Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




11.-Energetická-bilance-člověka

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (33,15 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Energetická bilance člověka Normální hmotnost: BrocaNH = výška (cm) – 100Brocův index = hmotnost/NHBMI (body mass index) = hmotnost (kg)/výška (m) Tělesná hmotnost Ideální hmotnost – nejvyšší pravděpodobnost dlouhého věku – statistika Váhovýškové tabulky % IH Broce Podváha < 80 < 0,75Lehká podváha80 – 1000,75 – 0,9Normální 100 – 120 0,9 – 1,1Lehká obezita120 – 140 1,1 – 1,3Výrazná obezita140 – 2001,3 – 1,8Morbidní obezita > 200 > 1,8 Hodnocení: Knight:< 20podváha 20-25normál 25-30nadváha > 30obezita USA: obezita ženy > 27,3 muži > 27,8 Garrow: 25 – 30 lehká obezita 30 – 40 výrazná obezita > 40 morbidní obezita U mladé populace (asi do 20 let věku) 18-24 (u dívek 17-22) normální rozmezíU starší populace (asi nad 55 let věku) 19-27,5 – statistiky nejnižší nemocnost a úmrtnost Za výrazně rizikové lze označit hodnoty BMI pod 16 a nad 32 Korekce tělesné hmotnosti – doporučuje se u nadváhy snížit příjem E asi o 10 % (velmi pomalé hubnutí – max. o 1 kg za měsíc) WHR index = obvod pasu/obvod boků Vyhodnocení: muži > 0,95; ženy > 0,85 obezita Příjem E z potravy Jako energetické zdroje se počítají bílkoviny, sacharidy a tukyV případě většího množství než 1 % hmotnosti výrobku je nutno připočítat i volné AK (jako bílkoviny), organické kyseliny, např. citronovou kyselinu (jako sacharidy) a ethanol Energetická výtěžnost živin: Sacharidy17,2 kJ/gBílkoviny17,2 kJ/gTuky 38,9 kJ/gEthanol 29,3 kJ/g Zjistíme: Přímá energometrie – kalorimetrickyZ obsahu živin v dané potraviněZ určení objemu spotřebovaného O2 k oxidaci živin EEZ tabulek výživových hodnot potravin Obsah E ve výrobku lze tedy získat: Pokud je uveden obsah využitelných sacharidů, bílkovin a tuků, vynásobí se množství výše uvedenými hodnotamiPokud je uveden pouze obsah sušiny, popele a tuku, postupuje se podle vzorce: E = 17,2 * (sušina – popel – tuk – nevyužitelné sacharidy / balastní sacharidy, vláknina; pokud je uvedeno) + 38,9 * tuk Vyhodnocení potřeby E - celková potřeba E je součtem E pro bazální metabolismus (BVE), E pro fyzickou aktivitu (EFA) a termogeneze (DIT) E = BVE + EFA + DIT Bazální metabolismus Energie na nezbytné funkceMechanická práce = 0Duševní práce = 0Trávení = 0BM = 300 kJ/hVlivy - věk, pohlaví, povrch těla, kklima, rasa, výživový stav, zdravotní stav, thyroxinMechanická E – srdce, plíce, mobilitaOsmotická práce – udržení chemické rovnováhy na membránáchChemická E – biosyntézyTepelná E – tělesná teplota Výpočet BVE (v kJ na 1 den) Z Harrisových-Benedictových rovnic:Muži: BVE = 4,187*(665+13,8*H+5,0*V-6,8*R)Ženy: BVE = 4,187*(655+9,6*H+1,8*V-4,7*R)H = hmotnost (kg), V = výška (cm), R = věk (roky) Potrava hradí energetické ztráty organismu: 25 % mechanická práce75 % produkce tepla: z toho: 1 % na ohřátí potravy 1 % ztráty dýcháním 2 % na ztráty při práci 20 % odpaření vody 30 % ztráty tepla vedením 46 % ztráty tepla vyzářením Regulace Neurohumorální regulace – hormony štítné žlázy + kůra nadledvinekŠtítná žláza – velmi aktivní – zvýšení BVE až o 20 % Inaktivní – nízká rychlost BVE – roste hmotnost stoupá do 5 let věku, potom pokles Muži (P = 1,8m2) 167,4 kJ*h-1*m-2 = 300 kJ/h Ženy – asi o 10-15 % nižší Výpočet termogeneze (DIT): výše u jednotlivých živin: bílkoviny + 12 – 30 %; sacharidy +5 – 6 %; tuky +2 – 13 % smíšená potrava + 6 – 10 % termogeneze se u běžní smíšení stravy počítá jako 8 = součtu BVE a EFA (jde vlastně o ztráty, o které je třeba příjem E zvýšit): DIT = 0,08 * (BVE + EFA) Bilance Příjem E = výdej E – energetická rovnováhaPříjem E > výdej E – přírůstek hmotnostiPříjem E < výdej E – pokles tělesné hmotnosti Energie v potravě, která může být stravitelná i využitelná tělem se označuje jako metabolizovaná Výpočet energetické spotřeby Bazální metabolismus = 100 kJ/kg/den, 300 kJ/hod, 7MJ/denDIT=+6 - 10% z celkového výdajeEnergetický výdej při fyzické aktivitě Příklad: Dospělá žena – 60 kg, středně těžká práce BMI - (60*100kJ)6 000 kJ8 hodin s. t. práce (120 %zvýšení) 1/3 dne2 400 kJ4 hod. práce v sedě (25 % + na 1/6 dne) 250 kJ4 hod. chůze (120 % navýšení na 1/6 dne)1 200 kJ Celkový výdej9 850 kJ DIT – (6 % navýšení) 591 kJ CELKOVÁ POTŘEBA ENERGIE10 441 kJ Průměrný denní energetický výdej Přibližná energetická spotřeba

Témata, do kterých materiál patří