11.-Energetická-bilance-člověka
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Energetická bilance člověka
Normální hmotnost:
Broca NH = výška (cm) – 100
Brocův index = hmotnost/NH
BMI (body mass index) = hmotnost (kg)/výška (m)
Tělesná hmotnost
Ideální hmotnost – nejvyšší pravděpodobnost dlouhého věku – statistika
Váhovýškové tabulky % IH Broce
Podváha < 80 < 0,75
Lehká podváha 80 – 100 0,75 – 0,9
Normální 100 – 120 0,9 – 1,1
Lehká obezita 120 – 140 1,1 – 1,3
Výrazná obezita 140 – 200 1,3 – 1,8
Morbidní obezita > 200 > 1,8
Hodnocení:
Knight: < 20 podváha
20-25 normál
25-30 nadváha
> 30 obezita
USA: obezita ženy > 27,3 muži > 27,8
Garrow: 25 – 30 lehká obezita
30 – 40 výrazná obezita
> 40 morbidní obezita
U mladé populace (asi do 20 let věku) 18-24 (u dívek 17-22) normální rozmezí
U starší populace (asi nad 55 let věku) 19-27,5 – statistiky nejnižší nemocnost a úmrtnost
Za výrazně rizikové lze označit hodnoty BMI pod 16 a nad 32
Korekce tělesné hmotnosti – doporučuje se u nadváhy snížit příjem E asi o 10 % (velmi pomalé hubnutí – max. o 1 kg za měsíc)
WHR index = obvod pasu/obvod boků
Vyhodnocení: muži > 0,95; ženy > 0,85 obezita
Příjem E z potravy
Jako energetické zdroje se počítají bílkoviny, sacharidy a tuky
V případě většího množství než 1 % hmotnosti výrobku je nutno připočítat i volné AK (jako bílkoviny), organické kyseliny, např. citronovou kyselinu (jako sacharidy) a ethanol
Energetická výtěžnost živin:
Sacharidy 17,2 kJ/g
Bílkoviny 17,2 kJ/g
Tuky 38,9 kJ/g
Ethanol 29,3 kJ/g
Zjistíme:
Přímá energometrie – kalorimetricky
Z obsahu živin v dané potravině
Z určení objemu spotřebovaného O2 k oxidaci živin EE
Z tabulek výživových hodnot potravin
Obsah E ve výrobku lze tedy získat:
Pokud je uveden obsah využitelných sacharidů, bílkovin a tuků, vynásobí se množství výše uvedenými hodnotami
Pokud je uveden pouze obsah sušiny, popele a tuku, postupuje se podle vzorce:
E = 17,2 * (sušina – popel – tuk – nevyužitelné sacharidy / balastní sacharidy, vláknina; pokud je uvedeno) + 38,9 * tuk
Vyhodnocení potřeby E
- celková potřeba E je součtem E pro bazální metabolismus (BVE), E pro fyzickou aktivitu (EFA) a termogeneze (DIT)
E = BVE + EFA + DIT
Bazální metabolismus
Energie na nezbytné funkce
Mechanická práce = 0
Duševní práce = 0
Trávení = 0
BM = 300 kJ/h
Vlivy - věk, pohlaví, povrch těla, kklima, rasa, výživový stav, zdravotní stav, thyroxin
Mechanická E – srdce, plíce, mobilita
Osmotická práce – udržení chemické rovnováhy na membránách
Chemická E – biosyntézy
Tepelná E – tělesná teplota
Výpočet BVE (v kJ na 1 den)
Z Harrisových-Benedictových rovnic:
Muži: BVE = 4,187*(665+13,8*H+5,0*V-6,8*R)
Ženy: BVE = 4,187*(655+9,6*H+1,8*V-4,7*R)
H = hmotnost (kg), V = výška (cm), R = věk (roky)
Potrava hradí energetické ztráty organismu:
25 % mechanická práce
75 % produkce tepla: z toho:
1 % na ohřátí potravy
1 % ztráty dýcháním
2 % na ztráty při práci
20 % odpaření vody
30 % ztráty tepla vedením
46 % ztráty tepla vyzářením