Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




7.-Pochutiny-a-nápoje

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (373,88 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Pochutiny a nápoje Nepatrná nebo žádná výživová hodnotaVýrazná chuť a vůněPříznivé ovlivnění stravitelnosti, činnost trávicí soustavy, nervové soustavy Dělení: PovzbudivéKořenícíHouby Povzbudivé Káva a kávoviny Původní země – Etiopie – provincie KaffaDnes 2. nejrozšířenější komodita světového obchoduSemena kávovníku – Coffea arabica, RobustaSložení: 8 % sacharidů, 12 % bílkovin, třísloviny, pektin, kofein – arabica 1-1,5 %, robusta 2-2,5 %Extrakt – prášek, granule, vločky, kostky, pasta, kapalina, káva bez kofeinuKopi Luwak – cibetková kávaPříjemné senzorické vlastnosti, povzbuzující účinky – kofeinKáva bez kofeinu – napaření, nabobtnání, vyplavení kofeinu – max. 0,1 %Kávoviny – pražením obilovin, luštěnin, kořenů čekanky, fíků, cukrové řepy atd.Není nahrazeno aroma ani účinek Čaj Z výhonků, listu, pupenů a jemných části zdřevnatělých stonků čajovníkuCamellia sinennansis Dělení: Zelený – neproběhla fermentacePolofermentovaný – oolongČerný – odbourání tříslovin, mírně trpká chuť¨Bylinný – části bylin, směsiOvocný – ze sušeného ovoce a části upravených rostlin Příjemné senzorické vlastnosti, povzbuzující účinky – kofein, ML, antioxidantyPočátkem 17. století přivezen do EvropyAssámský – velkolistýČínský – drobnolistýVýroba – zavadání, rolování, fermentace (enzymy), změna barvy, snížení tříslovin, tvorba chuti a vůněObsah: kofein – 5%, třísloviny – 11%, kofein vázán na třísloviny – pomalé uvolňování Kakao, čokoláda a čokoládové cukrovinky Kakao – pražením kakaových bobů, semen kakaovníkuTheobroma cacao,z nichž se odstranil tuk (kakaové máslo)Z kakaových součástí (kakaová drť, hmota, prášek, tuk) se vyrábí za přídavku cukru i dalších potravin, čokoláda a čokoládové cukrovinkyKonzum – příjemné senzorické vlastnosti, antioxidanty, flavonoidy – jen kvalitníVysoký obsah energie, tuku a cukruKakaové boby obsahují: 50 – 60% tuku, 10% bílkovin, 6% škrobu, 2,5% celulózy, 6% tříslovin, 2,5% kyselin, 0,5% teobrominu, 0,2% kofeinuFenylethylamin, ze skupiny amfetaminů podporující dobrou náladu, stejně jako Endorfin – hormon štěstí.Teobromin a další – problém u psů – nemají enzym Pochutiny kořenící Rozlišujeme několik druhů koření podle části rostliny: Oddenky – zázvor, kurkuma Kůry – skořice Listy – bobkový list, majoránka Plody – pepř, papriky, hořčice, kmín, anýz, fenykl, kopr Poupata – hřebíček Kořenící byliny – natě, květy, listy Obsahují aromatické látky, éterické oleje a specifické látkyKoření zvyšuje aroma pokrmů, podporuje tráveníČerstvé, sušené, mražené, naložené Voda Obsah v lidském těle: 45-75 %Z toho je: 25 % extracelulární (1,5 % transcelulární – střevní, 4,5% plazmatická, 19% intersticinální – mezibuněčná) 35 % intracelulární (v buňkách) Bilance vody: Denní příjem: 2-3 kg (1 kg v pokrmech, 1-2 kg v nápojích, 0,3 kg voda metabolická – oxidace živin) 1 g bílkovin – 0,396 g vody 1 g sacharidů – 0,536 g vody 1 g lipidů – 1,071 g vody Vyloučení denně: 1,2-2 kg močí 0,15 kg stolicí (vyšší při příjmu) 0,6 kg dýcháním 0,5 kg pocením (vyšší v horku a vlhku) Nedostatek vody – nedostatečný příjem, vysoké ztráty Nápoje Nealkoholické – obsah nejvýše 0,5 % objemových alkoholu Voda, minerální vody, ochucené, ovocné nebo zeleninové šťávy, nektary, limonády Mohou být sycené CO2 Patří sem i teplé nápoje – čaj pravý, ovocné, bylinné, čokoláda, kakaoAlkoholické – obsah alkoholu 0,5-70 % Pivo, révová, ovocná a ostatní vína, medovina, lihoviny a ostatní Obsah alkoholu – piva se sníženým obsahem 0,5 – 1,2 %, u většiny 4-5 %, vína 8 -13 %, dezertní a likérová 14-16 %, u lihovin min. 15 %, u emulzních likérů 20%, u destilátů i likérů nejčastěji 40% - 70% Hlavním důvodem spotřeby nápojů – hrazení ztrát vody v organismu, některé se konzumují jako pochutiny – káva, víno a lihoviny Používají se jako povzbuzující – čaj, káva, kolové nápoje Některé i výživové látky, vitamíny, ochranné (víno) Tabákové výrobky Konzumace pro povzbudivé účinky a příjemné psychické stavyTabák se požívá někdy ústy (žvýkací tabák), nosní sliznicí (šňupací tabák), vdechuje se (tabákový kouř)Nepříznivé zdravotní účinky má nejen nikotin, ale i látky v dehtu vznikající při hořeníV tropických zemích – žvýkání betelových ořechů, kokového listí a jiných materiálů s povzbuzujícími účinkyKonzum dalších l

Témata, do kterých materiál patří