7.-Pochutiny-a-nápoje
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Zvláštní skupina – oleje se zdravotními účinky – pupalkový, brutnákový, z jadérek černého rybízu – obsahují γ – linolenovou, oleje s přídavkem olejů s mořských ryb
Pokrmové tuky – z hydrogenovaných rostlinných tuků a olejů, určené na pečení, smažení, fritování
Neobsahují vodu
Emulgované tuky – máslo, margaríny, směsné emulgované tuky
Přeesterifikované oleje - margariny
Obsahují vodnou fázi.
Kelímkové – pomazánkové, více nenasycených MK, snížený nebo nízký obsah tuku
Tabletové – určené na pečení
Nízkoenergetické tuky:
Tyto tuky se používají pro snížení energetické hodnoty potravy
Nejčastěji se používají tuky s vyšším obsahem vody (nutná přítomnost emulgátorů) a tuky šlehané
Výjimečně se tuky synteticky upravují do nestravitelné formy, např. etherů glycerolu nebo esterů sacharosy (Olestra, Simplese)
Cholesterol
-
Jediný sterol, který syntetizují savci
-
Výskyt: živočišné potraviny – vejce, maso, vnitřnosti, tuky – máslo, sádlo, mléko
-
Rostlinné potraviny – fytosteroly, ne cholesterol
-
Je nezbytnou součástí lipoproteinů a biomembrán, v nervové tkáni
-
Syntéza: probíhá v játrech, vyšší příjem potravou – hypercholesterolemie, stoupne obsah v lipoproteinech LDL a VLDL – riziko chorob krevního oběhu
-
Denní potřeba: asi 2 g
-
Příjem dietou: skutečnost 0,4 – 0,8 g
žádoucí příjem 0,15 – 0,3 g
Nitraceutika
Přípravky s vysokým obsahem jedné nebo více aktivních složek, které vykazují velmi specifické fyziologické účinky.
Na trh ve formě tzv. potravních doplňků.
Doplňkem stravy se rozumí potravina, která se odlišuje od potravin pro běžnou spotřebu vysokým obsahem potravních doplňků (vitaminů, minerálních látek, aminokyselin, specifických mastných kyselin aj.)
Vitamínové preparáty
Různé neobvyklé dietní systémy, nevhodné redukční diety, mohou se vyskytnout případy hypovitaminos a nedostatku některých minerálních látek.
Snížená obranyschopnost organismu (zejména v jarních a podzimních měsících), v období rekonvalescence, zvýšený oxidační stres (obyvatelé oblastí s postiženým životním prostředím, městské obyvatelstvo, duševně pracující, kuřáci) se doporučuje doplňování vitaminů
Minerální látka
Zejména železo a zinek (které jsou nedostatkové u významné části populace), vápník (pro prevenci osteoporosy), hořčík (zejména ve výrobcích pro sportovce), selen (pro jeho antioxidační efekt) a chrom (stimuluje účinek insulinu - zejména v různých přípravcích „na hubnutí“; často v kombinaci s L-karnitinem).
Antioxidanty
Riziko zvýšeného oxidačního stresu a s tím spojených cévních a nádorových onemocnění
Bioflavonoidy – rutin
Ubichinony (koenzymy Qn, Co Qn)- Q10.
Kyselina lipoová
Lykopen - rajčata