Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




7.-Pochutiny-a-nápoje

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (373.88 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Zvláštní skupina – oleje se zdravotními účinky – pupalkový, brutnákový, z jadérek černého rybízu – obsahují γ – linolenovou, oleje s přídavkem olejů s mořských ryb

  • Pokrmové tuky – z hydrogenovaných rostlinných tuků a olejů, určené na pečení, smažení, fritování

  • Neobsahují vodu

  • Emulgované tuky – máslo, margaríny, směsné emulgované tuky

  • Přeesterifikované oleje - margariny

    • Obsahují vodnou fázi.

  • Kelímkové – pomazánkové, více nenasycených MK, snížený nebo nízký obsah tuku

  • Tabletové – určené na pečení

  • Nízkoenergetické tuky:

    • Tyto tuky se používají pro snížení energetické hodnoty potravy

    • Nejčastěji se používají tuky s vyšším obsahem vody (nutná přítomnost emulgátorů) a tuky šlehané

    • Výjimečně se tuky synteticky upravují do nestravitelné formy, např. etherů glycerolu nebo esterů sacharosy (Olestra, Simplese)

  • Cholesterol

    • Jediný sterol, který syntetizují savci

    • Výskyt: živočišné potraviny – vejce, maso, vnitřnosti, tuky – máslo, sádlo, mléko

    • Rostlinné potraviny – fytosteroly, ne cholesterol

    • Je nezbytnou součástí lipoproteinů a biomembrán, v nervové tkáni

    • Syntéza: probíhá v játrech, vyšší příjem potravou – hypercholesterolemie, stoupne obsah v lipoproteinech LDL a VLDL – riziko chorob krevního oběhu

    • Denní potřeba: asi 2 g

    • Příjem dietou: skutečnost 0,4 – 0,8 g

    žádoucí příjem 0,15 – 0,3 g

    Nitraceutika

    • Přípravky s vysokým obsahem jedné nebo více aktivních složek, které vykazují velmi specifické fyziologické účinky.

    • Na trh ve formě tzv. potravních doplňků.

    • Doplňkem stravy se rozumí potravina, která se odlišuje od potravin pro běžnou spotřebu vysokým obsahem potravních doplňků (vitaminů, minerálních látek, aminokyselin, specifických mastných kyselin aj.)

    Vitamínové preparáty

    • Různé neobvyklé dietní systémy, nevhodné redukční diety, mohou se vyskytnout případy hypovitaminos a nedostatku některých minerálních látek.

    • Snížená obranyschopnost organismu (zejména v jarních a podzimních měsících), v období rekonvalescence, zvýšený oxidační stres (obyvatelé oblastí s postiženým životním prostředím, městské obyvatelstvo, duševně pracující, kuřáci) se doporučuje doplňování vitaminů

    Minerální látka

    • Zejména železo a zinek (které jsou nedostatkové u významné části populace), vápník (pro prevenci osteoporosy), hořčík (zejména ve výrobcích pro sportovce), selen (pro jeho antioxidační efekt) a chrom (stimuluje účinek insulinu - zejména v různých přípravcích „na hubnutí“; často v kombinaci s L-karnitinem).

    Antioxidanty

    • Riziko zvýšeného oxidačního stresu a s tím spojených cévních a nádorových onemocnění

    • Bioflavonoidy – rutin

    • Ubichinony (koenzymy Qn, Co Qn)- Q10.

    • Kyselina lipoová

    • Lykopen - rajčata

    Témata, do kterých materiál patří