Finanční trhy, Fakulta podnikatelská, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Finanční trhy - Nejčastější otázky Zadání testů 30.05.2018 21:08 24
Finanční trhy - Otázky z testů Zadání testů 30.05.2018 21:08 30
Finanční trhy - Výpisky ze skript Zápisky z hodin 30.05.2018 21:08 25

Další informace

Cíl

Základním cílem předmětu je naučit studenty chápat finanční systém jako nedílnou součást ekonomického systému, jakož i jeho úlohu, podstatu a význam jeho působení. Dále se studenti naučí, jak se aktivně účastnit standardních druhů finančních obchodů s jednotlivými druhy investičních finančních instrumentů, a to jak z hlediska provádění finančních transakcí podniků, tak i při správě personálních financí. Nedílnou součástí výuky jsou též základy finanční matematiky, jejichž znalost je nezbytná v investiční praxi.

Osnova

Obsahová náplň přednášek:Typy finančních transakcí - Přímé a nepřímé financování, typy finančních trhů - Faktory integrace segmentů finančního trhu - Současné trendy vývoje finančního systémuFinanční instituce - Bankovní systém, bankovní instituce, bankovní obchody, bankovní produkty - Ostatní nebankovní instituce finančního trhuTeorie úrokových sazeb a jejich působení ve finančním systému Úvod do teorie finančních investic- Vymezení pojmu „investice,“ jejich rozdělení a základní charakteristika - Nabídka a poptávka na trzích investičních finančních instrumentů- Základní faktory investiční strategie z pohledu investora- Vzájemná provázanost investičních faktorů Finanční investiční instrumentyKlasické cenné papíry- Podnikové (korporační) akcie- Dluhopisy- Vývoj na finančních trzích v rámci jednotlivých fází hospodářského cykluCenné papíry kolektivního investování Finanční deriváty - Vymezení promptních a termínových obchodů- Termínové kontrakty typu forward a futures- Swapové kontrakty- Opční kontrakty- Syntetické (složené) finanční derivátyStrukturované produktyObsahová náplň cvičení /Základy finanční matematiky/1. Jednoduché úročení a diskontování 2. Složené úročení3. Spoření4. Důchody5. Splácení úvěru6. Obligace a Akcie7. Zápočtový test

Literatura

Rejnuš, O. Peněžní ekonomie - Finanční trhy. Brno: CERM, 2012. 6. vyd. ISBN 978-80-214-4415-7. (CS)Rejnuš, Oldřich. Finanční trhy. 4., aktualiz. a rozš. vyd. Praha: Grada, 2014. 760 s. Profesional. ISBN 978-80-247-3671-6. (CS)Meluzín, T. Finanční trhy-cvičení. Brno: CERM, 2005. 1. vyd. ISBN 80-214-3048-6. (CS)Cipra, T.: Praktický průvodce finanční a pojistnou matematikou. Praha: HZ, 1995 (CS)Polidar,V.: Management bank a bankovních obchodů. Praha, Ekopress, 1999 (CS)Šoba,O., Širůček, M., Ptáček, R.: Finanční matematika v praxi. Grada Publishing, Praha, 2013. ISBN 978-80-247-4636-4 (CS)

Požadavky

Předmět navazuje na znalosti v oblastech teorie tržní ekonomiky, teorii peněz, způsoby provádění expanzivní a restriktivní monetární a fiskální politiky v otevřené ekonomice, základní činnosti institucí bankovního systému.

Garant

prof. Ing. Oldřich Rejnuš, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Oldřich Rejnuš, CSc.Ing. Roman Brauner