Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!






7.-Pochutiny-a-nápoje

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (373.88 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Pochutiny a nápoje

  • Nepatrná nebo žádná výživová hodnota

  • Výrazná chuť a vůně

  • Příznivé ovlivnění stravitelnosti, činnost trávicí soustavy, nervové soustavy

Dělení:

  • Povzbudivé

  • Kořenící

  • Houby

Povzbudivé

Káva a kávoviny

  • Původní země – Etiopie – provincie Kaffa

  • Dnes 2. nejrozšířenější komodita světového obchodu

  • Semena kávovníku – Coffea arabica, Robusta

  • Složení: 8 % sacharidů, 12 % bílkovin, třísloviny, pektin, kofein – arabica 1-1,5 %, robusta 2-2,5 %

  • Extrakt – prášek, granule, vločky, kostky, pasta, kapalina, káva bez kofeinu

  • Kopi Luwak – cibetková káva

  • Příjemné senzorické vlastnosti, povzbuzující účinky – kofein

  • Káva bez kofeinu – napaření, nabobtnání, vyplavení kofeinu – max. 0,1 %

  • Kávoviny – pražením obilovin, luštěnin, kořenů čekanky, fíků, cukrové řepy atd.

  • Není nahrazeno aroma ani účinek

Čaj

  • Z výhonků, listu, pupenů a jemných části zdřevnatělých stonků čajovníku Camellia sinennansis

Dělení:

  • Zelený – neproběhla fermentace

  • Polofermentovaný – oolong

  • Černý – odbourání tříslovin, mírně trpká chuť¨

  • Bylinný – části bylin, směsi

  • Ovocný – ze sušeného ovoce a části upravených rostlin

  • Příjemné senzorické vlastnosti, povzbuzující účinky – kofein, ML, antioxidanty

  • Počátkem 17. století přivezen do Evropy

  • Assámský – velkolistý

  • Čínský – drobnolistý

  • Výroba – zavadání, rolování, fermentace (enzymy), změna barvy, snížení tříslovin, tvorba chuti a vůně

  • Obsah: kofein – 5%, třísloviny – 11%, kofein vázán na třísloviny – pomalé uvolňování

Kakao, čokoláda a čokoládové cukrovinky

  • Kakao – pražením kakaových bobů, semen kakaovníku Theobroma cacao, z nichž se odstranil tuk (kakaové máslo)

  • Z kakaových součástí (kakaová drť, hmota, prášek, tuk) se vyrábí za přídavku cukru i dalších potravin, čokoláda a čokoládové cukrovinky

  • Konzum – příjemné senzorické vlastnosti, antioxidanty, flavonoidy – jen kvalitní

  • Vysoký obsah energie, tuku a cukru

  • Kakaové boby obsahují: 50 – 60% tuku, 10% bílkovin, 6% škrobu, 2,5% celulózy, 6% tříslovin, 2,5% kyselin, 0,5% teobrominu, 0,2% kofeinu

  • Fenylethylamin, ze skupiny amfetaminů podporující dobrou náladu, stejně jako Endorfin – hormon štěstí.

  • Teobromin a další – problém u psů – nemají enzym

Pochutiny kořenící

  • Rozlišujeme několik druhů koření podle části rostliny:

    • Oddenky – zázvor, kurkuma

    • Kůry – skořice

    • Listy – bobkový list, majoránka

    • Plody – pepř, papriky, hořčice, kmín, anýz, fenykl, kopr

    • Poupata – hřebíček

    • Kořenící byliny – natě, květy, listy

  • Obsahují aromatické látky, éterické oleje a specifické látky

  • Koření zvyšuje aroma pokrmů, podporuje trávení

  • Čerstvé, sušené, mražené, naložené

Voda

  • Obsah v lidském těle: 45-75 %

  • Z toho je:

    • 25 % extracelulární (1,5 % transcelulární – střevní, 4,5% plazmatická, 19% intersticinální – mezibuněčná)

    • 35 % intracelulární (v buňkách)

Témata, do kterých materiál patří