7.-Pochutiny-a-nápoje
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Pochutiny a nápoje
Nepatrná nebo žádná výživová hodnota
Výrazná chuť a vůně
Příznivé ovlivnění stravitelnosti, činnost trávicí soustavy, nervové soustavy
Dělení:
Povzbudivé
Kořenící
Houby
Povzbudivé
Káva a kávoviny
Původní země – Etiopie – provincie Kaffa
Dnes 2. nejrozšířenější komodita světového obchodu
Semena kávovníku – Coffea arabica, Robusta
Složení: 8 % sacharidů, 12 % bílkovin, třísloviny, pektin, kofein – arabica 1-1,5 %, robusta 2-2,5 %
Extrakt – prášek, granule, vločky, kostky, pasta, kapalina, káva bez kofeinu
Kopi Luwak – cibetková káva
Příjemné senzorické vlastnosti, povzbuzující účinky – kofein
Káva bez kofeinu – napaření, nabobtnání, vyplavení kofeinu – max. 0,1 %
Kávoviny – pražením obilovin, luštěnin, kořenů čekanky, fíků, cukrové řepy atd.
Není nahrazeno aroma ani účinek
Čaj
Z výhonků, listu, pupenů a jemných části zdřevnatělých stonků čajovníku Camellia sinennansis
Dělení:
Zelený – neproběhla fermentace
Polofermentovaný – oolong
Černý – odbourání tříslovin, mírně trpká chuť¨
Bylinný – části bylin, směsi
Ovocný – ze sušeného ovoce a části upravených rostlin
Příjemné senzorické vlastnosti, povzbuzující účinky – kofein, ML, antioxidanty
Počátkem 17. století přivezen do Evropy
Assámský – velkolistý
Čínský – drobnolistý
Výroba – zavadání, rolování, fermentace (enzymy), změna barvy, snížení tříslovin, tvorba chuti a vůně
Obsah: kofein – 5%, třísloviny – 11%, kofein vázán na třísloviny – pomalé uvolňování
Kakao, čokoláda a čokoládové cukrovinky
Kakao – pražením kakaových bobů, semen kakaovníku Theobroma cacao, z nichž se odstranil tuk (kakaové máslo)
Z kakaových součástí (kakaová drť, hmota, prášek, tuk) se vyrábí za přídavku cukru i dalších potravin, čokoláda a čokoládové cukrovinky
Konzum – příjemné senzorické vlastnosti, antioxidanty, flavonoidy – jen kvalitní
Vysoký obsah energie, tuku a cukru
-
Kakaové boby obsahují: 50 – 60% tuku, 10% bílkovin, 6% škrobu, 2,5% celulózy, 6% tříslovin, 2,5% kyselin, 0,5% teobrominu, 0,2% kofeinu
-
Fenylethylamin, ze skupiny amfetaminů podporující dobrou náladu, stejně jako Endorfin – hormon štěstí.
-
Teobromin a další – problém u psů – nemají enzym
Pochutiny kořenící
Rozlišujeme několik druhů koření podle části rostliny:
Oddenky – zázvor, kurkuma
Kůry – skořice
Listy – bobkový list, majoránka
Plody – pepř, papriky, hořčice, kmín, anýz, fenykl, kopr
Poupata – hřebíček
Kořenící byliny – natě, květy, listy
Obsahují aromatické látky, éterické oleje a specifické látky
Koření zvyšuje aroma pokrmů, podporuje trávení
Čerstvé, sušené, mražené, naložené
Voda
Obsah v lidském těle: 45-75 %
Z toho je:
25 % extracelulární (1,5 % transcelulární – střevní, 4,5% plazmatická, 19% intersticinální – mezibuněčná)
35 % intracelulární (v buňkách)