Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




11.-Energetická-bilance-člověka

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (33.15 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Energetická bilance člověka

  • Normální hmotnost:

    • Broca NH = výška (cm) – 100

  • Brocův index = hmotnost/NH

  • BMI (body mass index) = hmotnost (kg)/výška (m)

Tělesná hmotnost

Ideální hmotnost – nejvyšší pravděpodobnost dlouhého věku – statistika

Váhovýškové tabulky % IH Broce

  • Podváha < 80 < 0,75

  • Lehká podváha 80 – 100 0,75 – 0,9

  • Normální 100 – 120 0,9 – 1,1

  • Lehká obezita 120 – 140 1,1 – 1,3

  • Výrazná obezita 140 – 200 1,3 – 1,8

  • Morbidní obezita > 200 > 1,8

Hodnocení:

Knight: < 20 podváha

20-25 normál

25-30 nadváha

> 30 obezita

USA: obezita ženy > 27,3 muži > 27,8

Garrow: 25 – 30 lehká obezita

30 – 40 výrazná obezita

> 40 morbidní obezita

  • U mladé populace (asi do 20 let věku) 18-24 (u dívek 17-22) normální rozmezí

  • U starší populace (asi nad 55 let věku) 19-27,5 – statistiky nejnižší nemocnost a úmrtnost

Za výrazně rizikové lze označit hodnoty BMI pod 16 a nad 32

  • Korekce tělesné hmotnosti – doporučuje se u nadváhy snížit příjem E asi o 10 % (velmi pomalé hubnutí – max. o 1 kg za měsíc)

WHR index = obvod pasu/obvod boků

  • Vyhodnocení: muži > 0,95; ženy > 0,85 obezita

Příjem E z potravy

  • Jako energetické zdroje se počítají bílkoviny, sacharidy a tuky

  • V případě většího množství než 1 % hmotnosti výrobku je nutno připočítat i volné AK (jako bílkoviny), organické kyseliny, např. citronovou kyselinu (jako sacharidy) a ethanol

Energetická výtěžnost živin:

  • Sacharidy 17,2 kJ/g

  • Bílkoviny 17,2 kJ/g

  • Tuky 38,9 kJ/g

  • Ethanol 29,3 kJ/g

Zjistíme:

  1. Přímá energometrie – kalorimetricky

  2. Z obsahu živin v dané potravině

  3. Z určení objemu spotřebovaného O2 k oxidaci živin EE

  4. Z tabulek výživových hodnot potravin

Obsah E ve výrobku lze tedy získat:

  • Pokud je uveden obsah využitelných sacharidů, bílkovin a tuků, vynásobí se množství výše uvedenými hodnotami

  • Pokud je uveden pouze obsah sušiny, popele a tuku, postupuje se podle vzorce:

    • E = 17,2 * (sušina – popel – tuk – nevyužitelné sacharidy / balastní sacharidy, vláknina; pokud je uvedeno) + 38,9 * tuk

Vyhodnocení potřeby E

- celková potřeba E je součtem E pro bazální metabolismus (BVE), E pro fyzickou aktivitu (EFA) a termogeneze (DIT)

E = BVE + EFA + DIT

Bazální metabolismus

  • Energie na nezbytné funkce

  • Mechanická práce = 0

  • Duševní práce = 0

  • Trávení = 0

  • BM = 300 kJ/h

  • Vlivy - věk, pohlaví, povrch těla, kklima, rasa, výživový stav, zdravotní stav, thyroxin

  • Mechanická E – srdce, plíce, mobilita

  • Osmotická práce – udržení chemické rovnováhy na membránách

  • Chemická E – biosyntézy

  • Tepelná E – tělesná teplota

Výpočet BVE (v kJ na 1 den)

  • Z Harrisových-Benedictových rovnic:

  • Muži: BVE = 4,187*(665+13,8*H+5,0*V-6,8*R)

  • Ženy: BVE = 4,187*(655+9,6*H+1,8*V-4,7*R)

  • H = hmotnost (kg), V = výška (cm), R = věk (roky)

Potrava hradí energetické ztráty organismu:

  • 25 % mechanická práce

  • 75 % produkce tepla: z toho:

    • 1 % na ohřátí potravy

    • 1 % ztráty dýcháním

    • 2 % na ztráty při práci

    • 20 % odpaření vody

    • 30 % ztráty tepla vedením

    • 46 % ztráty tepla vyzářením

Témata, do kterých materiál patří